Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Pannon Várszínház 2008-2009

2008. szeptember 15. 12:14
A színház hétfőn, a Dubniczay-palotában tartotta ünnepélyes évadnyitó társulati ülését. Az elmúlt évben 190 előadást játszó társulat idei munkáiban új tagok mutatkoznak be, és a kísérleti színház iránt érdeklődök számára is nyújtanak látnivalót.
Az elmúlt évben 190 előadást játszottunk, ebből 41-et június közepe és augusztus 20 között - kezdte Vándorfi László, igazgató - 20.000 néző látta a nyári előadásokat, ebből a FüredFest 12 előadásán 6100 fizető néző. Az előadásszám az alakuló színházi törvény szempontjából fontos, hiszen évi 180 előadásnál többet játszó független színházi társulatok igényelhetnek január elsejétől állami támogatást. Bár szellemi és erkölcsi értelemben társulat a mienk, az új szabályozással jogilag is azzá válunk.
Sokan sokféle módon csatlakoztak hozzánk - folytatta - Vannak színészeink, akik ebből élnek, és vannak sokan, akik tanulás és munka mellett játszanak nálunk. Ezerféle alakzatban működünk, és idén is tovább színesedünk. Az idei 8. évadban kőszínházi bérletet indítunk Balatonfüreden, felnőtt-, ifjúsági- és gyermek bérletet. Keszthelyen 4 musical előadásból álló bérletet indítunk. Ebben az évben létrejön a Pannon Játékszín, amellyel a Veszprémre régóta jellemző kamaraszínházi gondolkodást szeretnénk továbbvinni. A progresszív, kísérleti-, rétegszínházi élményt teremtjük ezzel meg, ami a városban már nincs meg. Első bázisunk a Dubniczay-palota, ahol az előző Hommage a Picasso kiállításhoz illeszkedve Picasso egyetlen, A telibe viszonzott vágyakozás című drámáját mutatjuk be.
A Tánc Fesztiválja biztos anyagi alapot kapott azzal, hogy az önkormányzat három éven át, évi 2.3 millió forint támogatást biztosít számunkra, és erősödni fognak a tavaszi és nyári fesztiváljaink is - mondta.
Gyakran hallom, hogy néhányan amatőr színháznak neveznek bennünket, ami nem feltétlenül pejoratív kifejezés, de ha megnézzük, hogy a magot alkotó tizenhét színészünk közül nyolc rendelkezik végzettséggel e terén, hárman pedig most szerezték meg azt, az elnevezés nem állja meg a helyét. Idén négyen igyekeznek megszerezni a színész II. minősítést, de a többiek esetében is elsősorban a teljesítmény és nem a papír a döntő.
Fontos, hogy a veszprémi művészeti társulatok kölcsönösen elismerjék egymást, és felvegyék egymással a kapcsolatot. Az összefogásban tőke van, és lehet, hogy a városi szintű együttműködés valami teljesen újat hozhat létre.
Előfordul, hogy hallom a kérdést: Milyen színház ez, ahol csak én rendezek? A történelemben mindig voltak ilyen színházak, és vannak ma is, nem beszélve a táncszínházakról. Idén a saját berkünkön belül szeretnénk megteremteni a rendezés lehetőségét, és bérletes előadásink között is lesz olyan, melyet olyanok rendeznek, akiket eddig színészként ismertünk.
Új tagjaink idén rendhagyó módon csak hölgyek - fejezte be Vándorfi László, és hivatalosan is bemutatta Stefancsik Annamáriát, Kreschka Ágnest, Fekete Boglárkát és Kiss Borbálát.

Ezután Veszprém város alpolgármestere, Porga Gyula köszöntötte a társulat régi és új tagjait. Kívánom, hogy mindannyian érezzétek jól magatokat Veszprémben - tette hozzá. A direktor úr  gondolataihoz csatlakozva a Művészetek Háza igazgatója, Hegyeshalmi László folytatta: Intézményünk sem csak a saját szobrát kívánja aranyozni; az együttmüködés hívei vagyunk. Jó munkát kívánok mindenkinek!


Jelenet a Boldog idő című előadásból

A 2008-2009-es évad előadásai:

Boldog idő - musical Zorán dalaiból
A muzsika hangja - musical
Vízkereszt vagy amit akartok - vígjáték az Omega együttes zenéjével
A miniszter félrelép - vígjáték
Táncdalfesztivál - játék a 60-70-es évek slágereire

Ifjúsági bérlet:
A Pál utcai fiúk - játék két részben
Kinizsi Pál - musical

Gyermek bérlet:
Ágacska - zenés mesejáték Egyed Brigitta és Vándorfi László rendezésében
Fehérlófia - zenés mesejáték

A Pannon Játékszín műsora:
Picasso: A telibe viszonzott vágyakozás - Kiss Dávid rendezésében, Vándorfi László művészeti vezetése mellett
F. G. Lorca: Bernard Alba háza
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Karinthy Frigyes: Omnibusz

Mivel a meglévő bérletek megteltek, újat indít a színház, Agárdy Gábor-bérlet néven. Ennek előadásai vasárnap délután ötkor lesznek.
Szeptember 26-án, 17 órakor meghívott pedagógusoknak, intézményvezetőknek mutatják be A Pál utcai fiúk előadást, utána pedig a társulat néhány tagjából álló Roxity zenekar várja szabadtéren, a színház előtt a veszprémieket.
A hivatalos évadnyitó előadás október 4-én a Boldog idő.

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.