Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Szent Korona hologram Veszprémben

2008. szeptember 17. 7:45
Október 5-ig látható a Szent Korona 3dimenziós "valóságában" a Dubniczay-palotában. A Szelényi Károly fotóművész képei alapján készült részletes hologram a Budapesti Műszaki Egyetemen készült az ezredfordulón, de eddig elsősorban külföldön láthatta csak a közönség.
A kiállítás példaértékű kezdeményezés - kezdte a kiállítás szervezője, Kolti Helga - A hologram 2000-ben készült a millecentenárium alkalmából a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, ám eddig elsősorban külföldön láthatta a közönség. Idén harminc éve annak, hogy a Szent Korona visszakerült hozzánk, augusztus 20-án pedig a körmendi Batthyányi múzeumból indult belföldi útjára ez a páratlan műszaki, művészeti és szakrális jelentőségű alkotás.


A kiállítást dr. Márfi Gyula, Hegyeshalmi László, Porga Gyula és Kolti Helga nyitotta meg

Minden ország, amelyik jövőt akar, komolyan kell vegye szakrális hagyományait - mondta dr. Márfi Gyula, Veszprém érseke - Ha azt hangoztatjuk, hogy semlegesek vagyunk, hogy egy civil államban, egy civil unióban élünk, a dekadens pályára helyezzük az országunkat. Idővel semlegessé válunk nem csak a vallás, hanem az oktatás, az egészségügy iránt is. A dolgok ilyen módon való szétválasztása nem normális dolog. Soha nem szűnök meg hívő lenni, amikor magyar állampolgár vagyok, és fordítva is így van ez. Keresnünk kell az optimális kapcsolatot, ami nem mindig könnyű, de megteremthető a kettő egysége, így a szentség újra mindennapjaink része lehet.


dr. Márfi Gyula, érsek

Szelényi Károly az elsők között készíthetett fényképeket az országunkba visszatért Koronáról - folytatta a Művészetek Háza igazgatója, Hegyeshalmi László - Körülbelül 70 felvételt készített róla, melyek alapul szolgáltak az itt látható technikai bravúrhoz.


A hologram körbejárható, szinte tapintható térbeli kép

A holográfia eljárását egy Amerikában élő, angol állampolgárságú magyar, Gábor Dénes fejlesztette ki - vette át a szót Veszprém alpolgármestere, Porga Gyula - Ez a varázslatos fizikai eljárás Magyarország varázslatos emlékét jeleníti most meg. A Szent Korona varázslata évezredeken átívelő, ahogy István látomása a független államiságról. Nem pusztán kép, hanem mindent magában hordoz, amit a Korona jelent. Gábor Dénes 1971-ben fizikai Nobel-díjat vehetett át teljesítményéért. István nem kapott Nobel díjat államalapítás nevű eljárásáért, de történelmi kísérletének eredménye ma is létezik. Vajon hány államférfi mondhatja el, hogy műve ennyi időn át fennmaradt? A Korona üzenetet hordoz a múltból, hogy bátran tekinthessünk a jövőbe, és hogy tudjuk: Magyarország kézzel fogható valóság, nem csupán vetített kép.
vehir.hu
további cikkek
A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház Szombaton rendezték meg a Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált (VIFI-FESZT), ahol fiatal tehetségek léptek színpadra, hogy megmutassák, mit jelent számukra a művészet! A tehetségek megmutatkozása jótékony célt is szolgált, hiszen a segítés a teátrumnak rendkívül fontos. tegnap 22:07 Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – olaszul annyit tesz, mint „az édes semmittevés”. Az olaszok mesterei annak, hogy erőlködés nélkül halmozzák az élet élvezeteit; mondhatni, ez a vérükben van. Most az ő segítségükkel mi is kapunk egy hétvégét, hogy a Wine and Gourmet Fesztivál formájában előcsalogassuk a bennünk rejlő olaszt, és megmutassuk, hogy mi, magyarok, legalább annyira tudjuk élvezni az életet. tegnap 11:34 Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Megnyitotta 2024/2025-ös tanévét a Veszprémi Érseki Főiskola. Az intézmény évről-évre egyre népszerűbb a hallgatók körében, erre most is rámutattak a számok. Az évnyitón ünnepélyesen is üdvözélték a gólyákat, összesen kétszáznegyven új hallgatóval indul az év. 2024. szeptember 6. 14:59 Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Foton Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Európa sorsfordító évét, 1989-et dolgozza fel Szalay Péter, NINCS PARANCS! című dokumentumfilmje, amely a rendszerváltás 35. évfordulója alkalmából lesz látható a FOTON Audiovizuális Centrumban szeptember 19-én. A vetítés ingyenes, csupán regisztrálni kell rá. 2024. szeptember 6. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.