Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
19°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
19°C

Összefogtak a polgármesterek falusi iskolákért / Tudatosan építik le a vidéket – az új dinasztiák most gyűjtik első milliárdjukat

2008. október 18. 23:09
Több mint 200 település polgármestere tanácskozott Sárszentlőrincen a falvak, s ezen belül a kisiskolák helyzetéről szombaton. Tolna megye segítségért kiáltott, mert csak az összefogásban látta annak lehetőségét, hogy megállítják a kormány vidéket leépítő intézkedéseit. A felhívásra tucatjával érkeztek azon falvak polgármesterei, akik már részben elvesztették intézményhálózatukat, s ezzel reményüket is a jövőre nézve. A jelenlévők egy nyilatkozatot is megfogalmaztak, melyet a kormány elé kívánnak vinni. A dokumentumot közel 200-an alá is írták, ott helyben.

Veszprém megyét 7 önkormányzati vezető, valamint Talabér Márta alelnök képviselte, a Polgármesterek a kisiskolásért elnevezésű tanácskozáson, melyen Dr. Ángyán József, az MTA doktora, a Szent István Egyetem intézményigazgatója, Dr. Csatári Bálint, az MTA Regionális Kutatások Központja, Alföldi Tudományos Intézet igazgatója, Dr. Lányi András, az ELTE társadalomtudományi karának docense, és Környei László, a Commitment Köznevelési Kht. ügyvezetője fejtették ki véleményüket a vidéki Magyarország helyzetéről, valamint a kisiskolák összevonásáról, bezárásáról. Az ott helyben íródó nyilatkozathoz bárki hozzátehette saját javaslatát, mielőtt a tanácskozás végeztével aláírta azt.

 
Mi Sárszentlőrincen megjelent polgármesterek felemeljük szavunkat a falusi oktatási intézmények működését ellehetetlenítő intézkedések ellen, amelyek méltatlanul diszkriminálják a vidéki Magyarországot – hangzik a dokumentum első mondata, mely később követeléseket is megfogalmaz. Felszólítják a kormányt, hogy az biztosítsa az óvodai nevelés és az alapfokú oktatás finanszírozását, s a fejlesztési lehetőséget teremtő forrásokat ne társulásokhoz, összevont intézményeknek címezze.


 

Dr. Ángyán József: "Durva támadás éri a közösségeket!"

Végveszély közeleg, mert diszkriminálják a vidéket. Leépítik azokat a falvakat, amelyek a történelem során mindig erőt tudtak adni az országnak a nehéz helyzetekben – mondta Dr. Ángyán József. Meglátása szerint a jelenlegi kormány szándékosan akarja elpusztítani a falvakat, mert azokat középkori maradványoknak tekinti, s életképtelennek titulálja. Az MTA doktora felidézte Mihályi Péter volt miniszterjelölt szájából elhangzott mondatokat egy kerekasztal beszélgetésről, illetve a Csillag Istvánnal, Bokros Lajossal és Bauer Tamással közösen jegyzett Utolsó esély néven ismertté vált programot, melynek ugyan ezen gondolatok képezik az alapját. A politikai alakítói, köztük Mihályi Péter úgy gondolja, hogy nem csak az iskolákat, hanem az orvosi rendelőket és a postákat is be kell zárni a falvakban, mert nincs szükség rájuk. Továbbá, hogy az államnak az a feladata, hogy kimozdítsa az embereket jelenlegi helyükről, s arra bíztassa őket: menjenek. Aki falun tartja a gyermekét egy falusi iskolában, az ellehetetleníti annak jövőjét. Így véli ma a kormány. Ugyanakkor látni kell, ha egy kistelepülésen megszűnik az iskola, onnan elköltöznek a gyermekes családok, és rövid idővel ezután az a falu maga is megszűnik – jelentette ki Ángyán József. Véleménye szerint, aki azt mondja, hogy Európa sem a falvak híve, hiszen azok csak régi középkori maradványok, az vagy szándékosan hazudik, vagy nem normális. A professzor szerint nagyon is szándékos, és stratégiailag pontosan felépített az észlelhető folyamat, mely végleg elfolytja a vidéket. Az államunk a tőke oldalára áll, rákfenét küld ránk, melynek következtében az immunrendszerünk is önpusztításba kezd – tette hozzá. Majd megjegyezte, hogy az a baloldal, amelyik ezt megfelelő retorikával el tudja adni Magyarországon, annak köze nincs a szociáldemokráciához.

Ha mindez tudatos, mi az ok?

Ángyán professzor szerint minden a földpiac megnyitását készíti elő, amely során mindössze néhány nagytőkés kezére akarják kijátszani a magyar földet, így épülnek majd fel az új dinasztiák. Most születnek az első milliárdok, mondta a doktor. S ahhoz, hogy ezt végbe tudják vinni, támadást kell indítani a megtartó erő ellen, a közösségek ellen, melyet a legjobban a vidéken, a kis falvakban tudnak megtenni. Felhívta a figyelmet a kormány egyik készülő előterjesztésére, mely 1 millió keletit telepítene be az országba, miközben az orvosokat Angliába küldik, a fiatal diplomásokat külföldre, a vállalkozóinkat Szlovákiába. Teljesen mindegy hová, de aki a nagy spekuláció útjában van, azt elüldözik.

 

Ma 1719 falu lélekszáma ezer alatti – a tapasztalatok szerint ők a támadás első célpontjai, melynek következtében a települések fele eltűnhet a térképről örökre. Az 1400 milliárd forint vidékfejlesztési forrás nagy részét a tőkés nagyberuházók nyerik el, miközben a legkisebb településeken egy törvénytervezet még a polgármesteri hivatalt is megszüntetné, ha már az iskolát, és a postát bezáratta. Lehetőségeink lennének, de azokat csak akkor tudjuk kihasználni, ha a jelenlegi rezsimtől megszabadulunk – zárta gondolatait a Szent István Egyetem intézményigazgatója.


 

Dr. Csatári Bálint: "A vidékfejlesztés magánügy lett"

Dr. Csatári Bálint, az MTA Regionális Kutatások Központja, Alföldi Tudományos Intézet igazgatója arról beszélt, hogy míg a városok fejlesztését az állam feladatának tekinti, addig a vidék felzárkózását, a falvak magánügyének tartja a kormányunk. Ez pontosan ellentétes az európai irányelvekkel. Míg 1990 és 2000 között a falvakban utak, járdák és iskolák épültek, ma ott tartunk, hogy a kistelepüléseken maximum 4 intézmény az átlagos, amibe már a buszmegálló is beletartozik. Véleménye szerint egy új vidékfejlesztési törvényre lenne szükség, benne külön kisvárosi, és külön tanyákra vonatkozó fejlesztési csomaggal, mindezt önkormányzati törvénybe építve.


 

Dr. Lányi András: "Adják vissza az önkormányzatok jogait, autonómiáját"

Dr. Lányi András, az ELTE társadalomtudományi karának docense „modernizációs lázálomnak” nevezte a falusiak városokba költöztetését. Nem azt szeretnénk, hogy ne zárjanak be egyetlen kisiskolát sem, hanem hogy visszaadják az önkormányzatoknak az alkotmány által biztosított jogát, hogy önállóan, maguk döntsenek róla, fenntartják-e intézményeiket – hangsúlyozta. A professzor elsősorban a források elosztási rendszerén változtatna, mely véleménye szerint ma messze nem képviseli az esélyegyenlőség elvét.

 

Környei László, a Commitment Köznevelési Kht. ügyvezetője a kistelepülési iskolák esélyteremtési lehetőségeit vette számba. Arról beszélt, hogy miért igaztalanok azok a megállapítások, mi szerint a vidéki kisiskolák minősége, és eredményessége elmarad a nagyvárosi intézményekétől. A teljesítményt mindig a családi háttér index függvényében vizsgálják – mondta. Kiemelt több olyan a közelmúltban elvégzett kutatást is, mely bebizonyította a hatodik osztály alatt egyáltalán nincs, majd minimális a különbség a gyerekek teljesítménye között. Nyolcadikos korukban újra megvizsgálták őket, és azt tapasztalták, hogy míg a nagyvárosi iskolák hátrányos helyzetű tanulói nem, addig a falusi iskolák diákjai felzárkóztak.  Környei azt az állítást is cáfolta, mi szerint vállalhatatlan költséget jelent a kisiskolák fenntartása. Ugyanis, ha minden 200 tanuló alatti létszámmal működő kisiskolát bezárnánk, az az oktatási büdzsében csak mintegy 3 százalék megtakarítását jelentené.

Az előadókat követően először Tolna megye, majd Somogy megye önkormányzatának vezetője szólalt meg. Gelencsér Attila a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke utalt egy korábbi saját kezdeményezésre, és reményének adott hangot, hogy most bátrabbak lesznek a polgármesterek, mint amikor az ő kezdeményezését írták alá. Meglátása szerint a kistelepülések vezetői félnek, hogy még jelenlegi minimális lehetőségeiket is elveszik tőlük, ezért nem merik felemelni a hangjukat. Ő az ellen tiltakozik elsősorban, hogy a nagyvárosok iskolái milliárdos fejlesztési forrásokhoz jutnak, amiből csúcsiskolákat építenek, és elszívják a faluról a gyerekeket, azokból a falvakból, ahol örülni kell annak is, ha a nyílászáróikat ki tudták cserélni.

Győrffy Balázs, Nemesgörzsöny polgármestere, a MAGOSZ Veszprém megyei elnöke azon saját példájukat mondta el, mi szerint az egyház is segítője lehet az önkormányzatnak. Náluk, Nemesgörzsönyben önkormányzati fenntartású iskola már nincs, de szárnyai alá vette azt a református egyház, melynek presbitereként ő is tudja segíteni az iskola ügyét, ha polgármesterként erre nem is volt lehetősége.

A megfogalmazott nyilatkozatot egyébként a napokban minden kistelepülés, minden polgármesteréhez, illetve a megyei önkormányzatokhoz is eljuttatják, s arra kérik őket, ne csak kézjegyükkel lássák el a dokumentumot, hanem bírják rá országgyűlési képviselőiket, hogy az abban foglaltakról interpelláljanak a parlamentben, és együtt törvénymódosítási javaslatokat is fogalmazzanak meg.

Füssy Angéla
további cikkek
Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek mutatták be azt a tervet, amivel szeretnék elnyerni Veszprémnek Európa Sportrégiója 2026 címet. ma 15:14 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat Pénteken a Jutasi úti műfüves pályán rendezték meg az autómentes napot és a sportágválasztót.  ma 12:28 Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Árvai Anita, a Veganeeta megálmodója és üzemeltetője a közösségi médiában részletesen indokolta, hogy miért hozta meg a nehéz döntést. Gondolatait viszont azzal zárta: „Hogy lesz-e Home, valahol, valamilyen formában? Hát hagyhatlak én titeket étterem nélkül?” ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.