Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A gasztronómiától a Napkerékgördítésig

2012. június 14. 10:41 // Forrás: Laczkó Dezső Múzeum
Június 23-án gazdag programokkal várja az érdeklődőket a Laczkó Dezső Múzeum a a regionális Szent Iván-ünnep alkalmából.

A veszprémi múzeum éjszakája a fény, a fényesség, a világosság ünnepe. Egyszerre kozmikus tágasságú, a szakrális hagyományt újra elevenítő program, ugyanakkor könnyed, nyárdélutáni, nyáresti örömünnepet kínál a Laczkó Dezső Múzeum családoknak, felnőtt és gyermek látogatóinak Veszprém megye kulturális örökségének birodalmában.

A Regionális Szent Iván Hagyományőrző Nap rendezvényeire a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeumban, Veszprémben, az Erzsébet sétány 1. szám alatt kerül sor 2012. június 23-án, szombaton 15 órától 24 óráig.

Közösségi zenés irodalmi, játszó- és kézművesműhely a Múzeumkertben
• Tánc, játék és énektanítás
Táncot tanít Prekler Kata, muzsikál a Beste együttes, Hangszerjáték–játékhangszerek: Mese-Játék és Kézműves Céh
15.00 Játszóba hívogató szép muzsikaszó
16.00 Játszó – mondókával, játékkal
17.00 Szent Iván-i kutykurutty – Aprók tánca
18.00 Szentiváni énekek – énektanítás, hangszerbemutató
• Kézműves foglalkozás
16.00 Nap és csillag – kézműveskedés, kicsiknek és nagyoknak
16.00 Fáklyakészítés

Mesterművek
16.00 Test- és körömfestés Pető Attila herendi porcelánfestővel az LDM aulájában

Előadás a Látványkönyvtár és Tudástárban
17.00 A magyarok fénykultúrája. Előadó: dr. Limbacher Gábor néprajzkutató, megyei múzeumigazgató

Zenés program a TudásTérben (Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum)
19.00 Szent Iván-éj – A tűz éjszakája közreműködik Piroska Edina énekművész és Soós Brigitta gitárművész. Műsorukon szenvedélyes olasz szerelmi dalok és áriák szerepelnek.
Mauro Giuliani: Cavatine és régi olasz áriák (G. G. Carissimi, A. Scarlatti, R. Rontani, A. Falconieri, A. Lotti, G. Giordani)

Gasztronómia a Bakonyi Házban
16.00 Tüzes borok bemutatója – a balatonfüredi Koczor Pince
16.00 Langallósütés nap érlelte búzából a Bakonyi Házban

Kiállítás megnyitó a Laczkó Dezső megyei Múzeumban
15.00 Fény, szín, mozgás – kiállítás megnyitó (II. emelet)

Napkerékgördítés
20.30 Menet a várba – fáklyákkal
1. állomás: Szent Mihály-székesegyház
Köszöntő – Szent Mihály emlékezete, őszi évnegyed. Ősz az idő, Szent Mihály-nap (gondolatok énekszóval)
Szent Iván-i Napkerék tüzének lángra lobbantása – húsvét fényéből
2. állomás: Szaléziánum
Tél van, nagy a hó… (gondolatok, énekszóval)
3. állomás: Városháza Tavaszi szél (gondolatok, énekszóval)
Megérkezés
4. állomás: Múzeum. Világolj, Szent János! (gondolatok, énekszóval)

21.45 Szent Iván-i máglya megrakása

22.00 Koncert a Múzeumkertben
Környei Alice és Róka Szabolcs koncertje

Tárlatvezetés
23.20 Varázslatos porcelánvilág a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum II. emeletén

Esős idő esetén a programhelyszínek: Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum termei, illetve
a Bakonyi Ház


A belépődíj 800 Ft/fő, amely a Laczkó Dezső Múzeumba és a Művészetek Házába is belépést biztosít. A belépőjegy mindkét helyen megvásárolható.

Foglalkozások belépődíja: 1000 Ft/ fő/egységesen mindkét helyen. Ezek a jegyek csak a programokat rendező intézményekben vásárolhatók meg. Az 1000 Ft-os belépőjegy tartalmazza a 800 Ft-os belépőt és egy múzeumpedagógiai foglalkozás díját.

Diákoknak és nyugdíjasoknak a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum programjaira a belépő – a 19 órakor kezdődő koncertet kivéve – 500 Ft/fő.
A diák- és a nyugdíjasjegy, valamint a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeumban 19 órakor kezdődő koncertre az 500 Ft/fő belépő csak a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeumban vásárolható meg, csak oda érvényes.

 

vehir.hu
további cikkek
Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. tegnap 14:26 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. 2024. szeptember 27. 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. 2024. szeptember 26. 13:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.