Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

De jó is lenne szerelmes lenni!

2012. február 13. 8:53
Kálmán Imre operettjét, a Marica grófnőt pénteken mutatta be a Petőfi Színház társulata Méhes László rendezésében.

Több éve járok már a Petőfi Színházba, és most jöttem rá, hogy Szeles Józsefnek jól áll, ha dühös. Vagy ha durcás, vagy sértett, és csak néz, sötéten, összevont szemöldökkel. Jó lenne, ha több ilyen szerepet kapna, megismerhetnénk drámai oldaláról is. Máskülönben a Marica grófnő egy operett előadás, ötletes díszlettel, jellegzetes ruhákkal és aranytorkú énekesekkel.

Kálmán Imre operettjét, a Marica grófnőt pénteken mutatta be a Petőfi Színház társulata Méhes László rendezésében. A dalok és prózai részek váltakozása jó ritmusú, tempós, lendületes színielőadást eredményez. A díszlet (Rózsa István) kifordítható, és nyílt színen ki is fordul önműködően, mint egy szellemkastély, az orfeumban világítani kezd az oszlopok teteje, így a tér sokféleképp variálható és nem unalmas. A változatosság a ruhák terén is gyönyörködtet, Liza (Szűcs Krisztina) fodros-bodros anyagú, könnyű nyári anyagokban riszálja szűziesen kis testét, míg Marica (Halas Adelaida) egy nagyasszony tévedhetetlenségével visel csillámló, feltűnő, királynői öltözékeket. És csinosak a férfiak is – ami sajnos nem mindig elvárás egy színdarab esetében –, főleg Tasziló gróf, és így tovább sorolhatnám a többieket is, mindez pedig a tervező, Horváth Kata érdeme.

Nagy erőssége az előadásnak, hogy jók, mit jók: szellemdúsak, néhol egyenesen sziporkázók a koreográfiák. Kispál Anita gyakran egy-egy kellékre, díszletelemre fűzi fel a dalok mozgásban ábrázolható történetét, ez lehet egy sétapálca vagy éppúgy egy telefon(zsinór). Az első felvonás elején elhangzó „Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket” című dalban belejtő táncoló bábu-emberek és a fentről belógatott próbababák és a bicikli egy olyan izgalmas, elemelt világot, stílust előlegez meg, amelyet sajnos nem követ más hasonló a darab további részében. Ennek ellenére és ezzel együtt a táncos részek hordozzák számomra az izgalmat ebben az operettelőadásban. (Mivel a történet banális, blőd, konfliktusa túl könnyen megoldódik, miután hamar elsikkad, és mert minden jó, ha vége jó, és mindenki tudja, hogy legkésőbb fél tizenegykor vége lesz, és utána boldogan élünk, míg meg nem halunk...)

Az előadás örömteli meglepetése Rancsó Dezső (Zsupán Kálmán báró szerepében). Sosem láttam játszani, semmit nem tudtam róla eddig, de remek alakítást nyújt ezen az estén. Könnyedén énekel, táncol, mókázik, mindeközben érzékelteti, hogy figurája nem csak egy hülye, komikus alak, hanem ahogy mondani szokták: mélysége van. Jó helyre rakja a hangsúlyokat, az alakításában ugyanúgy, mint akár egy mondat vagy poén elhangzása során. Ülnek a viccei, és ennél több sokszor nem is kell. És látni rajta, hogy sokszínű színész, több arca van, mint amit most látunk tőle. Egy lehetőséget, egy tehetséget láttam felcsillanni a színpadon.

A színészek felnőnek a feladathoz, professzionálisan viszik színre a Marica grófnőt. Marica és Tasziló (Szeles József) tényleg főhőssé magasodik az előadás végére, a többieknek hozzájuk képest csak jelenetecskék jutnak, új színeket és poénokat visznek rövidre szabott idejükben a színpadra. A gáláns, letűnt, már a maga korában is nosztalgikus műfajt támogatja a kar, a kórus, akik a háttérben a főszereplők érzelmi állapotait rezgetik végig magukon zseniálisan, mint fűszálak susognak végig az óriások nagy viharai alatt.

Különleges, sokszínű előadás ez a veszprémi Marica grófnő. Nem mondanám, hogy maga az operett különösebben megragadott volna, de a színrevitel milyensége és minősége sokat elárul a társulat és a színház mostani állapotáról. Köszönjük Méhes László!
 

Szikra Ágnes
Melczer Zsolt
további cikkek
Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. tegnap 17:47 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. tegnap 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. 2024. szeptember 26. 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.