Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Dallal emlékeztek

2012. augusztus 17. 18:31
Az öt éve elhunyt Zámbó István karnagyra, a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakiskola egykori igazgatójára emlékeztek pénteken a Pantheonnál.

Az 1932-ben született művész ezer szállal kötődött városunkhoz. Gimnáziumi éveit a piarista intézményben töltötte, ahol lelkes résztvevője volt az iskolai népballada- és a néptáncmozgalomnak és az iskolai kórusnak. Érettségi bizonyítványán az iskola állami fenntartásba kerülését követően már a Lovassy László Gimnázium neve szerepelt.

Diplomáját a Zeneakadémián szerezte énektanár-karnagy szakon. Fővárosi tanulmányait követően visszatért Veszprémbe, ahol tizenegy évig tanított a Csermák Antal Zeneiskolában. Később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára és docense lett, a kilencvenes években pedig a Dohnányi igazgatójaként dolgozott a fiatal tehetségekért.

Tanári munkája mellett fontos szervezője volt a veszprémi zenei életnek. Az ő nevéhez fűződik a Veszprémi Szimfónikus Zenekar és Veszprém Város Vegyeskarának megalakítása. Meghatározó szerepe volt a nálunk megrendezett biennális Országos Kamarazenekari Fesztiválok megszervezésében.

A Pro Urbe és Pro Meritis díjas érdemes művész emléktábláját pénteken avatták fel a Pantheonban. Köszöntőjében Porga Gyula polgármester kiemelte: Zámbó István karnagy megtanított minket arra, hogy a zene nem csak az elit szórakozása, hanem az életünk része, éppen ezért fontos, hogy folytassuk az általa megkezdett munkát.

Erdélyi Ágnes, Veszprém Város Vegyeskarának karnagya felelevenítette a városi dalkör múltját, és megemlékezett Zámbó István életútjának fontosabb állomásairól. Felhívta hallgatósága figyelmét, hogy a modern világban, amit egyre inkább elural a technika, mind fontosabbá válik a ránk hagyott örökség, az emberi hang, a dal életben tartása.

Dr. Papp Sándor professzor kifejtette, hogy kétféle emberi közösség létezik: az érdek alapú és az érték alapú. Napjainkban – amikor egyre inkább az érdekek válnak hangsúlyossá – válik csak igazán fontossá a karnagy életműve, hiszen egész pályafutása során érték alapú közösségek létrehozásán fáradozott.

A megemlékezés végén Porga Gyula polgármester és Bélafi László, a Veszprém Város Vegyeskar és Baráti Kör Egyesület elnöke emelte le a leplet Lugossy László szobrászművész alkotásáról. Veszprém Város Vegyeskara erre az alkalomra összeállított dalcsokorral emlékezett egykori vezetőjére.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. ma 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. ma 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. tegnap 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.