Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Emléktábla avatás

2008. április 15. 15:10
Wass Albert szellemiségét hűen tükröző ünnepség keretében került sor az emléktábla avatásra, Várpalotán a Csík Ferenc parkban. Az ünnepséggel egy időben ültettek el 13 almafát, utalva ezzel a gesztussal az író egyik regénycímére. Wass Albert az utóbbi évtizedben szimbolikus személlyé vált - nyilatkozta Budai László, a Palotai Turul Társaság elnöke, aki még megjegyezte, hogy az emléktábla állítás egyik tagtársuk ötlete volt az író emlékévének kapcsán.

Az avatáson megjelent Németh Árpád, Várpalota polgármestere is, aki a kezdetektől erkölcsi támogatásáról biztosította a szervezőket, egyetértett az emléktábla állítással.

Budai László így köszöntötte az egybegyűlteket:

Méltó helyére kell tenni azt a Wass Albertet, aki mint minden igazi írástudó, utat tud mutatni nekünk, hogy miképpen kell válaszolni a kor kihívásaira. A korunk legnagyobb kihívása, hogy miképpen tudjuk átvinni, átmenteni a közösségünket ebben az átmeneti korban – ha úgy tetszik a posztmodern korban – a jobb időkre. Wass Albert a következőt javasolja:

„Az idegen kultúra, balkáni és bizánci behatolásra és támadásra a magyar identitás azzal reagált, hogy azonnal visszavonultak spirituális, kulturális és intellektuális erődítményei: templomai, oktatási intézményei és kulturális szervezetei mögé.”

Templom, iskola, és kultúra. Tehát ezekre kell a legjobban vigyáznunk, mert ezektől leszünk mi önmagunk, nem a pénztárcánktól. Azt vihetik, nem attól leszünk igazán szegényebbek. Hanem a közösség hiányától…

Igen ám, de miért kell megőrizni a magyarságunkat? Miért kell értéknek tekinteni a közösséget? Így határozza meg:

„Kulturális identitásánál fogva az ember nem magányos farkas az emberi dzsungelben; része egy különálló csoportnak: szoros egységnek, amely a valahova tartozás és a biztonság érzésével ajándékozza meg. Enélkül nem más, mint őszi falevél, melyet a kósza szél fúj tova.”         
Gyönyörű költői szavak. Az ún. „fasiszta” író 1987-ben írt gondolatai most is és mindörökké meg kell tartani:

„Ideje kijózanodni és ráébredni arra, hogy az összes hamis jelmondat, elferdített értelmezés, meghamisított történelem és a nagyszájú demagógok által a gyűlölet ébren tartásához bevetett machináció egyedül azt a célt szolgálja, hogy figyelmünket elterelje az igazi kérdésekről. Az igazság az, legyen az ember magyar, osztrák, horvát, szlovák, román vagy bármi más, a célunk az életben építeni, teremteni, nem pedig rombolni; békében és nem félelemben élni; boldognak és jókedvűnek lenni, nem pedig a holnaptól rettegni. Nem számít, milyen nyelvet beszélünk, nem arra születtünk, hogy elnyomatásban éljünk, ellenkezőleg, hogy szabad és tevékeny életet éljünk; jót cselekedjünk, nem pedig rosszat; szeressük felebarátunkat és ne gyűlöljünk senkit.”      
Aki ilyen örökérvényű mondatokat képes leírni, az nem lehet rossz ember. Rossz lélekkel nem lehet örökérvényű szavakat írni. Ezért és még millió más ilyen gondolatért érdemli meg gróf czegei Wass Albert, hogy a jelenlegi mellőzöttséget, néhányak kirekesztési szándékát egy újabb emlékhellyel oldjuk fel.

Ez az emlékhely nekünk, a Palotai Turul Társaságnak közösségi helyévé fog válni – és remélhetőleg az egyetemes magyarság számára ugyanígy. Mi fogjuk gondozni és vigyázni rá, és természetesen minden almafavirágzáskor meg fogunk emlékezni ezen a szent helyen a hányattatott sorsú tehetséges íróra és költőre: gróf czegei Wass Albertre.

Terveink között szerepel, hogy hamarosan Egész-Magyarországot ábrázoló virágágyást telepítünk az almáskertbe, csinosítjuk, gondozzuk a parkot. A Krúdy Gyula Városi Könyvtárral közösen Wass Albert-totót hirdetünk meg, amellyel szintén szeretnénk Wass Albert elhallgatott munkásságát a köztudat részévé tenni. Wass Alberttel ebben az évben, Wass Albert születésének 100. és halálának 10. évfordulóján teljesen azonosulunk egy éven keresztül.

Ez a tizenhárom almafa itt nem csak Wass Albertet jelképezi. Vele együtt jelképezi egyúttal az erdélyi magyarság sorsát, élni akarását, sőt az egész Kárpát-medencei magyarság sorsát is. A Tizenhárom almafa című regényben a levert cölöp áthelyezésével eléri a magyar, hogy hadd legyen mégis az életterétől megfosztott magyarnak több igaza, mégha csak egy kis almafácskával is!

 

Beke G. László
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. ma 14:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.