Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szomorú búcsúk - alakuló évad

2008. április 14. 17:39
Januárban még abban bíztunk, nem lesznek változások a Petőfi Színház társulatában, mostanra biztossá vált, lesznek. Színészek mennek, a nagy rendezők meg jönnek, persze csak alkalomadtán, egy-egy darab erejéig. Bujtor tárgyal, alakul a következő évad. Ha sikerül mindenkivel megegyezni, színes, izgalmas lesz jövőre a repertoár. De hogy egyelőre ne nézzünk tovább az orrunknál: Májusban jön az Én és a kisöcsém.
Öten már biztosan nem erősítik szeptembertől a Petőfi Színház társulatát. Közülük három színészt, Trimfuj Mihályt, Ónodi Gábort és Subi Zoltánt a teátrum vezetése küldte el. Németh Judit és Szerémi Zoltán pedig úgy döntött, Szombathelyen, Jordán Tamás alakuló társulatában vállal munkát.


                                 

Hogy miért is mennek, arra Németh Judittól kaptunk választ, aki azt mondja, Jordán Tamás egy állandó társulatban gondolkodik, állandó helyi színészekkel és rendezőkkel, ami komoly biztonságérzetet jelent egy művésznek. A helybéliek elsősorban a helyi színészekre kíváncsiak, ezt az alapkoncepciót követi Jordán Tamás is. Nem kíván vendégművészeket, rendezőket meghívni. Mindenképpen drukkolok, hogy Veszprémben és Szombathelyen is minden szakmai szereplő megtalálja önmagát, verset mondani mindig visszajövök. - mondta a Vehirnek a művésznő. Arra kérdésre, hogy Jordán kereste-e meg, úgy felelt: Igen, de azt is el kell mondanom, hogy a mi szakmai és emberi kapcsolatunk legalább 20 éves múltra nyúlik vissza, amiből több mint 10 évig együtt dolgoztunk Kaposváron. Nagyon jól ismerem. Ami természetesen nem azt jelenti, hogy nem szakad meg a szívem Veszprém miatt, biztosan itthagyom szívem egy darabját, hiszen vörösberényi születésű vagyok. Mérlegelnem kellett, hogy a két ismeretlen közül melyiket választom. Bujtor Istvánt is ismerem, de eddig soha nem dolgoztunk együtt. Azt is tudom, hogy Jordán Tamásnak egy új színházat kell létrehoznia, új állandó társulattal, teljesen az alapoktól, de ebben Szombathely mint megyeszékhely és mint város is minden szükséges támogatást biztosít." Szerémi Zoltánt is próbáltuk ma utolérni, eredménytelenül. Annyit viszont sikerült megtudnunk, igaz a hír.

Szeptembertől Szerémi is Szombathelyen játszik. Trimfujt, Ónodit és Subit meglepte az igazgató döntése, bíztak abban, hogy egy új vezetés érkezésével nem ér véget pályafutásuk Veszprémben. Tévedtek. Információink szerint a színházban azon gondolkoznak, milyen mértékben lehetne megemelni a jegyárakat, hogy biztosítsák a színház működését, de ugyanakkor annyira mégse legyen magas, hogy elriassza a közönséget. Mindenképpen szeretnék felújítani a Latinovits játékszínt, de az olyan lepusztult állapotban van, hogy legalább 100 millió forintot kellene rákölteni. Egyelőre kérdéses, hogy meglesz-e ez az összeg, hiszen jónéhány olyan elmaradás terheli a kasszát, amit rendezni kell, ráadásul a még le nem zárult peres ügyek végére is pontot kell tenni. Talán megoldást jelenthet majd a színház működésének finanszírozásában, ha elfogadják a színháztörvényt. A tervezet szerint ugyan is az állam minden önkormányzattól kapott forint mellé odatesz majd még egyet.

Közben már alakul a következő évad is. Szulák Andrea és Balázs Péter főszereplésével már biztos a Hyppolit, a lakáj színrekerülése. Ezt az előadást már sikerrel rendezte meg Bujtor István, akárcsak a Száll a kakukk fészkére adaptációt Ken Kesey regénye nyomán. Ez utóbbit hatalmas sikerrel játszotta többek közt a Győri Nemzeti Színház is. Vidnyánszky Attilával még folynak a tárgyalások, ha sikerül megegyezni, ő rendezi majd a veszprémi színpadon Bulgakov Álszentek összeesküvése című vígjátékát, melyben Moliére szerepére Eperjes Károly készülhet. Valló Péter is rendezne a tervek szerint a Petőfiben, méghozzá Kosztolányi Dezső Édes Annáját. Így a Bulgakov után még egy komoly nagy klasszikus következne a repertoárban. A fiatal közönségre is gondoltak. A jövő évi ifjúsági előadás lehet az Angyalok a háztetőn. Végezetül, egy fergeteges magyar vígjáték: Bujtor István és Eperjes Szinetár Miklóssal egyeztet, aki Nagy Ignác Tisztújítását rendezné. Mindezek mellett műsoron marad az Én és a kisöcsém, melynek premierjére már gőzerővel készülnek a művészek.

Füssy Angéla
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.