Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Érzékeken keresztül, élményt nyújtva, értéket közvetíteni / Évadot nyitott a város legfiatalabb intézménye, a Kabóca Bábszínház

2008. augusztus 27. 12:55
Különleges évad lesz az idei a Kabóca Bábszínház életében. Túl vannak egy igazgató és egy fenntartó-váltáson. A megye ugyanis a közelmúltban átadta Veszprém városának a bábszínház működtetését. Kovács Gáborján korábbi igazgató lemondását követően új művészeti vezető került a teátrum élére. Székely Andreának a Kolibri Bábszínház dramaturgjának pályázatát mind a szakmai bizottság, a Kulturális Bizottság és a közgyűlés is egyhangúlag támogatta, melynek Porga Gyula szerint ennek üzenete van. Az alpolgármester továbbá példaként állította mások elé is az évadnyitón azt a csapatszellemet, melynek köszönhetően a társulat átvészelte a nehéz időszakot.

Székely Andrea már pályázati anyagában is kiemelte, hogy komoly hangsúlyt kíván fektetni a nemzetközi kapcsolatokra, valamint a fesztiválokon való megjelenésre, a Kabóca Bábszínház elsődleges feladatának mégis azt tekinti, hogy a veszprémi közönséget szolgálja. Nem csak az iskolákkal és óvodákkal való együttműködésben, hanem a kultúrára nevelésben aktívan részt vállalva. Ezért szeretné elérni, hogy ne a bábosok vigyék az előadásokat az intézményekbe, hanem a gyerekek jöjjenek szüleikkel, tanáraikkal a bábszínházba. Fontos célom, hogy megszerettessem a gyerekekkel a színházat és rászoktassam őket a színházba járás élményére, annak különlegességére – mondta Székely Andrea. Utalt is rögtön a bizonyos három É betűre, melyet pályázatában is megjelölt. Vagyis az érzékeken keresztül, élményt nyújtva lehet értékeket közvetíteni. A társulatnak, tehát magának az alkotó énnek pedig ösztönzés kell a munkára, melyek a taps, a gyermekek könnyei, mosolya, nevetése.


Az elmúlt időszakot is értékelte az új direktor. Elmondta, hogy a nyáron több fesztiválon is részt vettek, többek közt jártak Kapolcson és Zsámbékon, de jó néhány még előttük áll. Elsőként Kolozsvárra hivatalosak, majd a Kolibri Fesztivál, végül a kecskeméti hivatásos bábszínházak találkozója következik. Székely Andrea úgy véli, nem kell alapvetően felborítani az eddigi munka eredményét, s fenekestől felforgatni mindent, mert jött egy új vezetés. Az elkövetkező fél év bemutatóit is még Kovács Gáborján szervezte le, melyeket Székely Andrea is jónak tart, így nem is változtatott az évadterven. Négy bemutató lesz az elkövetkező hónapokban. Ezek közül az első premiert szeptember 13-án tartják. A Matyi Zoltán Sárkánymese című meséjéből készült bábjátékot Csató Kata rendezi. Októberben mutatják be az Óz a nagy varázslót, melyet Székely Andrea rendez. Erre a szereplésre még az előző igazgató Kovács Gáborján kérte fel. Decemberben jön a Ládafia mese, Kovács Géza rendezésében, majd a Frakas-barkas.

A személyi változásokról szólva Székely Andrea elmondta, hogy Kovács Gáborján, mint dramaturg marad a társulatnál. Szántó Viki az Erasmus ösztöndíj keretében fél évre Marosvásárhelyre utazik, ahol a Színművészeti Egyetem bábszakos hallgatója lesz. Ugyanakkor a csapatot erősíti szeptembertől Bodnár Enikő látvány és díszlettervező. Enikő korábban a Petőfi Színház felkérésére készítette el az Indul a bakterház díszletét, s az itt töltött idő alatt nagyon megszerette a várost. Most elsősorban azon fog munkálkodni, hogy a Kabóca megjelenése markánsabb legyen. Ehhez külső és belső változtatásokra, átépítésekre, díszítésre is szükség lesz.

 

Formailag több dolog is változik. Mivel új épületet egyelőre nem tud biztosítani a város, amíg az önkormányzat ennek módját megtalálja, addig is teret kívánnak nyitni, úgyszólván belakni a jelenlegi teret, kihasználni minden apró lehetőséget. A színháztermünknek, más néven kamaratermünknek nincs fogadója. Így ha a gyerekek korábban érkeznek, az udvaron kell megvárniuk az előadáskezdést. Hogy ez másképp legyen, az udvaron álló kisházat rendezzük be váróteremnek, ahol a gyerekek játszhatnak is – mondta Székely Andrea. Szintén itt szeretnének a jövőben baba-mama foglalkozásokat is tartani. Hasznosítani fogják továbbá a régi konditermet, ahol az évadnyitó társulati ülést is tartották. Az igazgatónő úgy tervezi, hogy itt kapnak majd helyet a szakmai továbbképzések, valamit a babaközpont, vagy más néven téli játszótér, amit novembertől indítanak majd. Az egészen kicsikre is kiemelt hangsúlyt fektet Székely Andrea, ezért meghívta a belgiumi Theater de Spiegel vezetőjét, aki régóta foglalkozik csecsemőszínházzal. Most közösen állítanak majd össze egy ilyen produkciót Veszprémben.

Több pályázatot is be fog nyújtani a Kabóca Színház a Nemzeti Kulturális Alaphoz. Momo történetét dolgoznák fel drámapedagógia foglalkozásra, együttműködve egy pápai drámacsoporttal, illetve Arany János verseiből és balladáiból készítenének bábos összeállítást. Ez a két produkció csak akkor tud megvalósulni, ha sikeresek lesznek a pályázatok és elnyerik a szükséges összeget.

A már megszokott fesztiválok, a Mesfesztivál, illetve a Kabóciádé változatlan marad. Azokat jövőre is megrendezik, akár csak a bábdramaturgia konferenciát. Viszont tovább szeretnék erősíteni a kulturális kapcsolatot testvérvárosainkkal, így őket is meghívják majd Habakukk király udvarába.

Porga Gyula is megelégedéssel köszöntötte Székely Andrea elképzeléseit, mint mondta, már az jelzésértékű, hogy egyhangúlag támogatta minden érintett, a bizottságok, illetve a közgyűlés is a kinevezését. Az alpolgármester elmondta, hogy mint a város legfiatalabb intézményével, kiemelten foglalkozik a Kabócával, de ez a családokban is így van, mindig a legkisebb gyerekre figyelnek oda leginkább. Porga ígéretet tett arra, hogy hamarosan igyekeznek a méltó környezetet is biztosítani a bábszínháznak, valamint a költségvetés kapcsán igyekeznek majd úgy dönteni, hogy a minőségi munka mellé tudják tenni a szükséges financiális hátteret. Az alpolgármester reményét fejezte ki, hogy a Kabóca a város stabil, jól működő intézménye lesz. Az évadnyitó társulati ülésen Chaplin Aranyláz filmjének egy részletét is megnézték a társulati tagok. Majd az ülés végén Székely Andrea két villára szúrt zsemlét adott Porga Gyula kezébe, akinek a híres Chaplin film zenéjére kellett azokat táncoltatnia.

 

 

Füssy Angéla
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.