Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Olimpiai formában maratonfutónk

2011. december 15. 11:41 // Forrás: Németh Attila, VEDAC
Kovács Tamás az olimpiai "A" szintnél jobb eredménnyel második lett második az olaszországi Reggio Emilia Marathonon.

A hétvégén került sor az olaszországi Reggio Emilia városában a hagyományos Maratona di Citta di Tricolore elnevezésű hagyományos maratoni futóversenyre. Az 1996-ban útjára indított versenyen, amely évről évre egyre erősebb és népesebb, ezúttal is több magyar versenyző vett részt, a résztvevők száma közel 4000 volt (a maratoni távon). Ezt a versenyt korábban Kovács Ida, a VEDAC olimpikonja kétszer megnyerte és Bacskai Zsolt is itt harcolta ki a részvételt az athéni olimpiára.

A legjobb eredményt Kovács Tamás, a VEDAC atlétája érte el. Szemán János edző tanítványa nem csak előző évi második helyét ismételte meg, hanem 2:14:23-as időeredményével (amely jobb, mint a jelenlegi olimpiai "A" szint) olyan időt teljesített, amelyet magyar versenyző több évtizede futott utoljára.


Kovács Tamás (elől)

A majdnem tökéletes időjárási körülmények sok versenyzőt segítettek a mezőnyben abban, hogy egyéni legjobbját vagy ahhoz közeli eredményt érjen el. A rajt után hamar kialakult egy nyolc fős élboly, már 12 km után megkezdődött a harc, aminek eredményeképpen hamarosan már csak három főre szűkült a győzelemre esélyes versenyzők száma, a marokkói és a kenyai versenyző mellett ott volt Kovács Tamás is.

– A marokkói igen erős volt, már a vége előtt döntésre vitte a dolgot, 30 km (1:36:07) után az afrikai versenyző 3:00 perces iramot diktált. Tomi a kenyai fiúval küzdött, akitől sikerült elfutnia, és biztosan szerezte meg a második helyet. Sokkal erősebb volt, mint tavaly (akkor 2:16:07-es egyéni csúccsal szintén a második helyen végzett) – mondta Szemán János edző, aki maga is sokszoros válogatott és bajnok hosszútávfutó volt.

– Maratoni verseny még ilyen jól nem esett.....Végre nekem való mezőnyben futhattam. A győztes erős volt,de szerintem bennem is maradt még, az utolsó 1000 m-t 3:01 alatt tettem meg. A verseny első felében inkább taktikai verseny folyt (68:14 volt az első fele), itt a pálya egy kicsit szintesebb is volt, a második felében viszont fokozódott az iram (66:09 volt a második félmaraton). Remélem, hogy jövőre még ebből az időből is fogok tudni faragni. A frissítési problémák miatt balul sikerült frankfurti maratoni után önbizalmam is helyreállt ezzel a futással - értékelt röviden Kovács Tamás, aki nemrégiben a Szentendrén rendezett országos mezeifutó bajnokságot is megnyerte és jó esélye van arra, hogy a londoni olimpián a magyar színeket képviselje ebben a versenyszámban.

– Jól jött ez az eredmény, néhány versenyszervező már a helyszínen megkeresett, szeretnék Kovács Tamást szerződtetni jövő évi versenyükre. Most egy rövidebb pihenő időszak után utcai majd egy mezeifutó verseny után a télen valószínűleg Spanyolországban készül Tamás, még egy tavaszi maraton van a tervben – árulta el Koós Hutás László, a versenyző menedzsere.

A férfi versenyben Kis Áron 2:27:58-al egyéni csúcsot ért el (ő is tagja volt a VEDAC mezeifutó férfi felnőtt bajnokcsapatának), a tavalyi nyíregyházi szenior Európa-bajnokság ezüstérmese, a szintén veszprémi Esső András pedig 2:29:15-öt futott.

A nők versenyében Nagy Mónika szereplését nem kísérte szerencse, a táv elején megsérült és bár nagy nehézségek árán teljesítette a távot, eredménye elmaradt a várakozástól, a hatodik helyen végzett.

Eredmények:
Férfiak:
1. Mokraji Lahcen MAR 2:12:29
2. Kovács Tamás HUN 2:14:23
3. Nicodemus Biwott KEN 2:14:59
.....
14. Kis Áron HUN 2:27:58
15. Esső András HUN 2:29:15

Nők:

1. Eliana Patelli ITA 2:36:18
2. Elisa Stefani ITA 2:38:55
3. Laura Ricci ITA 2:41:42
4. Michaela Botezan ROM 2:43:
......
6. Nagy Mónika HUN 2:50:20

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.