Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az országos pontverseny győztese a VEDAC

2012. március 7. 20:41 // Forrás: MASZ
A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) 2011. évi abszolút pontversenyét a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) nyerte.

Az elmúlt év eredményeit és a 2012-es esztendővel kapcsolatos várakozásokat Németh Attila ügyvezető igazgató foglalta össze.

– Hosszú évek óta a Budapest Honvéddal felváltva állunk az egyesületi rangsor első és második helyén. Nagyon jól esett, amikor a Honvéd vezetőitől e-mailben gratulációt kaptunk. Bízunk abban, hogy a tendencia folytatódik, és az ország két legeredményesebb klubja a jövőben is kiváló eredményekkel gazdagítja a magyar atlétikát. Az egyesületek számára tradicionálisan fontos a pontverseny, talán egyszer méltó rangra kerül, legalább az erkölcsi elismerés terén – fogalmazott a klub ügyvezető igazgatója.

Minden világversenyen indult veszprémi atléta

– Mivel évek óta már a téli szezon után vezetni szoktuk a pontversenyt, így most, a fedett szezon elmaradása miatt értékes pontokat veszítünk, amik hiányozhatnak a végelszámolásnál. Ugyanakkor megértjük a szövetség döntését, mi lettünk volna az egyik olyan egyesület, aki talán egy kicsit igazságtalanul előnybe került volna, ha a téli dobóbajnokságokért járt volna pont.

A közép- és hosszútáv futó, valamint a dobó országos bajnokságokon a VEDAC atlétái kiválóan szerepeltek tavaly. A veszprémiek az ob-k többségében a legtöbb bajnoki címet, érmet és helyezést gyűjtötték be. A világversenyeken is lehetett a veszprémiekre számítani, a királynék városának sportolói több kiemelkedő eredményt szállítottak 2011-ben.

– Az összes szabadtéri világversenyre delegáltunk versenyzőt, ami gondolom, egyedülálló az országban. Három sportolónk teljesítette az olimpiai „B” szintet, két versenyzőnk bizonyult az év atlétájának. Egy Universiáde ezüstérem és egy ifjúsági világbajnoki cím mellett a korosztályos világversenyeken több pontszerző helyet is szereztünk. A magyar bajnoki címek, érmek és helyezések nagy száma miatt is úgy vélem, hogy a pontverseny megnyerése egy szorgos gyűjtögető munka eredménye, amiért dicséret illeti edzőinket, sportolóinkat.

Lássuk a legeredményesebb veszprémi versenyzőket!

Orbán Éva remek évet tudhat maga mögött, hiszen már májusban teljesítette a női kalapácsvetés olimpiai „B” szintjét, és magyar csúccsal ezüstérmes lett az Universiadén. Eredményeit tekintve egyetlen hiányérzete maradhatott: a világbajnokságon három centméterrel lemaradt a 12-es döntőről. Teljesítménye alapján az év női atlétájának választották.

– Nagyon büszkék vagyunk Évire, egyértelműen teljesítette az elvárásainkat, talán még egy kicsit többet is. Az Universiáde ezüstérem meglepetés volt, a magyar csúcs évek óta érett már. Hiszek abban, hogy a vb-n hiányzó három centimétert Évi a Londonban, az olimpián vissza fogja kapni, és a döntőben láthatjuk dobni, ami a veszprémi atlétika újabb nagy ünnepe lehet.

Az olimpiai „B” szintet két VEDAC-os futó is teljesítette. Minczér Albert akadályfutásban, Kovács Tamás maratonfutásban nevezhető a játékokra.

– Mindkét atlétánk olimpiai szereplésében bízunk. Albi műtött lába szépen javul, már teljes értékű munkát tud végezni. Ő az Európa-bajnokságon is szerephez juthat, de fő versenye az olimpia, idén mindent ez alá rendel. Tamás remek formában van, céltudatos, érett gondolkodású versenyző. Számára reális az esély az „A” szint teljesítésére is, bízunk benne, hogy már áprilisban sikerül bebiztosítania a helyét Londonban.
Több olyan versenyzője is van a VEDAC-nak, aki meglepetést okozhat. Így pl. olimpiai, Eb-álmokat dédelget a hosszú sérüléséből visszatérő kiváló akadályfutó Tóth Lívia és a 4x400 méteres váltó tagságra pályázó Bartha László is, valamint a női maratonfutók, Kovács Ida és Nagy Mónika is megkísérli teljesíteni a londoni kiküldetési szintet.

A felnőtt Európa-bajnokságon Bozzay Boglárka és Takács Dávid is szerephez juthat. A lehetőségeinkhez mérten támogatjuk a felkészülésüket.

Remekelt az utánpótlás is

A VEDAC utánpótlása is remek évet zárt. Kiemelkedő eredményt ért el a kalapácsvető Pásztor Bence, aki megnyerte az ifjúsági világbajnokságot és az EYOF-ot, valamint a veszprémi rendezésű válogatott viadalon világcsúcsot is dobott.

– Bence tavaly mindent megnyert, amit lehetett, de úgy látom, hogy a sikeres év nem szállt a fejébe. Bízom benne, hogy a jövőben is egy szerény, céltudatos versenyző marad, ami felnőttként is legnagyobb eredmények eléréséhez segítheti. A tavaly ifjúsági és junior korú versenyzőink többsége idén a junior világbajnokságra készül, ahol több esetben beérhet az elmúlt években elvégzett munka. Bízunk a fiatalokban, ők lehetnek a VEDAC-nál a következő generáció húzóemberei.

Veszprémben az atléták száma folyamatosan nő és edzői stáb is bővül. Már óvódás kortól a szeniorokig minden korosztály atletizál.

– Közel 300 fő a sportoló tagjaink száma. Örömteli, hogy a rossz gazdasági helyzet és a sportoló gyereke számának csökkenése mellett Veszprémben egyre többen választják az atlétikát, ami dicséri edzőink munkáját is.

A legtöbb atléta valamelyik közép- és hosszútávfutó csoport tagja, Tóthné Stupián Anikó, Koós Hutás László és Szemán János foglalkozik felnőtt versenyzőkkel, de vannak utánpótlás korú tanítványaik is. A legfiatalabbakkal Németh Eszter és a munkába tavaly bekapcsolódó Takács Dávid dolgozik.
Kisebb létszámmal, de eredményes munkát végeznek a dobók Zentai Tibor vezetésével, aki főleg kalapácsvetőket képez. A diszkoszvetőkkel Mozsdényi József foglalkozik, és egy fiatal, általános iskolás csoportjuk is van, velük Lévai Dóra és Páli Viktor ismerteti meg a versenyszám szépségeit. Az ügyességi csoportot Kungl József irányítja, főként gátfutás és ugrószámok szerepelnek a profiljában.

Versenyszervezés területén is előre lépett az egyesület, tavaly a hagyományos Balaton Bajnokság mellett az U18-as korosztály válogatott viadalának is Veszprém adott otthont.

Egyre rutinosabb szervezői és versenybírói gárdával rendelkeznek, tavaly tizenkét versenybíró szerzett minősítést a VEDAC által szervezett versenybírói tanfolyam keretében.

A jó sportteljesítmények árnyoldala a finanszírozás

– Úgy érezzük, hogy a szövetség számít ránk a versenyek szervezésében, amit bizonyít, hogy idén két országos bajnokságot is rendezhetünk. Az ifjúsági és junior korosztály Téli dobó bajnoksága (március 11). mellett a Pannon Egyetemmel közösen rendezzük meg a MEFOB-ot. Természetesen a Balaton Bajnokság és a megszokott dobóversenyeink sem maradnak el.

A jó sportteljesítmények árnyoldala a finanszírozás, ami a VEDAC-nál is komoly problémát jelent.

– Nagyon nehéz pénzügyi helyzetben vagyunk. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy mindig addig nyújtózkodtunk, amíg a takarónk ért, és feszített költségvetés mellett az ügyvezetésem alatt nem vállaltunk túlzott pénzügyi kockázatot. Ennek ellenére komoly likviditási gondjaink vannak. A tavalyi működési költségekre megítélt pénzeket még mindig nem kaptunk meg, Most, februárban vannak olyan működési gondjaink, mint tavaly júliusban, a főszezon közepén voltak. Az árszínvonal és a költségeink elképesztő módon emelkednek, az elérhető források viszont csökkennek, így minden eddiginél feszítettebb gazdálkodást kell folytatnunk idén.

– A pénzügyi nehézségek ellenére mindenki végzi a dolgát, minden esélyünk megvan arra, hogy egy nagyon jó évet zárjunk – tette hozzá a klubvezető.

Forrás: MASZ

vehir.hu
további cikkek
Negyedszer rendeztek hegyi ob-t atlétika Negyedszer rendeztek hegyi ob-t Idilli zöld környezetben, viszont annál nehezebb és küzdelmesebb pályán rendezte meg a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) és a Veszprémi Egyetemi Sport Club (VESC) közösen az idei hegyifutó félmaratoni magyar bajnokságot. 2024. április 19. 15:35 Három sportág országos bajnokságának ad otthont Veszprém vármegye Három sportág országos bajnokságának ad otthont Veszprém vármegye Veszprém vármegyében rendezik a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokság három sportágának versenyét, így a vívásét, az atlétikáét, valamint a triatlonét, méghozzá a Pannon Egyetem, a VEDAC, a VESC, a Spirit SC és a Tapolca Vívóklub összefogásának köszönhetően. Az eseményeket beharangozó sajtótájékoztatót szerda délelőtt tartották a Pannon Köztérben. 2024. április 18. 14:40 Félmaraton hegyifutó ob-t rendez a VEDAC atlétika Félmaraton hegyifutó ob-t rendez a VEDAC Negyedik alkalommal ad otthont Szentgál és környéke vasárnap a nyílt hegyifutó félmaratoni országos bajnokságnak, amelyet a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) és a Veszprémi Egyetemi Sport Club (VESC) bonyolíthat le. 2024. április 5. 10:33 Ezüstérmet szerzett Budapesten a VEDAC futója VEDAC Ezüstérmet szerzett Budapesten a VEDAC futója Második helyezést szerzett Honti Marcell, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) futója, Budapesten az NN City Run Fuss Budapest! elnevezésű, 11.5 kilométeres országúti futóversenyen. 2024. április 4. 15:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.