Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Újra lesz Játékszín Veszprémben / Műhely munka, saját színház, változatosság

2008. szeptember 25. 10:20
Bár a Latinovits Játékszín épületében úgy tűnik, ebben az évadban üres marad a nézőtér, játékszín, avagy kamaraszínház újra lesz Veszprémben. Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója, aki korábban a Petőfi Színház mellett a Latinovits Játékszínt is vezette, sőt, ő nevezte el azt a színész király után, úgy döntött, megpróbálja betölteni azt a vákuumot, ami kialakult a helyi színházművészetben, művészvilágban. A kamara egy másik világ, egy másik dimenzió, ahol olyan világot tudunk megjeleníteni, amit a nagy színházban soha – vallja.

1996 és 2000 között körülbelül 1200 állandó bérlője volt a Játékszínnek. Minden alkalommal megtelt a 70 férőhelyes nézőtér, és volt olyan produkció, ami 50 előadást megért.

Fapados volt, kicsi és kopott. Nem a büféről szóltak az esték, a nézők ott akkor tudták, valami különlegeset, valami nem hétköznapi színházi élményt kaphatnak. Nehéz négy év volt, de belefértek olyan kezdeményezések, melyekért érdemes volt, melynek utóélete lett. Folyamatosan ott lebegett a fejünk felett a kérdés: szükség van-e a játékszínre, de mindig történt valami, ami erőt, bíztatást, értelmet adott. Amiben biztos vagyok, hogy igény van erre a jellegű színház-művészetre Veszprémben is, mondta a Vehírnek Vándorfi László.

Jó néhány forradalmi előadás született abban a bizonyos négy évben a Latinovits Játékszínben. Talán a legemlékezetesebb a Kádár Jánosról szóló darab: amikor bemutatták szinte még senki nem merte feszegetni ezeket a történelmi kérdéseket. Túl korai volt, s talán veszélyes is. Ő bevállalta. De makacsul eldöntötte, Kádárt csakis Blaskó Péter játszhatja. Azóta természetesen elválaszthatatlan jóbarátok.

A trendek persze nem mindig kedveznek a kevésbé populáris műfajoknak, és egy ilyen színház működtetése még csak nem is gazdaságos, de a művészetet, így a színházat sem lehet pénzzel és bevétellel mérni, vallja a direktor. Normál esetben, ha kellőképp össze van hangolva a „nagyszínház” és a játékszín működése, repertoárja, az előbbi eltartja a kamara munkát.

A Pannon Játékszín patinás környezetben, a Dubniczay-palotában

Mitől is különleges a játékszín, vagy más néven stúdiószínház? Itt senki nem vár nagy díszletet, technikai csodát, ellenben a színészi játékban ott igen, ott csodát, bravúrt vár a néző, így a kamara munka, rendezőnek és színművésznek is még nagyobb kihívást jelent, illetve komolyabb lehetőséget arra, hogy megmutassa önmagát. Egy ilyen kis színházban lebontatik a negyedik fal, színész és közönsége egészen közel kerülnek egymáshoz. Ez teremti meg az intimitást, ami a „függöny mindkét oldalán állóknak” pótolhatatlan élmény. A Pannon Játékszín első előadását már most az ősszel megtartják a Dubniczay Palotában. Picasso egyetlen A telibe viszonzott vágyakozás címet viselő drámáját Vándorfi rendezi. A továbbiakban a fiatalok is lehetőséget kapnak. Kiss Erky Dávid egy hasonló jellegű kisszínházból érkezett korábban a Pannonhoz, a Zsebszínházban ő maga rendezett, s mivel ambíciói megmaradtak, a Virágot Algernonnak című előadásban most igazgatójától lehetőséget kap szárnyainak bontogatására. Csukás István Ágacska című meséjét Egyed Brigitta a direktor úrral közösen rendezi majd. A Pannon Várszínház igazgatója fontosnak tartja „gyerekei” nevelését, tanítását, akik mesterként tekintenek rá. Azt mondja, elsősorban az a legfontosabb, hogy ennek a társulatnak saját épülete legyen, saját színháza, amit otthonnak tekinthet. Ezen túlmenően, ha otthon ugyan van is, a színészek gyakran elvágyódnak, ha nem állítják őket újabb és újabb kihívások elé, és nem tudnak változatos művészi munkát végezni. Manapság részben ezért van, hogy főként a fiatalok néhány évad után váltanak, és nem tartanak ki hosszú időn keresztül színházuk mellett. A Pannonban bár Várndorfi huszonéves színészekkel és színművészekkel dolgozik, van köztük, aki hetedik éve a társulat tagja és a jövőben sem tervezi, hogy máshová szerződjön. A Játékszín most mindazoknak lehetőséget nyújt majd, akik egy másik dimenzióban is szeretnék kipróbálni magukat. Vándorfi László szerint nem csak attól lesz valaki rendező, hogy a kezébe kap egy rendezésre feljogosító bizonyítvány. Ez még önmagában kevés. Azt kell elérni, hogy a kollégák tartsák őt rendezőnek és hagyják vezetni magukat a színpadon.


Azt szeretném, ha a színészeim alkotóközösségnek is tekintenék a társulatot és alkotóműhelynek a színházunkat – mondta a direktor úr. Arra a kérdésre, hogy mi lesz, mondjuk 10 év múlva, még ő maga sem tud választ adni. Ez az a szakma, amiben legfeljebb egy-két évre lehet előre látni. A direktor úr sosem vágyott létszámában nagy színházra, viszont érvényesülésben igen. Ha a feladat nagy, amit vállalsz, naggyá válhat a hatás, nem a társulatnak kell nagynak lennie – vallja Vándorfi. Talán épp ez támasztja alá azt a rendezési sajátosságát, amiben a színészek mellett minden díszlet, kellék, tárgy szerepet kap, játszik, együtt a színésszel. Vándorfinál sosem jelentéktelen egy színpadon fekvő szék, poros zongora. Úgy gondolja, ha egy tárgy bekerül egy darabba, rögtön metaforává válik. Én egy ilyen színházban hiszek – mondja.

Füssy Angéla
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.