Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Versbusz reggeltől estig Veszprémben

2012. április 2. 11:36
József Attila mellett Cseh Tamás előtt is tisztelegnek a hatodik Versbusz utasai Veszprémben április 11-én, szerdán.

A Városi Művelődési Központ és Könyvtár országosan egyedülálló, népszerű, egész napos mobil kulturális rendezvényén ismert művészek, énekesek, gitárosok együtt kampányolnak a költészet napján.

Sok különlegességet és meglepetést tartogat idén a veszprémi Versbusz. Reggel József Attila - Cseh Tamás különjárat indul körbe a városban. Aki erre a buszra felszáll, azt Borteleki Gábor, Baky György, Kiss György, Dávid Roland énekes-gitárosok Cseh Tamás dalokkal köszöntik. Pitti Katalin operaénekes Liszt-díjas, Érdemes művész, Kőrösi Csaba, a Veszprémi Petőfi Színház színésze és Bartók Zoltán, a TV2 riportere pedig József Attila versekkel kedveskedik majd az utasoknak.

Ezután a Városi Művelődési Központ színháztermében rendhagyó zenés irodalmi kalandozásra invitálják a szervezők a város felső tagozatos diákjait. A „Gyermekké tettél” című produkcióban a reggeli szereplőgárdához csatlakozik Bencze Ilona Jászai Mari-díjas színművész, Hűvösvölgyi Ildikó színművész, valamint az esélyegyenlőség jegyében a fogyatékkal élő fiatalokból álló Hangadók zenekar. Az ajkai Molnár Gábor Műhely Alapítvány együttese két éve második helyezést ért el a „Hangfoglaló hétfő” című országos zenei versenyen. Ők első alkalommal muzsikálnak ezen a kulturális rendezvényen.

A Versbusz utasai délután részt vesznek a költészet napi városi ünnepségen a József Attila-szobornál, majd a Pannon Egyetemen látogatnak meg egy előadást, és verseket mondanak az egyetemistáknak. A veszprémi nyugdíjasokat a „Párizsban járt az ősz” című ajándékműsorral lepik meg a szereplők, a nap végén pedig a középiskolás diákkollégiumban lépnek fel a színészek.

– Nagy örömünkre olyan népszerű ez a kezdeményezésünk a városban, hogy várják az emberek, már most előjegyzésbe kellett vennünk több helyszínt, hogy jövőre oda is elmenjen a Versbusz. Célunk változatlan, szeretnénk felhívni a figyelmet a költészet napjára, népszerűsíteni a verseket, az irodalmat, és ezen keresztül bemutatni a magyar kultúra értékeit – mondta Neveda Amália, a Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója, akitől megtudtuk: az idei Versbusz fellépői összesen 150 verssel illetve dallal készülnek, és azokból válogatva állítják össze a helyszínekhez illő műsorukat.

Az elmúlt évben a költészet napja alkalmából mintegy nyolcszáz városlakó kapott ingyen verset ajándékba, ez Veszprémben két nagyszínházi teltháznak felel meg. Idén hasonló részvételi arányra számítanak a szervezők.

– Nem védjük le ezt az ötletet és nevet, büszkék vagyunk arra, hogy a példánkat követve az elmúlt hat évben egyre több helyen jött létre hasonló rendezvény. Színházak, kulturális intézmények próbálnak rendhagyó módon kampányolni az irodalom és a versek mellett. Nagy vágyunk, hogy április 11-én az ország minden pontján, különböző városaiban egyszerre induljanak el Versbuszok, és így váljon a költészet nagy ünnepévé ez a nap – hangsúlyozta Varga Róbert újságíró, a Versbusz ötletgazdája, a Veszprémi Petőfi Színház sajtófőnöke.

A Versbusz forgatókönyve:

8.45 - 9.30: „József Attila - Cseh Tamás Versbusz” ingyenes körutazás a városban (Baky György, Borteleki Gábor, Kiss György, Dávid Roland, Pitti Katalin, Kőrösi Csaba, Bartók Zoltán)
Útvonal: Haszkovó úti forduló - Munkácsy út - Autóbusz állomás - Hotel - Színház - Dózsa tér - Szikra utca - Dózsa tér-Endrődi lakótelep - SZTK - Színház (végállomás)

10.00 - 11.15: „Gyermekké tettél” - Városi Művelődési Központ színházterem (Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó, Pitti Katalin, Kőrösi Csaba, Bartók Zoltán, Baky György, Borteleki Gábor, Kiss György és a Hangadók zenekar)

13.00 - 13.30: Koszorúzás a Vetési Gimnázium József Attila szobránál (Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó, Pitti Katalin, Kőrösi Csaba)

14.00 - 14.30 : „Tiszta szívvel” - Pannon Egyetem (Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó, Pitti Katalin, Kőrösi Csaba)

15.00 - 15.45: „Párizsban járt az ősz” - Életöröm Idősek Otthona (Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó, Pitti Katalin, Kőrösi Csaba)

17.00 - 18.00 : „Kő az úton” - Veszprémi Középiskolai Kollégium (Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó, Pitti Katalin, Kőrösi Csaba, Kiss György)
 

vehir.hu
további cikkek
Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. tegnap 14:26 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. 2024. szeptember 27. 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. 2024. szeptember 26. 13:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.