Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

"A zene folyamata megtörhetetlen egész" / Varnus Xavér - Bachtól a Csillagok háborújáig

2008. augusztus 10. 1:23
Varnus Xavér eleinte tartott a szabadtéri orgonakoncerttől, kérdéses volt, hogy a szakrális hangszer sípjai képesek lesznek-e betölteni a teret. A veszprémi vár akusztikája ez alkalommal is jól vizsgázott. Az orgonavirtuóz az idei évben kiadott albumának bemutatóját hozta el a Veszprémi Nyári Fesztiválra. A siker most nem egyedül Varnus Xavér játékának jutalma, a hangversenyen és persze a lemez felvételénél is közreműködött a Solti György Rézfúvós zenekar és a Talamba ütőegyüttes. A koncert, akár csak a lemez, a Bachtól a Csillagok háborújáig címet viseli. Az a célom, s egyben a mai este mottója is, hogy bebizonyítsam, nincs éles határ komoly és könnyű zene között. A zene folyamata megtörhetetlen egész – mondta Varnus Xavér.

Több ezren voltak kíváncsiak a hűvös idő ellenére Varnus Xavér orgonaművész veszprémi lemezbemutató koncertjére. A művész ez alkalommal is egyedi zenei csemegével szolgált. A Carmina Buranaval indult az este, majd Albinoni Adagio-ján, Wagneren, Jean-Michel Jarre Oxigénén keresztül eljutottunk a Paradicsom meghódításáig majd a Csillagok háborújáig. Az orgonista remek zenészpartnereket és kísérő hangszereket választott. Mint mondta, az orgonának csak akkor van igazán nagy lehetősége megszólalni, amikor kiadhatja lelkét és betölti a teret, ezzel a hangzással pedig egyedül a fúvós és ütős hangszerek tudják felvenni a versenyt és vele együtt megszólalni. Miért a műfaji sokszínűség? Tehetnénk fel a kérdést.

Varnus Xavér részben annak köszönheti mesteri játékán túl hírnevét, hogy tömegekkel volt képes megszerettetni az igényes muzsikát, ehhez széles spektrumú, modern látásmód kell. Szeretném ledobni azt az ostoba, önkényes határt, ami elválasztja a komoly és a könnyű zenét, mondta a művész, majd Bachot hozta fel példaként, aki a Tamás templomban játszotta passióit, majd esténként a templom szomszédságában könnyű zenével, mondhatni kora diszkózenéjével szórakoztatta a fiatalokat. A zene folyamatában a Csillagok háborúja című sikerfilm zenéje olyan, mint Bach második vonala, másik élete – hozta a párhuzamot Varnus Xavér. Ő úgy látja, kizárólag jó és rossz zene van, nincs más határvonal. A közönséget Xavér az amerikai esküdtszékhez hasonlította. Ma este be kell bizonyítanom Önöknek, hogy a zene folyamata megtörhetetlen egész – jelentette ki, majd a koncertet a Carmina Burana után Albinoni Adagio művével folytatta. Apropó Adagio: Albinoni legismertebb műve, melyet még csak nem is ő szerzett, vagyis csak nyomokban. Remo Giazotto 20. századi zenetörténész bukkant rá a mindössze néhány hangjegyből álló kéziratra, mely ugyan megadta az alapdallamot. Giazotto ebből állította össze a művet. A zenetörténész tehát kiváló zeneszerző is volt, de oly annyira szerény, hogy nevét egyetlen saját kottája elé sem írta oda. – emlékeztetett Varnus.

A híres Adagio után felcsendült továbbá Bach, Xavér szerint legszebb fúgája, melyet Tölcsér fúgának is nevezünk. A Bach darabok kihagyhatatlanok az orgonaművészek repertoárjából. Ahogy egykori mestere is tartotta ő a legnagyobb, aki valaha orgonán játszott, művei halhatatlanok. Wagner dalát az Esthajnalcsillaghoz már populárisabb művek, filmzenék követték, mint Vangelis 1942 A Paradicsom meghódítása vagy a finálé, a Csillagok háborúja zenéje, egészen egyedi hangzásban – akár csak az Oxygene, melynek több hangszerre készült átiratát Varnus Xavér, Solti György Rézfúvós zenekar és a Talamba ütőegyüttes előadásában maga Jean-Michel Jarre is hallotta, s úgy konstatálta- kár hogy nem eleve nekik írta a művet.

Füssy Angéla
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.