Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tisztelet Szent Istvánnak, a királyi városban / Nagy István újságíró, festőművész kiállítása a könyvtárban

2008. augusztus 8. 0:42
Nagy Istvánt úgy ismerhettük meg, mint akinek szerszáma a toll, munkájának gyümölcse pedig a betű, ugyanakkor gyermekkora óta fest. Képei szakrális töltetűek, pasztelljei a templomok színes, festett üvegmozaikjaira emlékeztetnek – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Czaun János alpolgármester a művész, In Memoriam Szent István címet viselő tárlatát csütörtök délután a Március 15. úti Klubkönyvtárban.

Nagy István a színek, a fény és az árnyék mestere. Kedveli a mitológiai és történelmi témákat. Van Gogh és az impresszionisták követője. Gyermekként kezdett festeni, egész életén át autodidakta módon tanulja az alkotás művészetét, az ecset és a tustoll forgatását. Képein olyan mitológiai alakok, történelmi hősök köszönnek vissza, mint Cervantes Don Quijote-ja, vagy István király és Gizella. A királynéról jelenleg épp könyvet ír az ezerarcú művész.

 

Czaun János a megnyitóbeszédben úgy jellemezte az alkotót, mint aki belső sugárzó értékeit veti a vászonra. Nagy István sokszínű ember, így sokszínű alkotó is – mondta az alpolgármester. Ha végignézünk a tárlaton, szembetűnik a fény és az árnyék, valamint a színek játéka, mely szakrális magasságba emeli a képeket. Nagy István három műfajban alkot: fest, pasztelleket készít, és tussal rajzol. Czaun János elárulta, hogy neki például a pasztellek tetszenek leginkább. Kiemelte továbbá az alkotó játékosságát, melyben megnyilvánulnak a művész impressziói. Az alpolgármester végezetül a következő szavakkal zárta köszöntőjét: Mind Veszprém városát, mind pedig a művészetet szeretők sokat nyerhetnek, ha megtekintik Nagy István kiállítását.

 

Füssy Angéla
további cikkek
A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház Szombaton rendezték meg a Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált (VIFI-FESZT), ahol fiatal tehetségek léptek színpadra, hogy megmutassák, mit jelent számukra a művészet! A tehetségek megmutatkozása jótékony célt is szolgált, hiszen a segítés a teátrumnak rendkívül fontos. tegnap 22:07 Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – olaszul annyit tesz, mint „az édes semmittevés”. Az olaszok mesterei annak, hogy erőlködés nélkül halmozzák az élet élvezeteit; mondhatni, ez a vérükben van. Most az ő segítségükkel mi is kapunk egy hétvégét, hogy a Wine and Gourmet Fesztivál formájában előcsalogassuk a bennünk rejlő olaszt, és megmutassuk, hogy mi, magyarok, legalább annyira tudjuk élvezni az életet. tegnap 11:34 Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Megnyitotta 2024/2025-ös tanévét a Veszprémi Érseki Főiskola. Az intézmény évről-évre egyre népszerűbb a hallgatók körében, erre most is rámutattak a számok. Az évnyitón ünnepélyesen is üdvözélték a gólyákat, összesen kétszáznegyven új hallgatóval indul az év. 2024. szeptember 6. 14:59 Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Foton Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Európa sorsfordító évét, 1989-et dolgozza fel Szalay Péter, NINCS PARANCS! című dokumentumfilmje, amely a rendszerváltás 35. évfordulója alkalmából lesz látható a FOTON Audiovizuális Centrumban szeptember 19-én. A vetítés ingyenes, csupán regisztrálni kell rá. 2024. szeptember 6. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.