Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új otthonra lelt a Kabóca

2012. augusztus 29. 17:37
Mozgalmas nyarat tudhat maga mögött a Kabóca Bábszínház. A társulatnak a fesztiválok és fellépések mellett a költözésre is időt kellett találniuk.

A napokban már szinte teljesen birtokába vette új helyét a HEMO-ban a Kabóca Bábszínház. A termek berendezésekor a hely sajátosságaihoz és a korábban megszokott kabócás hangulathoz is igazodtak – árulta el a szerdai évadnyitó társulati ülésen Székely Andrea igazgató. A direktor megköszönte kollégái kitartását, akik mindvégig aktívan részt vettek a költözéssel járó munkálatokban.

A társulatnak a technikai és logisztikai jellegű feladatok mellett sok előadása is volt az elmúlt hónapokban. Új helyszínen rendezték meg a Kabóciádét, amelynek most először a Kolostorok és kertek rendezvénytér adott otthont. Itt mutatták be új darabjukat, a Helkát, amelyre az esti, sötétedés utáni időpont ellenére is sokan kíváncsiak voltak. A színészek a Gyerekszigeten, Szentendrén, a Balatonnál több helyen és Norvégiában is felléptek.


Székely Andrea

A direktor az új évad feladatairól, kihívásairól is beszélt. Két babaszínházi előadást és négy nagyobb volumenű produkciót állítanak színpadra. Előbbi kategóriába a Vesztl Zsófia által rendezett Pepita és a Karel Van Ransbeeck rendezte Gomboló tartozik; utóbbiba pedig a már említett Helka, a Pöttöm Panna, A Holdkirály palotája valamint a Hófehérke.

Az előadások megtekintésére a bábszínház többféle bérletet is kínál, amelyek ára nem változott a tavalyihoz képest – emelte ki Székely Andrea.

A társulat Veszprémben több helyszínen is játszik majd. Központjuk természetesen a HEMO lesz, azonban külön bérletet biztosítanak a Szaléziánumbeli fellépésekre, és továbbra is együttműködnek a Petőfi Színházzal is.


Pálfalviné Ősze Judit

Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ igazgatója a két intézmény együttműködéséről elmondta, a Szaléziánum kialakításakor úgy tervezték meg annak gyermekfoglalkoztató helyiségét, hogy az alkalmas legyen bábszínházi előadások befogadására is. A Jancsi meséi és az Állatok farsangja című bábjátékok a várbeli helyszínen is megtekinthetők lesznek, a jövőben pedig kifejezetten ebbe a térbe megálmodott darabok bemutatóját is tervezik.

A következő évadra is több vendégszereplésre ígérkezett már el a színház – vette vissza a szót Székely Andrea. – Belgium, Franciaország és Ausztria mellett a kecskeméti országos bábszínházi találkozót is felkeresik majd, és részt vesznek az októberi MindenGyerek Konferencián. Továbbra is számíthatunk a társulat közreműködésére a nagyobb városi rendezvényeken, így legközelebb a Szent Mihály napi búcsún is.

Az évadot a szeptember 20. és 23. között megrendezendő Mesefesztivál nyitja majd, ahol a Farkasbarkas és Rókakoma és a Pimpáré és Vakvarjúcska című előadások mellett a Helka utolsó sötétedés utáni lámpás előadását is megtekinthetik az érdeklődők. A fesztivál vendége lesz Écsi Gyöngyi, aki Teremtésmesék című lemezét mutatja majd be.

Az évadnyitót követően a korábban megszokott ritmus szerint zajlik majd a Kabóca Bábszínház élete: hétfőnként igény szerint iskoláknak és óvodáknak tartanak játékos foglalkozást az A part alatt játszótéren, keddtől csütörtökig délelőttönként játszósarkot tartanak nyitva a kicsiknek a HEMO-ban, a bérletes előadásokra pedig vasárnaponként tizenegy órától kerül sor.


Brányi Mária

A társulati ülés zárásaként Brányi Mária alpolgármester kifejezte abbeli örömét, hogy a társulat lendületét nem törte meg a költözés, az elhangzottak alapján a következő hónapokban is színvonalas, nyitott és a veszprémieket jól szolgáló munkát várhatunk tőlük. Az alpolgármester asszony hozzátette: a HEMO épülete még inkább alkalmas lehet arra, hogy a színház megfeleljen a gyermek közművelődési intézményi státusszal járó feladatoknak.   

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. ma 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. ma 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. tegnap 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.