Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémi séták – A vár

2012. augusztus 6. 10:05
A vehir.hu Veszprémi séták címen egy rövid sorozatot indít. Ennek az első állomása a vár. Szó lesz a városrész látnivalóiról és kicsit a történetéről is.

Veszprém az ország egyik legrégebbi várával büszkélkedhet. A legenda szerint a honfoglaló magyarok már egy erődítményt találtak megérkezésükkor, habár erre kevés a bizonyíték. Az viszont biztos, hogy a város az ország első püspöki székhelye volt. Gizella királyné, Szent István felesége különösen szerette ezt a helyet. Ezzel hozható összefüggésbe, hogy a magyar királyok feleségét hagyomány szerint a veszprémi püspök koronázta. Habár a tatárjárást a város túlélte, a török időkben többször is kifosztották. A legkorábbi emlékek közül már csak a tűztorony és a Gizella-kápolna maradt meg.

Az Óváros térről a várba felindulva elsőként a Hősök kapuja fogad minket. Ezt az első világháború hőseinek emlékére építették, a három boltozatába pedig három katona hamvai vannak elhelyezve. Balra fordulva meglátogathatjuk a Modern képtár – Vass László gyűjteményt. Itt főleg modern művészettel foglalkozó állandó és időszaki kiállításokat tekinthetünk meg. Ahogy visszatérünk a vár utcájára, rögtön fordulhatunk is be balra az első kapualjba, itt van ugyanis a Csikász Galéria, ahol főleg kortárs művészek alkotásai láthatók. Ha tovább megyünk, az udvarból feljuthatunk a tűztoronyba.


Modern képtár – Vass László gyűjtemény

Ha kinézelődtük magunkat, vissza a vár utcába, és irány tovább!


Piarista templom

Jobbra a piarista templom fogad minket.
Hogy nem vagyunk piaristák? Nem gond! A templom nem csupán miséknek, hanem kiállításoknak is helyet ad. Ha mégis piaristák lennénk, az már csak hab a tortán.


Dubniczay- palota


Művészetek Háza


László Károly gyűjtemény a Dubniczay- palotában

Tovább menve megérkezünk a Dubniczay-palotához, ahol a László Károly gyűjtemény fogad minket. Itt balra a Várgalériába jelenleg egy pop art kiállítást tekinthetünk meg. Az udvarból nyíló Magtárban keleti kultúrákkal találkozhatunk. A jobb oldali ajtón betérve pedig a képzőművészeti gyűjteményben találhatjuk magunkat. Az itt található alkotások az utóbbi száz év művészetét mutatják be.


Érseki palota

Kilépve a Dubniczay-palotából szembe rögtön az Érseki palota és a környékbeli épületek alkotják Magyarország egyik legszebb barokk építészeti együttesét. A palotába a lenyűgöző belsőépítészet és a hátsó erkélyről elénk táruló látkép mellett időszaki kiállítások is becsalogathatnak minket. Jelenleg Erzsébet és Zita királyné emlékezetéről, Magyar királynékról és koronázó püspökökről, valamint Veszeli Lajos festőművész képeiből látható kiállítás.


Szaléziánum – Érsekségi turisztikai központ

Egy kicsit tovább haladva az utca bal oldalán láthatjuk a Szaléziánum – Érsekségi turisztikai központot. Ez az épület rendkívül sokszínű kiállítással és programokkal várja az ide érdeklődőket. Hegedűkészítő műhely, játszószoba gyerekeknek, üvegpadlós „füvesszoba”, valamint rengeteg szakrális emléktárgy, vetítőterem és még sok más található az épületben.

A Szaléziánumból kitérve érünk el a Szentháromság térre. A várkút mögött látható a Gizella kápolna, a legrégebbi és legautentikusabb Árpád-kori építmény egész Magyarországon. A tér leghatalmasabb építménye a Szent Mihály székesegyház. Az építészeti műremek altemplomában időszaki kiállítások rendszeresen megtekinthetők. A Székesegyház északi oldalánál láthatjuk a Szent György kápolnát, ahol Szent István fia, Imre herceg megtette a szüzességi fogadalmát.


Tejfalussy-ház

A Kápolnával szemben a Tejfalussy-ház áll, amelyben a főleg egyházi relikviákból álló Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény látható. Jelenleg Kádár Tibor festőművész képeiből is megtekinthető itt egy időszaki kiállítás.

Az utca végén Veszprém szimbóluma, Szent István király, és Gizella királyné szobra áll. Itt megállva ráláthatunk a Benedek-hegyre is. Visszafordulva, a Szent Mihály székesegyházat megkerülve ki is gyalogolhatunk oda. A Benedek-hegyről körülnézve, a gyönyörű kilátást élvezve zárhatjuk a váras sétánkat. 

Horák János
Kovács Bálint
további cikkek
Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. ma 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. tegnap 14:26 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. 2024. szeptember 27. 10:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.