Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
13°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
13°C

GYAK XXIX. rész: CsalÁldós

2012. augusztus 6. 9:26
A család. Amire mindenki vágyik. Van, aki bevallja, és van aki nem. Van akinek szuper a meglévő, és olyat szeretne; és van, akinek pont nem olyan kell, mint ahonnan jött. Egy biztos, család az van, és kész. Ha csonka, ha olaszos, ha szűk, ha tág, de van. Lesz is…

Mert ugye jövünk valahonnan. Van Apa meg Anya. Az már más kérdés, hogy együtt vannak, vagy külön, vagy ismerjük-e őket egyáltalán?! Ami a Nagypapákat és Nagymamákat illeti, a helyzet itt sincsen másképpen, a náluk ősibb ősöket meg hagyjuk is. De az tuti, hogy nem válogathatunk, ők vannak, és olyanok, amilyenek. Ez van.

Nos a helyzet akkor válik komikussá, amikor mi leszünk szülőkké. Mert ugye szegény kis csimotánk sem tehet róla, hogy hozzánk pottyant. Már szegény akkor, amikor a drágalátos szülei veszekednek, vagy éppen őt nem értik meg, esetleg amikor türelmetlenek. Kevésbé szegény, inkább peches, amikor Anya rendszeresen elsózza a kaját, Apa elfelejt érte menni az oviba, vagy éppen egyikőjük sem tudja, honnan szedte a gyerek a tollat, amivel kidekorálta magát és a falat.

Szerencsés viszont akkor, amikor a szülei együtt vannak, viszonylag normális kapcsolatban, kiegyensúlyozottan igyekezve tengetni a napjaikat. Ez persze ugyancsak jár némi „anyázással”, de mégsem egy késdobálós buli. Még ennél is szerencsésebb, ha a családtagjaiba szorult némi komolytalanság, képesek táncikálni az „Egy kis malac röf-röf-röf”-re, egy mosolyért bohóckodni órákig, vagy nevetni akkor, amikor már sírni kéne a nyomorukon.

De persze a család nem csak ennyi. Főleg egy gyerek szemével. Abba beletartozik a Nagyszülő, az otthon, az autó, az állatok. Az első igazán fontos kérdés. Az engedékeny, akit el lehet varázsolni, és olvasztani, és minden – nagyon kell. Ha az utolsó kettő nincs neki,azaz a családnak, az kisebb baj. Mert keres helyette magának, főleg az állatokból. Hangyát, pókot, legyet, mindegy.

Az érdekes ebben az, hogy mindent belevesz, amit mi, mikor családról álmodoztunk. Mert ugye, ahhoz mégiscsak kell egy apa, egy autó, egy otthon, állatok… Bár lehet, hogy ez már valami örökletes izé, és az is lehet, hogy csak így szokás. Persze az is előfordulhat, hogy más másképpen csinálja. Pont úgy, mint a párválasztást.

Mondjuk a hangsúly manapság inkább a választás legalizálásán van. Kell-e házasodni, szerződni, együtt élni, és egyáltalán, mi is a legjobb?! Mostanság ez is annyira képlékeny, hogy nincs is jó válasz, csak érdekes helyzetek. Mert az apa nem biztos, hogy férj, de a férj lehet szerződéses fél is, így mellesleg nem kell nyilatkozatot tennie arról, hogy ő az apa.
De ez már legyen egy másik történet…
 

Czoma-Szegedi Nóra

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.