Egyik délután – azon gondolkodván, miről is kellene publikálni (mert hát ugye uborkaszezon van!) –, mint derült égből villámcsapás jött az ötlet: írjunk az uborkaszezonról. Nem is kellett több, kezünkbe vettük fotómasinánkat, jegyzettömbünket és lementünk a közeli piacra megtudakolni, vajh ott is uborkaszezon van-é…
Akadtak segítőkész piaci árusok, akik szívesen tájékoztattak bennünket a náluk kapható különböző uborkákról. Mikor mennyibe került a kígyóuborka vagy a kovászos uborka, egyszerűbb nevén a koviubi. Ráadásul aminek becsületes neve nem is kovászos uborka, hanem kovászolni való uborka. Úgy tűnik, a piacosok sincsenek egy véleményen azt illetően, hogy van-e uborkaszezon így augusztus elején, vagy nincs. Az egyik azt mondta, kellene, hogy szezon legyen, de nincs elég uborka, amiből van, abból is csak kevés, és az is drága. A másik bizton állította, hogy itt van már az ubiszezon, hát hogyne! A termés mennyisége és minősége hullámzó; mire beérik az egyik, és jó áron el lehetne adni, addigra még nem érett meg a másik, így aztán az a kevés, ami még van, ugye nem adható el kevés pénzért? Előbbi gondolat logikáját minden bizonnyal az uborkakereskedők értik meg, de azért közreadjuk nyelvi-logikai fejtörőként…
Megtudtuk, hogy az uborkaszezont az időjárás nagyban befolyásolja (az sem jó, ha csak meleget és fényt kap, de az sem, ha csak esőt. Ki igazodik el ezen?). Csakúgy, mint a sajtó uborkaszezonját…
A csarnokon belül egy fiatal árus, Nagy Rolandné elmondta, hogy ő a kovászos uborka illatát nem igazán szereti, ezért nem készíti saját kezűleg, de pontosan tudja, hogyan kell kovászolni. Tehát: nem kell más hozzá, mint az uborkát négy oldalról bemetszeni, egy ötliteres edénybe két és fél kiló uborkát tenni, ehhez ecetes vizet adni sok kaporral, majd a teli edény tetejére kenyeret tenni. Az üveget forró vízbe helyezni – vagy napra tenni – és egészen egyszerűen állni hagyni, hogy erjedjen. Másfél hónap, és máris lehet enni a finom kovászos uborkát.
Más forrásból azonban kiderült, hogy az ecetes víz helyett elegendő a sós víz is, valamint nem kell másfél hónapig várni a falatozásig, hiszen a megfelelő körülmények között három nap is elegendő az erjedéshez.
Sikerült találnunk egy kedves hölgyet, aki épp kovászos uborkát vásárolt. A kiszolgáló fiatalembernek csak annyit mondott, hogy a szokásosból kérem a szokásos mennyiséget. Megtudtuk, elégedett a felhozatallal, igaz, ő akár Székesfehérvárig is utazik Balatonfüredről bevásárlás végett, ahol az uborka ugyan olcsóbb, de az útiköltséget beleszámítva nem kerül kevesebbe, mint a helyi piacon. Saját kezűleg ő már annyi uborkát tett el eddigi élete során, hogy nem munkálkodik vele többet, egyszerűbb, ha megveszi.
A hölgyeknek mindenesetre kedvez a valódi uborkaszezon, hiszen ez a zöldségünk az egyik legjobb természetes kozmetikai alapanyag. Bőrtípustól függetlenül készíthető belőle arcpakolás. Kiváló a napon leégett bőrfelület kezelésére is.
Így tehát bátran állíthatom: így is, úgy is uborkaszezon van.