Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gyermek svábbál Városlődön

2012. április 3. 10:17
A Városlődi Német Nemzetiségi Óvoda immár harmadik alkalommal rendezte meg hagyományteremtő szándékkal a Gyermek svábbált Városlődön, február 26-án.

A nagy sikerű rendezvényen városlődi, csehbányai óvodások, iskolások és szüleik, nagyszüleik vettek részt nagy örömmel. A kitűnő minőségű élőzenét a híres-nevezetes Johann’s Kapelle zenekar szolgáltatta.

A rendező óvónők célja, hogy a gyermekek élethű környezetben ismerjék meg a hagyományos szokáskincset, zenei, tárgyi világot, ezért gyakorlatilag a résztvevők bevonásával egy lakodalmat játszottak el. A lakodalom felelevenítése igen jól sikerült, valóban lagzis hangulat kerekedett. A megfelelő ruhák, hagyományos táncok biztosították a múltidéző hátteret. A rendezvényen eredeti népviseleti öltözékekben csodálhattuk meg az ifjú párt. A menyasszony a lakodalmi szokások mintájára a „vacsora” előtt és a „menyasszonytánc” után átöltözött. A gyerekek, az óvó nénik és a szülők egy része is városlődi viseletben mulatott.

A lakodalmas menet harmonikaszóra vonult a kultúrház nagytermébe. Elöl ment a harmonikás Horváth János, őt követte az ifjú pár Schneider Kitti és Orosz Adrián, majd a rozmaringos almát vivő lány a párjával, aztán párban az óvodások, iskolások és a beöltözött résztvevők. A teremben a harmonikás mindenkit a helyére kísért, az ovisok is nagy lelkesedéssel foglalták el helyüket az U alakba rendezett apró asztaloknál. A fő helyre, az U alak közepére az ifjú pár ült, eléjük került a régi lakodalmak elmaradhatatlan termékenységvarázsló szimbóluma, a rozmaringággal díszített alma.

Az ifjú pár keringőre járta a nyitótáncot, amit az óvónők és szülők tánca, majd szabad tánc követett. Amikor felhangzott a lakodalmak elmaradhatatlan vonatos száma, vonatozva mindenki a helyére ült. Ekkor került sor a kóstolókra. A fogásokat Staub Jánosné Marika versben köszöntötte, és ismertette a vendégekkel az étel sváb nevét, majd a segítők felszolgálták a gyerekeknek.

Az evés-ivás után az iskolások, majd az ovisok hangulatos tánca következett, amelyet nagy siker fogadott. A szabad táncidőt egy-egy nagyszerű játék szakította meg. A párnatánc, a seprűtánc, a tűtánc és a kalaptánc is kedvelt és élvezetes szórakozást nyújtott a kicsiknek és a nagyoknak egyaránt.

A hagyományos lakodalmast felidéző minilakodalom igen jól sikerült, néprajzilag pontos, pedagógiailag példaértékű megvalósításban vehettünk részt. A vendégek, a gyermekek remekül érezték magukat, és nem is biztos, hogy tudják, mennyit is tanultak, épültek közben!!!

Köszönet a rendezőknek, a sütő asszonyoknak! Kívánom a főszervezőnek, József Annamáriának, valamint a közreműködő óvodapedagógusoknak és szülőknek, hogy a jövőben is hasonló programokkal kényeztessék az ovisokat!
 

Mészáros Veronika
néprajzkutató főmuzeológus

vehir.hu
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.