Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C

Negyedmilliárd speciális oktatásra

2008. augusztus 27. 13:21
A Kozmutza Flóra Általános Iskola 250 millió forint támogatást nyerhet el a Regionális Fejlesztési Tanács pályázatán. Az összeget az itt folyó speciális oktatás infrastrukturális hátterének fejlesztésére fordíthatja az intézmény: speciális terápiás szobákat tartalmazó -természetesen akadálymentes- kétszintes épületet és közösségi térként funkcionáló aulát és előteret terveznek 2009-2010-re.
A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács célja a pályázattal a színvonalas közoktatás rendszerének alapját képező infrastruktúra fejlesztése, létrehozása volt - kezdte Pál Béla, elnök - A régió jövőjében kulcsfontosságú a fenntartható közoktatás, az esélyegyenlőség területén való fejlődés és a hátrányos helyzetű gyerekek oktatási körülményeinek javítása. A támogatás 10%-os önrészt kíván, a 90%-a pedig vissza nem térítendő Európai Uniós forrás. A beérkező pályázatok összesen 38 milliárdot igényeltek, emiatt úgy döntöttünk, hogy az eredetileg tervezett 5.7 milliárdos keretet 8 milliárd fölé emeljük, hogy több lehetőséget biztosíthassunk. Az igénylők között főként általános iskolák, óvódák, bölcsödék és gyógypedagógiai intézmények voltak. Előnyben részesítettük a több tagintézménnyel rendelkező szervezeteket, az energiatakarékos, akadálymentesítő fejlesztéseket illetve a többfunkciós egységek, továbbá a szabadidős tevékenységeket és a tanunlást segítő bel- és külterek létrehozását. A pályázat kétfordulós, az elsőn túljutott intézmények feladata a következő 6 hónapban a részletes tervek kidolgozása, a megvalósíthatósági tanulmányok elkészíttetése, a kivitelezési engedélyek beszerzése és az önrész igazolása. Ezt követi a szerződéskötés és a kivitelezés, mely várhatóan 2009-2010-ben ér véget.
A Kozmutza Flóra iskola fejlesztése nem újkeletű project - tette hozzá Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke - 2003 óta azon vagyunk, hogy a zsúfoltságot csökkentsük, mely a gici tagintézmény bezárásával tovább növekedett. A tervezett épületnek köszönhetően szervesebb, kényelmesebb közegben tanulhatnak a gyerekek, oktathatnak a tanárok.

A Kozmutza Flóra Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Kollégium 1986-ban épült, a középsúlyos értelmi sérültek számára - ismertette az itt folyó munkát Dörnyeiné Barabás Éva igazgató - Megyei feladatokat látunk el, ezért működik itt kollégium is. Az utóbbi években nem a megyében élő értelmi sérültek, hanem feladataink száma növekedett, ezért a jelenlegi zsúfolt helyzet. A közoktatási törvény változásait követve közeledünk a többségi oktatáshoz, ez vezetett a készségfejlesztői és szakiskolai oktatás indulásához, illetve az autista csoport és kollégium létrehozásához. Az integrációs igény egyre erősebb, így olyan sérültekkel, halmozottan hátrányos helyzetűekkel is foglalkozunk, akik később a többségi oktatásban folytatják útjukat. A támogatás által megfelelő hátteret hozhatunk létre mindehhez, a tartalmi fejlesztéseket pedig további pályázatokból -főként a TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Program) keretében- szeretnénk megoldani. A '80-as évek végén körülbelül 80, jelenleg 145 gyerek tanul az intézményben. Mivel az infrastruktúra azóta nem bővült, nincsen megfelelő közösségi tér, és a kollégiumi szobák sem felelnek meg az előírásoknak. Ezen tudunk változtatni a tervezett fejlesztésekkel.
vehir.hu
további cikkek
Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. ma 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. ma 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. ma 9:05 Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Az MTA VEAB Tudományról szabadON című sorozatának következő eseményén is egy köztiszteletben álló akadémikussal beszélgetnek kötetlenül, a tudomány szerepéről és társadalmi felelősségéről, a kutatói pálya szépségeiról és kihívásairól. A helyszín idén is az MTA VEAB Székház panorámás kertje lesz most csütörtökön 17 órától. tegnap 13:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.