Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy életmű lezárása

2012. december 5. 17:21
Pollmann Annát, azaz Apollonia nővért visszavonulása alkalmából meglepetés ünnepséggel búcsúztatták. A 87 éves apáca elmesélte nekünk, hogy élte meg a viharos 20. századot.

A Pro Meritis-díj átadása, ajándékok, köszöntések, német nyelvű énekek vártak Apollonia nővérre a Szilágyi iskolában. Az idős apáca meghatottan hallgatta Halmay György, Porga Gyula, László Dezső atya, és az intézmény dolgozóinak kedves szavait. A gratulációk és köszöntések tengeréből kicsit kiszakítottuk, hogy meséljen nekünk az életéről.

A hívó szó

Apollonia nővér sváb katolikus családból származik. Otthon svábul beszéltek, ő maga csak az óvodában tanult meg magyarul. Fiatalon bálokba járt, színdarabokban játszott, azonban úgy érezte, hiányzik valami az életéből. 17 éves korában egy apáca megkérdezte, nem akar-e a rendjükhöz csatlakozni. Nehéz volt otthagyni a bálok és mulatságok világát, de két hét gondolkodás után a fiatal lány végül igent mondott a felkérésre, és csatlakozott az Angolkisasszonyokhoz.

Háborús évek

Apollonia nővér zugligeti noviciátusban töltött két évére rányomta a bélyegét a második világháború. Egy alkalommal karácsonytól húsvétig szinte minden percüket az óvóhelyen kellett tölteniük. Akkoriban azt mondták róluk, hogy ők lesznek a legedzettebb nővérek, akik valaha kikerültek ebből az intézetből. Mikor az oroszok bevonultak az országba sokkal szerencsésebbek voltak, mint a többi lány. A szovjet katonák a rendi ruhát látva nem bántották őket, sőt, tisztelettel tekintettek rájuk és keresztet vetettek a jelenlétükben.

Az üldöztetés

A Rákosi korszak rengeteg megpróbáltatást tartogatott Apollonia nővér számára. 1948-ban Németországba vitték a szüleit, 1950-ben pedig feloszlatták a szerzetesrendjét, le kellett vetnie az apáca ruhát. Őt három társával együtt a városlődi plébános vette oltalma alá és adott nekik munkát, hogy valamiből meg tudjanak élni. Rövid időn belül azonban elvitte őket a rendőrség. Kihallgatták, majd a pilisligeti irgalmas nővérekhez szállították át őket. Ott felajánlották az apácáknak, hogy elengedik őket, ha aláírnak egy papírt arról, hogy kilépnek a rendből, szakítanak az elöljáróikkal és állami állást vállalnak. Ezt senki sem volt hajlandó megtenni. Hamarosan ismét teherautóra kellett szállniuk, és meg sem álltak velük a zirci apátságig. Itt sikeresen kapcsolatba kerültek ismét a városlődi plébánossal, aki elérte, hogy elengedjék őket.

Kemény munka és építkezések

Visszatérve rengeteg munka várt rájuk. A kettéhasadt műemléktemplom földön fekvő darabokra tört szobrokkal fogadta őket, amit újra kellett építeni. 1959-ben Kiskanizsára, majd Somlóvásárhelyre került, ahol még több és még keményebb munkákat kellett végeznie. Építkezéseken vett részt, hordta fel a permetlevet a hatalmas hegyre a munkások után. A nővér itt megjegyezte, meg is lett ennek az eredménye, a lábai öreg korára tönkrementek.
1972-ben a rendtársával, Edit nővérrel vett egy házat Felsőörsön, ahova az édesanyját is hazahozathatta.

Rendszerváltás után

1990-ben restaurálták a szerzetesrendeket. Apollonia és Edit nővér három termet kapott, és a hitoktatásban vehettek részt. Nagyon szerette ezt a helyet, remekül érezte itt magát és szerette az itt tanuló gyerekeket. Most hogy egészsége megromlott, elöljárói úgy döntöttek, itt az ideje visszavonulnia. Visszatér Zugligetbe, ahol novícius éveit töltötte.

Látni lehetett, hogy a nővér még nem mondott el mindent, amit szeretett volna, de már várták őt. Mosolyogva búcsúzott el, és botjára támaszkodva lassan visszasétált az őt ünneplők közé.

Horák János
Cseh Zoltán
további cikkek
Az Osztrák Szabadságpárt győzött a parlamenti választáson közélet Az Osztrák Szabadságpárt győzött a parlamenti választáson A jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) áll győzelemre a vasárnap Ausztriában tartott parlamenti választáson a szavazóhelyiségeket elhagyók körében készített felmérések (exit poll) tanúsága szerint. A párt főtitkára történelminek nevezte az eredményt. ma 8:40 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Rekordérdeklődés mellett zajlott az V. Szakmaszombat Veszprémi Szakképzési Centrum Rekordérdeklődés mellett zajlott az V. Szakmaszombat A Veszprémi Szakképzési Centrum (VSZC) által szervezett V. Szakmaszombat idén is hatalmas sikert aratott, hiszen a szeptember 28-án megrendezett eseményen több mint 1500 látogató fordult meg. A pályaválasztási nyílt napnak immár hagyományosan a Veszprémi SZC Jendrassik–Venesz Technikum adott otthont, ahol a térség hét szakképző intézménye mutatta be teljes képzési palettáját. tegnap 13:28 Egy korszak lezárult, a közös munkáért pedig köszönet jár Navracsics Tibor Egy korszak lezárult, a közös munkáért pedig köszönet jár Június 9. után kiderült, hogy idén októbertől több polgármester már nem folytatja a közösségért végzett munkáját. Valamelyik településvezető maga döntött úgy, hogy nem indul újra a tisztségért, mások az önkormányzati választás demokratikus versenyében maradtak alul. A tapolcai régióban most ezek a polgármesterek gyűltek össze utoljára együtt, akiket a térség országgyűlési képviselője, Navracsics Tibor köszöntött. tegnap 16:31

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.