Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Erzsébet királyné magyar portréi

2012. augusztus 29. 19:10
A Habsburg királyi családot ábrázoló képek szakértője, Borovi Dániel tart előadást Veszprémben.

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény és a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár „Királynék és koronázó püspökök” közös ismeretterjesztő előadássorozatának részeként ma délután 17 órától Borovi Dániel tart előadást „Díszmagyarban, viruló egészségben és ifjúságban – Erzsébet királyné magyar portréi” címmel a Szaléziánumban.


Erzsébet királyné Benczúr Gyula festményén

Borovi Dániel 1979-ben született Budapesten, és 2006-ban diplomázott az Eötvös Lóránd Tudományegyetem művészettörténész szakán. A fiatal kutató eddigi munkássága során kiemelt figyelmet szentelt a Habsburg-korszaknak, elsősorban a királyi család vizuális ábrázolását – és az ahhoz kapcsolódó kulturális és viselkedéstudományi jelenségeket – vizsgálta. Az előadó jól ismeri a 175 éve született Erzsébet királyné élettörténetét, és a róla készült festményeket és fotókat is.

A ma délutáni előadáson a XIX. század második felének legfontosabb magyar portréfestőinek munkáival ismerkedhet meg a közönség, és eközben képet kaphat a magyarok iránt mindig nagy szeretettel forduló királyné személyiségéről és tragikusan rövid életéről.

Az egy órás előadás 400, illetve nyugdíjasok és diákok számára 300 forintos jegyek megváltásával tekinthető meg.  

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. ma 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. ma 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. tegnap 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.