Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Múltbatekintő – A Rupert-ház

2012. szeptember 4. 11:28
A nyári szünetből visszatérve a Múltbatekintő soron következő részében a veszprémi vár tövében álló Rupert-ház történetébe pillanthatunk bele, mely építészetileg és funkciójában is egyedülálló épület.

A veszprémi vár tövében álló bérpalota építészetileg és funkciójában is egyedülálló épület, amelynek történetén keresztül megelevenedik a város története és lakóin keresztül bepillanthatunk az elmúlt 100 év társadalmi változásaiba.

Az építtető, Rupert Rezső életútja is roppant izgalmas: előbb Rákosi Mátyás védőügyvédje, majd közreműködik kiadatásában is. 1940-ben gróf Teleki Pál barátjaként egyik kidolgozója a Magyar Királyság és a Jugoszláv Királyság közti barátsági és megnemtámadási szerződésnek. „Rupert Rezső polgári demokrata volt akkor is, amikor kevesen vállalták a magyar közéletben az emberközpontú szemléletet és gyakorlatot, a szabadságjogokat védelmező, következetesen antifasiszta nemzeti politikát, egyszóval értékőrzést, hogy legyen lehetősége az értékgyarapításnak” – írta róla Szabad György.

Az Ányos utca 1–3. szám alatti bérpalota története 1912-re nyúlik vissza, amikor az építési engedélyt megkapta a várostól, először két, majd három szintre. (Ami valójában a fölszintet és a magasföldszintet is beleszámítva inkább öt). Ahogy egy 1911-es újságcikkből kiderül, azért nem mindenki fogadta szívesen ezt, de 1915-re elkészült.

A lakások bérlői ügyvédek, orvosok, katonatisztek voltak – az első emeleten mindig a város legmagasabb rangú katonája lakott, de itt élt Bock Pál, a megyei bíróság elnöke és Brusznyai Árpád is egy rövid ideig. Az egykori lakók történeteiből kirajzolódik egy idillikus, a maitól teljesen eltérő társasházi élet, ahol nem kellett egymáshoz csengetni, közösen töltötték a hétköznapokat, és az együtt cseperedőké volt a püspöki palotáig a világ.

Aki többet szeretne tudni a ház történetéről. Hallgassa meg a Veszprémi Történelmi Szalon 2. beszélgetését a Veszprém Megyei Levéltár honlapján: http://www.veml.hu/leveltar/id-168.html

Balassa Gergő
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.