Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Több mint 100 év után újra kőszínházi évad Balatonfüreden / Három bérlet, nyolc bemutató

2008. szeptember 1. 15:04
Újabb fordulóhoz érkezett a Pannon Várszínház és Balatonfüred város együttműködése. A harmadik sikeres FüredFest után most teljes kőszínházi évadot hirdettek. A hosszú távú tervek is kezdenek körvonalazódni, Bóka István polgármester ugyanis néhány éven belül szeretné újraépíteni Balatonfüred színházát. A színházművészetnek komoly múltja van a Balaton-parti városban, ezt szeretnék most újjáéleszteni. Az első néhány év nyilván kísérleti, a Pannon Várszínház, illetve annak igazgatója, Vándorfi László partner a kezdeményezésben, a kockázatokat is vállalva.
1831-ben itt - Balatonfüreden - Kisfaludy Sándor építtette meg az ország harmadik, a Dunántúl első kőszínházát, melyet 1878-ban romboltak le. Balatonfüred sokáig az egész országból idesereglett kiváló vendégszínészeknek volt kedvelt találkozóhelye, gyakran itt fedeztek fel új tehetségeket is. Nem kisebb hírnevet szerzett színészek játszottak Füreden, mint Balogh István, Lendvay Márton, 1837-ben, amikor a budai és Komlóssy-féle társulat egyesült, Déryné Széppataki Róza is it működött. 1862. június havában nyílt meg a gyógyépület mögött a másik, az erdei színház, melyet 1935-ben bontottak le. 73 éve nem volt kőszínházi évad Balatonfüreden.

 

Ismét nagy fába vágtuk a fejszénket – konstatálta a bejelentést Bóka István. Balatonfüred polgármestere hangsúlyozta, hogy a távlati tervek mentén szükség van a Pannon Várszínházzal való együttműködésre, a nyári fesztivál, vagyis a FüredFest sikere pedig azt is bizonyította, hogy kultúra ezen szeletére is szükség van a városban. Kockázat nyilván van, hiszen lezajlott a nyári turistaszezon. 2-3 év alatt viszont megpróbálják bejáratni a bérletes rendszert, utána kiderül, hogy a környéken élők körében mekkora igény van a színházkultúrára. Nagy terveink vannak a jövőre nézve, de a kis lépések taktikájával élünk – fogalmazott Bóka István.



Ami a Pannon Várszínházat leginkább Füredhez köti, hogy itt valóban otthon érezheti magát egy társulat, mert érzi, hogy szükség van rá – mondta Vándorfi László, igazgató. A direktor abban bízik, hogy mivel az északi parton nincsenek nagy távolságok, ezért a környező településekről is jönnek majd színházszeretők. Az előadásokat a Balaton Szabadidő Konferencia Központban, illetve az Anna Grand Hotel színháztermében tartják – az utóbbiban kapnak helyet a kamara jellegű előadások, mint a Kaktusz virága, valamint a Miniszter félrelép. A közelmúltban átadott patinás hotel egyébként a helyszínt, illetve a megfelelő környezetet, ellátást, kiszolgálást is biztosítja. A Balaton Szabadidő Konferencia Központban néhány kisebb átalakításra lesz szükség, mely többek közt az akusztikát is javítja. A küzdőteret két oldalt leválasztják, így a nézőtér 400-450 férőhelyes lesz. Vándori elmondta, hogy a fiatalokra, illetve a gyerekekre is gondoltak, ezért lesz ifjúsági és gyermekbérlet is. Már felvették a kapcsolatot a helyi iskolákkal is, ahol örömmel fogadták a kezdeményezést.

A repertoár összeállításakor arra is figyeltek, hogy prózai és zenés darab egyaránt legyen a bérletekben, igényes, de közönséget vonzó előadások legyenek.

A füredi kőszínházi szezonban a Pannon Várszínház bemutatja a Boldog idő című musicalt, a Kinizsit, a Táncdalfesztivált, az Anna Grand Hotel színháztermében pedig A miniszter félrelép és A kaktusz virága című vígjátékokat. A repertoár részét képezi továbbá ifjúsági és gyerekbérletben a Pál utcai fiúk, a Fehérlófia, valamint Csukás István Ágacska című meséje.

Füssy Angéla
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. ma 14:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.