Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémben járt a Nyugat100 busz / Idén 100 éves a Nyugat

2008. augusztus 8. 18:59
Júniusban gördült ki a fővárosból a Nyugat100 busz, mely a Petőfi Irodalmi Múzeum jubileumi tárlatát tömöríti össze utaztatható, vándorkiállítás formájában. Az elmúlt több mint két hónapban számtalan helyen megfordultak, hogy néhány napig fogadhassák vidéken is az irodalom iránt érdeklődőket. Veszprémbe a Kapolcsi Bűvészeti Napokról érkezett a busz pénteken délelőtt. A nagy nyugatosok életútjával, munkáival és fotóival délelőtt 10 és este hat óra között találkozhattak az „utasok” a Veszprém Hotel parkolójában.

A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása a korszakalkotó irodalmi folyóirat nemzedékeinek kiemelkedő alakjait mutatja be. A buszon nem csak fotókat és dokumentumokat vonultatnak fel a tablókon. A folyóirat szerzőinek életműve videó és hangfelvételeken is megelevenedik.

 

Az idén egy évszázados születésnapját ünneplő Nyugat nem csak egy irodalmi folyóirat volt, hanem jóval több ennél. Összefogta a társművészetek alkotóit, új hangot, új szemléletet adott kiemelve a magyar közéletet és kultúrát az állóvízből. A romantikától, illetve az önmagát túlélt népies hagyománytól a magyar irodalom részben már a múlt század második felében eltávolodott, de csak a Nyugat idején teljesedett ki a modern gondolkodásból fakadó irodalom. Lendületet és motivációt adott mindazoknak, akik már az új hangot képviselték nyugati mintákat követve. A Nyugat alapul szolgált a huszadik századi zenei, színházi és filmművészeti reformoknak. Mindhárom nemzedék a lapnak köszönhette hírnevét és halhatatlanságát, mely felkarolta őket és folyamatos publikációt biztosított. A kezdetekben hatalmas ellentáborba ütközött a szerkesztőség. Sokan a nemzet nagy veszedelmét látták benne, mert idegen kultúrák szellemi irányultságát akarta ráerőltetni az értelmiségre. Kezdetben csak néhányszáz előfizetőt tudhattak maguk mögött, ennek ellenére 1908-1941-ig, Babits haláláig töretlen a fejlődése. Korszakot alkotott, melyen felnőtt a művészek és gondolkodók következő generációja.

 

Havonta két számmal jelentkeztek az olvasóik számára. Kritikákat, verseket, novellákat, regényeket közöltek részekre bontva. Felkutatták a tehetségeket, pénzt áldoztak műveik terjesztésére és támogatták szerzőiket. első száma 1908 január 1-én jelent meg. Az alapítók: Osvát Ernő, Fenyő Miksa, Ignotus (Veigelsberg Hugó). A főszerkesztők között megtaláljuk Babits Mihályt, Móricz Zsigmondot és Gellért Oszkárt. A folyóirat első nemzedékéhez tartoztak többek között Ady, Babits, Kosztolányi, Tóth Árpád, Juhász Gyula, Füst Milán, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Kaffka Margit, Csáth Géza. A folyóirat a kezdetektől támogatta az Ady költészetében határozottan, profánul megjelenő újfajta versnyelvezetet, melynek köszönhetően Ady Endre emblematikus alakjává vált a magyar irodalomnak, költészetnek.

 

1910-es évek végétől jelentkezett az úgynevezett második nemzedék, Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Németh László, Márai Sándor, Sárközi György, Gelléri Andor Endre tevékenységének köszönhetően. A Nyugat egészen 1941. augusztusáig azaz, Babits Mihály haláláig működött. Adynak köszönhetően irodalmi körök jöttek létre. Ezen körök mintájára, vagy pusztán a művészet felelevenítésére, napjainkban havonta irodalmi programokkal tartanak megemlékezéseket a Petőfi Irodalmi Múzeum az Országos Széchenyi Könyvtár, a királyi televízió és egyéb kulturális körök.

 

A Nyugat100 busz meghívásra ingyenesen megy el bármely városba ahová meghívást kap, s ahol helyet biztosítanak a mozgókiállításnak a jubileumi évben.

További fotók megtekinthetők a képgalériában!

Füssy Angéla
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.