Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

A világot, s önmagát is kívülről láttatta / – az „emigráns” Márai filmen –

2008. október 6. 22:30
Filmcsemegével várta látogatóit a Veszprémi Művelődési Központ hétfőn este. A Szalai-Dárday alkotópáros megkísérelte a szinte lehetetlent: filmre vitték Márai naplóját úgy, hogy az hű is maradt az eredeti gondolatokhoz, de mértéktartó művészi-alkotói szabadságukat is érvényesíteni tudták.

A filmklub kénytelen volt egy este kétszer is műsorára tűzni a filmet, annyian érdeklődtek iránta.  A bevezetőt Horváthy György újságíró mondta, aki röviden vázolta az író életét. Megemlítette, hogy Márai „rossz korban született, s szellemi emberként elviselhetetlennek tartotta a környező világot, ezért előbb belső emigrációba kényszerült, majd az országot is elhagyta, végül San Diegoban telepedett le.

 A film, melyben Bács Ferenc alakítja az írót, s feleségét Gyöngyössy Katalin, több idősíkban játszódik, s a 89-ben bekövetkezett haláláig ível.

A filmbeli Márai nem politizál, csupán láttat: kort, arcokat, jellemeket, parányi emlékeket, amelyek mindennek ellenére egységgé láncolódnak, s igen hamar engedik (az írót nem ismerőknek is) láttatni az önigazolást kereső, sokszor önmarcangoló író jellemét kirajzolódni.

A gazdag képi eszköztár felvonultatása nem öncélú: összevet, visszatér néhány motívum, s a monológ részei azokat úgy fűzik egybe, hogy cseppet sem sérül az író eredetisége. Az író, aki egyik rendszer hívására sem tért vissza Magyarországra, keservesen szenved a hontalanságtól: „Hálás vagyok Amerikának, hogy befogadott, de hazát nem adott…”

Az alkotók sorba veszik személyes és családi tragédiáit: kisgyermekük, majd (immár felnőtt) fogadott gyermekük, végül felesége halálát. „Már az ellenségeim is halottak” – mondja keserűen. Mindeközben ott vannak a boldog pillanatok feleségével, Lolával (líraiak az ifjúkori betétek), de a honvágy árnya folyamatosan ott lebeg előttünk. A Szalai-Dárday alkotó kettős számtalanszor egy-egy elszálló repülőgéppel, s a tekintetét utánuk eresztő íróval ábrázolja. Az öregedő, megkeseredett Márai a végén már csak hallja a gépeket, s alábukó tekintete azoknak csak az árnyékát mutatja.

Ezzel persze nem merül ki a jelképek tárháza: szerepet kap egy aranylánc, egy kalap, egy dalbetét a spanyol bejárónőtől, az unoka éneke, a hazulról érkező, s megválaszolatlanul maradó telefon, üzenet. Szerepet kapnak a tárgyak is: írógépe, amely „ékezetes”, pótolhatatlan kincs számára (Márai egy sort sem publikált angolul, s könyveinek zöme is csak halála után jelent meg harminc nyelven!)

Érdekes arcát mutatja a riportot adó Márai. Mintha zavart lenne, mintha érezné, hogy a házába beengedett újságírónő nem tud annyit magával vinné, mint szeretné. De az is lehet, hogy nem szeretné.

Az író végső elborulását ismét mesteri eszköztárral festik le az alkotók: a felütött könyvek lapjai üresek, betű sincs rajtuk. „Az ember, aki nem hisz a fejlődésben, de hisz a műveltségben”, most látja először (s minden bizonnyal utoljára is) a lét értelmetlenségét (nem hiába példálózott Camus vagy éppen Sartre gondolataival), s ebben az állapotában számol le mindennel, ami körülvette, végigkísérte élete csaknem kilenc évtizedén. A német gyártmányú pisztoly elsül, Márai távozik az élők közül, de azonnal beköltözik a szellemét befogadók közé, s így maradhat a miénk immáron mindöröke.

Zatkalik András
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.