Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

L. Simon László köszönti a Quasimodo költőverseny résztvevőit

2012. szeptember 7. 10:34 // Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma
Huszadik alkalommal rendezik meg a Salvatore Quasimodo Nobel-díjas költő emlékére kiírt költőversenyt Balatonfüreden, 2012. szeptember 7-8-án. Az eseményen számos irodalmi, zenei és képzőművészeti program szórakoztatja majd a közönséget. A zárórendezvényen köszöntőt mond L. Simon László kultúráért felelős államtitkár is.

Franco Cajani művészettörténész, költő kezdeményezésére 1993 óta minden éven költészeti versenyt rendezek Balatonfüreden Salvatore Quasimodo emlékére. Az olasz költő 1961-ben gyógyulni érkezett a balatoni városba. Ottléte alatt elbűvölte Balatonfüred, hazatérése előtt egy emlékfát is ültetett, érzéseit verseiben is megírta.

A kiírásra két magyar nyelvű, kiadatlan, korábban nem díjazott művel lehetett pályázni. Idén több mint 200 alkotó közel 400 pályaművét értékelte a 7 tagú zsűri, amelynek elnöke dr. Szörényi László volt. 2012 díjazottjai: Baán Tibor, Deme Tamás, Kontra Ferenc, Lehóczky Ágnes, Szikora József. Emlékdíjat Tatár Sándor, különdíjat Neogrády Antal és Gyukics Gábor kapnak. A díjazott költeményeket olasz nyelvre is lefordítják.

A kétnapos rendezvény programja rendkívüli sokszínű. A könyvbemutatók mellett az elmúlt 19 év díjazott költői, valamint a 2012-es győztesek olvassák fel verseiket. A záróünnepségen köszöntőt mond L. Simon László kultúráért felelős államtitkár is.

Az esti gálaműsoron Alessandro Quasimodo és Lukács Sándor színművészek előadják a díjnyertes költeményeket.

vehir.hu
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. ma 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. ma 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. tegnap 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.