Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Két új taggal bővült a társulat / Évadnyitó a Petőfi Színházban

2008. augusztus 25. 16:56
"Tudjuk a dolgunkat, s nem az a feladat, hogy beszéljük róla, hanem, hogy cselekedjünk!" – magabiztos, biztató szavakkal nyitotta meg az idei, az az 2008-2009-es színházi évadot Bujtor István direktor. Az évadtervben mindössze egy változás állt be a költségvetés részletes számadatainak ismeretében, átcsúszik a következő évadra a Régimódi történet. Ugyanakkor két taggal bővül a társulat. Szeles József szeptembertől státuszban van és nem vendégművészként szerepel az előadásokban, valamint Szegedről Veszprémbe szerződött Perjés Hilda színművésznő. Méltó módon, igényes repertoárral ünnepli a teátrum a 100 éves évfordulót, s ha a közönség tartja a lépést a vezetés elképzeléseivel, akkor ennek tükrében merészebb koncepció állhat elő a 2009-2010-es évadra, derült ki Eperjes Károly, művészeti vezető szavaiból.

Néhány felújítási munkát is sikerült elvégezni a nyár folyamán. Megújultak az öltözők, valamint részben a folyosók is. Az akusztika, valamint a színpad javítása – ahol néhány korhadt deszkát kell kicserélni – tíz napon belül befejeződik – mondta Bujtor István. Szintén változás, hogy a jegypénztár beköltözött a színházba, és modernizálták az értékesítést, csatlakoztak az úgynevezett „interticket” rendszerhez. Ez annyit jelent, hogy szeptembertől a világ bármely pontjáról lehet interneten keresztül jegyet rendelni az előadásokra. Mindezekkel együtt sem lépték túl az anyagi lehetőségeket – tudtuk meg a színházigazgatótól.


A 100 éves jubileum ünneplésére november 16 és 23 között kerül majd sor. Szakmai találkozókkal, kiállításokkal, pályázatok kiírásával, valamint díszes kiadványok megjelentetésével emlékszik meg a teátrum a patinás épület születésnapjáról. Kiadnak például egy veszprémi színházi lexikont, melyben mindenki helyet kap majd, akinek az évek során köze volt a színházhoz; továbbá egy értelmező szótárt is, mely a színház művészeti szakzsargon köznyelvre fordításában nyújt majd segítséget. A direktor elmondta, hogy szintén az ünnepi hét során hét vidéki színház hoz egy-egy produkciót, hogy felköszöntse az ünnepeltet, ezek a kecskeméti, a szolnoki, a békéscsabai, a miskolci, a debreceni, a soproni és a székesfehérvári teátrum.

 

Eperjes Károly az évadnyitón bejelentette, csak májusban kezdik majd el próbálni a Régimódi történetet, így annak költségei már a jövő évi büdzsét terhelik, de szintén a változtatást indokolja, hogy Bereményi Géza ezt megelőzően filmet forgat. Szabó Magda drámáját így először a 2009-2010-es évad elején láthatja majd a közönség. A művészeti vezető elárulta, hogy többen keresték meg külföldről a színházat, de, hogy milyen lehetőségek lesznek, egyelőre nem tudja biztosan, ahogy azt sem, hogy alakul majd a jövő nyár, de mivel az idei szereplések is sikeresek voltak a nyári játékok alkalmával, így számítani lehet a meghívásokra. Utalva a távolabbi jövőre, Eperjes tudatta, hogy a közönség befogadóképességén, ízlésén múlik, milyen irányba megy majd a színház. Neki személy szerint három koncepció van a fejében. Ha a nagyérdemű ebben az évadban jól veszi az iramot, tehát sikerül szót érteni a közönséggel, s az fogadni fogja a Kakukkfészek, Édes Anna, vagy a Moliére komolyságú darabokat, akkor egy merészebb elképzelés valósulhat meg a 2009-2010-es évadban. Egy konkrét terve már van. Mindenképp szeretné elhozni a Bárka színház előadását, Ottlik Géza: Iskola a határon című művéből készült produkciót vendégszereplésre Veszprémbe. A két színházi vezetőt egyébként elmondásuk szerint több helyre is próbálták elcsábítani, de nem engednek a hívó szónak – maradnak!

 

A fenntartó részéről, Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei önkormányzat elnöke úgy fogalmazott, jó irányba indult el a színház az elmúlt fél évben. Ígéretet tett, hogy a jövő évben is biztosítják az anyagi feltételeket, lehetőségeikhez mérten. Lasztovicza szerette volna, ha a jubileumi évben sikerül pályázati forrásból, mintegy 1 milliárd forintból felújítani a teljes színházépültet. Az anyagot már előkészítették, és a szükséges önerővel is rendelkeznek – abban bízik, hogy jövőre a pályázatot is kiírják. Debreczenyi János, Veszprém polgármestere is azt mondja, a város vezetése is megtalálta a hangot a színház új vezetőivel, ezen túl pedig igényes kultúra költözött Veszprémbe. Mivel a távlati tervekből a város is profitálni fog, ahogy tudnak, hozzájárulnak a fejlesztésekhez. Már megkezdték a vaskorlát cseréjét, hogy egységes, díszes kerítése legyen a színháznak, de később szeretnék a Színházkertet is szebbé varázsolni, többek közt kivilágítani az angolkisasszonyok épületegyüttesét. Partnerek kívánunk lenni abban, hogy a város lakói úgy érezzék, van egy igazán jó színházunk – mondta Debreczenyi János.

Füssy Angéla
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.