Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Délvidéki üdvözlet

2012. január 21. 19:05
A vajdasági Zsáki István festményeiből nyílt kiállítás a Városi Művelődési Központ előterében.


Zsáki István

Zsáki István 1942-ben a délvidéki Topolyán született, főiskoláját Prištinában végezte. A hetvenes évektől tanulmányúton járt Olaszországban, Hollandiában, Franciaországban, Németországban, Magyarországon és Romániában. Részt vett több művésztelep munkájában, hazájában és külföldön is. Állandó tagja a topolyai és zentai művésztelepnek, alapító tagja a 9+1, a Bucka-Gányó művésztelepnek.

Munkái megtalálhatók Magyarországon a makói, a tokaji, a hajdúböszörményi és a zalaegerszegi alkotótáborokban. Közös kiállításainak a száma több mint száz, önálló tárlatainak a száma negyven. Kiállított Hollandiában, Franciaországban, Magyarországon és Vajdaság nagyobb helységeiben.

Zsáki István szülőföldjét, a vajdasági tájat örökíti meg festményeiben. A táj: mezők, szántók, erdők ecsete alatt átlényegülnek, a színek, a formák új tartalommal töltődnek. Nem szokványos tájképeket alkot. A táj egy belső monológ, egy belső hangulat lenyomata. Egyfajta üzenet a Délvidékről.

Az 1999-ben a délszláv háborút követő bombázások alkalmával készült Semmi sem hullik című sorozatában ez a tragikus alaphang még inkább kifejezésre jut. A háborús eseményeket ábrázolja – sajátos módon, egy fejtetőre állított világgal: a táj fentről lefelé a talaj felé építkezik. A színek egyre komorabbá válnak, a kompozíció sűrítettebb, görcsösebb lesz.

Érdemes felkeresni a VMK előcsarnokát és megtekinteni a kiállítást február 12-ig.

Kapcsolódó oldal: http://zsaki.freebase.hu
 

Pethő Imre
Kovács Bálint
további cikkek
Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. tegnap 17:47 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. tegnap 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. 2024. szeptember 26. 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.