Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Helytörténet szenvedéllyel

2012. június 26. 17:33
Veszprém, Esztergom után Törökszentmiklós helytörténetét dolgozta fel óvodásoknak és iskolásoknak szóló formában Szatmári-Nagy Anikó.

Egy arab mondás szerint három dolgot nem lehet eltitkolni az életben: a szegénységet, a köhögést és a szenvedélyt. Ez utóbbi mozgatja, hajtja Bőszéné Szatmári-Nagy Anikót munkájában, a helytörténet élményszerű tanítását elősegítő tankönyvek szerkesztésében, írásában.


Bőszéné Szatmári-Nagy Anikó

– Egykori munkahelyemen, az alapítványi iskolában foglalkoztam helytörténettel. Erre emlékezett Brányi Mária, aki 2007-ben felkért egy iskolásoknak szóló helytörténeti tankönyv írására, szerkesztésére. A kötetet bemutató konferencia után hívtak fel Esztergomból, hogy a veszprémihez hasonló arculattal készítsek el egy hasonló kiadványt középiskolásoknak ottani szerzők segítségével. Igaz, ez a tankönyv nem csak Esztergomról szólt, hanem az egykori Esztergom vármegyéről, amelynek egy része áthúzódik a Felvidékre, a mai Szlovákiába. Andrásfalvy Bertalan (néprajzkutató, egyetemi tanár, korábbi művelődési és közoktatási miniszter) a Magyar Konzervatív Alapítvány által kiadott írásában követendő példának nevezte ezeket a könyveket. Így jutottak el munkáim – és általuk én is – Törökszentmiklósra, ahol a jól megszokott arculatot, felépítést kérték tőlem.

– Mi az az újszerűség, ami ennyire hatott, amit mindegyik megrendelő kért öntől?

– A helytörténetet nem csak önmagában írom, írjuk le, hanem belehelyezzük az adott település gazdasági, kulturális, földrajzi környezetébe. Nagyon vigyázunk arra, hogy a nyelvezete érthető legyen, és mindig az adott korosztály tudásának megfelelően fogalmazunk. A feldolgozás, az adott fejezet rövid, tömör bemutatása mellett forrásokat használunk, amelyek élvezetesebbé teszik a történelmi múltat. Egyfajta tankönyv és forrásgyűjtemény egyben az általunk szerkesztett könyv, amelyben rengeteg fotót, rajzot mutatunk be. Így a leírtak könnyebben befogadhatóbbá, feldolgozhatóbbá válnak.

– A törökszentmiklósi munka mennyivel volt más, több mint az eddigi?

- Az önkormányzat – amelytől a felkérést kaptam – nem csak a nagyobb iskolásokra gondolt, hanem az alsó tagozatosokra és az óvodásokra is. A tankönyvek mellett tehát munkafüzeteket is készítettünk. Ezek a kiadványok egy pályázati támogatásnak köszönhetően az egész óvodás, iskolás korosztálynak ingyenesen elérhetővé válnak most szeptembertől. Vélhetőleg így sokkal hatékonyabb lesz a helytörténeti oktatás. Törökszentmiklós sok szempontból szűz terület volt. Számtalanszor utaztam le, kutattam a helyi könyvtárban, kimentem a helyi intézményekbe, beszéltem civil szervezetek vezetőivel, minden fellelhető információt begyűjtöttem. Sőt, Törökszentmiklós mellett a környező településeket is feltérképeztem, hiszen egy városra a vonzáskörnyezete is hatással van, azt is vizsgálni kell. Maguk a törökszentmiklósiak is meg fognak lepődni azon, amikor fellapozzák ezeket a kiadványokat, hogy milyen gazdag kulturális környezet veszi őket körbe, mekkora tudást halmoztak fel az elődök az évszázadok alatt.

– Mi a következő munka? Visszakanyarodik Veszprémbe?

– Még nincs újabb megbízás. A veszprémi oktatási bizottságnak bemutattam a törökszentmiklósi munkámat. Az alsó tagozatosoknak és az óvodásoknak szóló munkafüzetekre nálunk is nagy szükség lenne, hiszen sokszínű feladatok: mesék, dalok, játékok, rajzok által a munkáltató megismerés, az önálló feldolgozás sokat segíthetne a gyerekek fejlesztésében, miközben megismerhetnék Veszprémet. Az alsós munkafüzet segítségével a gyerekek megismerhetnék néphagyományainkat is. A törökszentmiklósi óvodásoknak szóló munkafüzetben bemutattuk többek között a város alapvető intézményeit, a Tiszát, március 15-én keresztül a nemzeti ünnepeket, és ezt egyben az iskolaérettséget vizsgáló feladatsorral egészítettük ki. Úgy gondolom, ez hasznára válna Veszprémnek is.

 

Pethő Imre
Kovács Bálint
további cikkek
Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. ma 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. tegnap 14:26 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. 2024. szeptember 27. 10:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.