Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Középpontban a természetfotózás

2012. január 7. 23:37
Hobbiként kezdett el foglalkozni a fotózással Babják Tamás, majd lassan a munkájává vált. Hamarosan már oktatja is a megszerzett tudást.

– Általános iskolás koromban volt először fényképezőgép a kezemben, az igazi nagy fotózás azonban 1995-ben indult, amikor Olaszországban dolgoztam. Ekkor vettem meg első komolyabb – Minolta – filmes fényképezőmet, amivel rengeteg felvételt készítettem kint. Hazaérkezve előhívattam a tekercseket, amiből összejött egy kiállításra való. Ezek többségét az édesapám szervezte, de mivel én külföldön dolgoztam, nélkülem zajlottak az események. 2002-ben végleg hazajöttem. Három évvel később tértem át a digitális technikára.

– Hogy vált a hobbi munkává?


Babják Tamás

– Egyre több visszajelzést kaptam a képeimre. 2008-ban megkeresett egy pár, hogy fotózzak az esküvőjükön. Addig csak természetfotókat készítettem, a bogarak, lepkék, tájképek után új kihívást jelentett ez a képi világ. Végül sikerült rábeszélniük, s elégedettek voltak a végeredménnyel. Ezt követően már sorba jöttek a hasonló felkérések rendezvények, családi programok megörökítésére. Mindezek eredménye az lett, hogy tavaly megnyitottam saját műtermemet, s közben a fényképész és fotótermék kereskedő szakmát is megszereztem. Azóta folyamatosan képzem magam, rendszeresen járok fotós work-shopokra. Sőt, hamarosan magam is tartok ilyen képzéseket kezdők számára. Valóban, a hobbi kezd átalakulni munkává, ennek eredményeként azonban kevesebb időm jut örömfotózásra.

– Ennyi munka után bizonyára az elismerések sem maradtak el.

– A Napló sajtófotó pályázatán zsáner kategóriában első helyezést értem el, összesítésben pedig második lettem 2008-ban. A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége által meghirdetett egyik versenyre beküldött képemet pedig különdíjjal jutalmazták. Az elmúlt években rengeteg pályázaton részt vettem, eljutott képem Torinóba, több mint 60 önálló kiállításom volt itthon, valamint Erdélyben. De az igazi elismerés mindig az, amit az emberektől kapok, vagy éppen a mosoly, vagy a csodálkozás, amit az arcukon látok, miközben a fotóimat nézegetik.

– Melyik téma áll önhöz a legközelebb?

– A természetfotózás mindig a középpontban szerepel, a kiállításaim egy része is ilyen felvételekből áll össze, valamint portré- és gyerekfotókból. Ez utóbbi különösen közel áll most hozzám, két hete született meg a kisfiam.

– Hol lehet legközelebb találkozni a műveivel Veszprém közelében?

– Az idei év elég termékeny lesz kiállításokból. Január 11-én, szerdán este hat órakor nyílik tárlatom a Kádártai Faluházban. Januárban ezek kívül Székesfehérváron, a Bányató Galériában láthatók a képeim. Előreláthatólag tavasszal Balatonalmádiban, a Magtár Rendezvényközpontban, augusztusban a székesfehérvári Platán Hotelben, októberben pedig Budapesten, az Orientál Hotelben lesznek kiállításaim.

Kapcsolódó oldal: http://www.babjakfoto.hu/ 

Cseh Zoltán
Babják Tamás
további cikkek
Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. tegnap 17:47 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. tegnap 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. 2024. szeptember 26. 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.