Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vándorló antikvárium / – hó elején vesz, végén elad –

2008. október 1. 10:20
Vándorló könyvárusokkal is ritkán lehet találkozni, antikváriusokkal azonban szinte soha. Kivétel persze akad. Ilyen a Veszprém megyei Császár János, aki nem vesztette el a Gutenberg-világba vetett hitét.

A véletlen hozta úgy, hogy összetalálkoztunk, ugyanis Császár úr éppen a Vehír veszprémi szerkesztőségével azonos épületben kínálja portékáit a papírra vetett gondolatok kedvelőinek. A volt szakszervezeti székház egyik nagyterme szerdánként üzlet. A padokon – tematikus kigyűjtésben – új, régi és még régebbi kötetek. Nem nehéz észrevenni, hogy gazdája több mint kereskedő. Császár János az Eötvösön szerzett népművelői diplomája után újabb kurzusba fogott, s kitanulta az antikvárius szakmát. 1991-ben még ajkai állandó boltjában árult, aztán három év elteltével megyeszerte, így évente harmincezer kilométert autózik.

­­– Mi a célja a vándorló üzleti formával?

– Először az vezérelt, hátha gyarapítani tudom választékomat Várpalotán, Celldömölkön, Szombathelyen, Veszprémben és Ajkán. A vásárok sikeresek voltak, így apródonként vevő és eladó is akadt.

– Mennyire képes megfelelni a vásárlói igényeknek?

­– Keresem a vásárlók kegyeit, volt olyan, akinek 4 év után, de teljesíteni tudtam óhaját egy különlegességgel.

– Milyen a választék?

– A háromezres, folyton változó könyvbázis mindenkinek tartogat válogatnivalót: diákoknak (év elején kapósak a kötelező olvasmányok!), ínyenceknek (pl. Römpp-féle Vegyészeti lexikon!) stb. Az árakat egyrészt a szakma adja meg, de fontos szempont az állapot, a kereslet-kínálat aránya, a ritkaság, de a divat is (ma például Jókai vagy Mikszáth a sor végén kullog).

– Kik tartoznak a vásárlói és eladói körébe?

– Mindenki: érdekes, hogy sok alkoholista hoz könyvet, hogy annak árán mást vegyen, de hozzák a nyugdíjasok is, különösen hó végén. A költözködők is bejönnek egy-két csomaggal. Hagyatékból is akad szép számmal kötetünk.

Mi volt a legérdekesebb avagy legértékesebb vásárlása?

– Egy katolikus pap utáni hagyaték. Tíz, eredeti mise-, énekes és egyéb könyv. Gyönyörű kötésben, mintegy félmilliós értékben. A ritkaság persze nem mindig nagy érték, de van olyan könyv, amiből összesen ötvenet adtak ki, meg olyan uniós (pl. aukciós) kiadvány, amelyből még kevesebbet.

Körültekintve örömmel láttam Márai, Wass Albert, Osztrovszkij, Goncsarov, Euripidész, Alekszandr Szolzsenyicin, Szabó Magda, Vonnegut köteteket, de népszerűsítő és felvilágosító irodalmat (Szexikon tizenéveseknek stb.), krimit, szótárt is.

A vándorló antikvárium érdekessége, hogy folyamatosan cserélődik a kínálat, érdemes be-betérni egy kis lapozgatásra. 

 

 

 

 

Zatkalik András
további cikkek
Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Mert a néptánc öröm Mert a néptánc öröm Nagysikerű gálaműsorral ünnepelték szombaton az Agora Kulturális Központ nagytermében a veszprémi néptánc ötvenéves töretlen sikerét. Ennek zászlóshajója a Veszprém-Bakony táncegyüttes, akik pontosan fél évszázada kezdték el a magyar néptáncot olyan szinten űzni, hogy azóta nem túlzás azt állítani, hogy nemzetközileg is ismertek lettek. A gálán az új generáció és a szenior korosztály is képviseltette magát. Porga Gyula polgármesternek pedig igaza volt: a néptánc az öröm. 2024. április 20. 23:13 Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. 2024. április 20. 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. 2024. április 19. 14:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.