Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nehéz évet zárt a Pannon Várszínház

2012. augusztus 17. 23:11
Utolsó Séd filmszínházbeli évadját zárta a Pannon Várszínház. A társulat elmúlt hónapjait Vándorfi László igazgató értékelte pénteken.

Tavaly szeptember óta kétszáztizenöt előadásra több mint 57.400 néző váltott jegyet – sorolta a számmal kifejezhető eredményeket az igazgató. A nyári időszakban negyvenhárom alkalommal összesen 8145 fő látta színpadon a társulat színészeit.

A színház költségvetéséről Vándorfi László elmondta, hogy korábban a színházi törvény értelmében folyósított állami támogatás a társulat összköltségvetésének mintegy harmadát tette ki – az állami rész átmenetileg egy évben, 2011-ben csökkent drasztikusan. A jövő évtől azonban új besorolás szerint osztályozzák majd a színházakat: a „nemzeti” kategóriába a legfontosabb fővárosi és vidéki intézmények kerülnek be, a „kiemelt” csoportba pedig a kőszínházak többsége tartozik majd. E két kategória normatív támogatásban részesül, míg a harmadik osztály, amelybe a Pannon Várszínházat is besorolták, pályázati úton juthat állami támogatáshoz.

A szakmai munkával kapcsolatban az igazgató megjegyezte, hogy a könnyed, kommersz irányzat mellett komoly, klasszikus darabokat is színpadra állítottak, amelyek szép színészi pillanatokat eredményeztek. Az elmúlt évad bemutatói között akadtak elsőre könnyűnek tűnő darabok, mint a Liliomfi vagy a Made in Hungária, de valójában ezek játékstílusa is kihívás elé állította a szereplőket. Az igazi nagy feladatot a Monte Cristo grófja jelentette, amelynek színpadra állításakor több mint ezer oldalt kellett egyetlen előadásba sűríteni. A direktor szerint sikerült a sallangoktól megtisztítva a maradandót kihangsúlyozni a történetből.

Pozitív tendencia figyelhető meg a színház egyéb játékhelyeinek látogatottságában is, a játékszín mellett a vidéki – balatonfüredi, inotai, sümegi – fellépések iránt is nő az érdeklődés.

A következő évadra előretekintve Vándorfi László emlékeztette a társulatot, hogy ideiglenesen új épületbe költözik a színház, ősztől már az eddigi Városi Művelődési Központban mutatják be a szezonra tervezett hat új darabjukat. A közönség az Egri csillagok című regény zenés feldolgozását, a Valahol Európában musicalt, az Egy csók és más semmi című vígjátékot, a Börtönmusicalt, Molière Tartuffe-jét és Sütő András Vigyorgó búbánat című darabját láthatja majd.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. ma 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. ma 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. tegnap 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.