Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rekordérdeklődés mellett zajlott az V. Szakmaszombat

ma 13:28
A Veszprémi Szakképzési Centrum (VSZC) által szervezett V. Szakmaszombat idén is hatalmas sikert aratott, hiszen a szeptember 28-án megrendezett eseményen több mint 1500 látogató fordult meg. A pályaválasztási nyílt napnak immár hagyományosan a Veszprémi SZC Jendrassik–Venesz Technikum adott otthont, ahol a térség hét szakképző intézménye mutatta be teljes képzési palettáját.

A rendezvény célja, hogy interaktív, játékos formában mutassa be a különböző szakmákat a fiataloknak és érdeklődőknek. A látogatók nem csak szóbeli tájékoztatást kaptak a szakmákról, hanem ki is próbálhatták azokat: a résztvevők autószerelői szerszámokat használhattak, robotokat építhettek, valamint hegesztő szimulátorok segítségével tapasztalhatták meg a szakmai munka kihívásait. Különleges élményt nyújtott a VR szemüvegek használata, amelynek segítségével a látogatók virtuális környezetben ismerhették meg a szakmák világát.

Az esemény nemcsak a továbbtanulás előtt álló fiatalokat célozta meg, hanem a felnőttek számára is számos átképzési lehetőséget mutatott be, ezzel is erősítve a szakképzés fontosságát a munkaerőpiacon. A helyszínen jelen voltak a térség különböző cégei, vállalkozásai, valamint rendvédelmi szervek is, akik bemutatták, hogy hogyan lehet az itt megszerzett szakmai tudást a gyakorlatban hasznosítani, ezzel is elősegítve a pályaválasztók és átképzést keresők tájékozódását.

A megnyitón Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. Beszédében hangsúlyozta, hogy a Szakmaszombat mára egy hagyományt teremtett, amely segít a térség fiataljainak eligazodni a szakmák világában, és megmutatja, hogy a szakképzés nem csupán egy alternatíva, hanem egy sokszínű és izgalmas karrierlehetőség is. Az alpolgármester kiemelte, hogy a rendezvény egy olyan fórum, ahol a fiatalok testközelből tapasztalhatják meg, milyen lehetőségek rejlenek a szakmákban.

Kavalecz Gábor, a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatója szintén felszólalt az eseményen, ahol elmondta, hogy az V. Szakmaszombat nem csupán az intézmények, hanem a szakképzés egészének népszerűsítését tűzte ki célul. A tavalyi évhez képest idén még nagyobb érdeklődés övezte a rendezvényt, amely során 60 különböző szakma mutatkozott be interaktív formában. A főigazgató szerint az esemény különösen fontos szerepet játszik abban, hogy a szakképzést népszerűsítse a fiatalok körében, és átfogó képet nyújtson a leendő diákok számára arról, hogy milyen perspektívák várnak rájuk a jövőben.

Az előző évek tapasztalatai alapján a programok száma és minősége évről évre növekszik. A korábbi évek sikeréből tanulva, idén is kiemelt hangsúlyt kapott az interaktivitás, amely a látogatók számára lehetőséget biztosított arra, hogy ne csupán elméletben, hanem gyakorlatban is kipróbálhassák az egyes szakmákhoz kapcsolódó feladatokat. Az ilyen típusú rendezvények azért is fontosak, mert az iskolák mellett a cégek és vállalkozások bevonása révén a résztvevők átfogó képet kaphatnak a munkaerőpiaci lehetőségekről is, ezzel is elősegítve a diákok tudatos karriertervezését​. A cégek és vállalkozások is jelentős szerepet kaptak, többek között olyan partnerek vettek részt, mint a rendvédelmi szervek, gépészeti és vendéglátóipari szakmák képviselői. Emellett különleges programok is várták a látogatókat: divat- és sminkbemutatók, amelyek a szépségipar iránt érdeklődőket célozták meg, valamint a targoncavezető szimulátor, amely különleges élményt kínált a logisztikai szakmák iránt érdeklődők számára. A családoknak is külön figyelmet szenteltek, így a legkisebbek számára ugrálóvár és kézműves foglalkozások is rendelkezésre álltak, biztosítva, hogy minden korosztály találjon magának érdekes programot.

vehir.hu
Vámosi Patrik
további cikkek
Alfa generáció és mesterséges intelligencia: út a jövő oktatásához oktatás Alfa generáció és mesterséges intelligencia: út a jövő oktatásához A Veszprémi Szakképzési Centrum Jendrassik-Venesz Technikuma adott otthont a "Jövőformálók: Alfa generáció a Mesterséges Intelligencia világában" című konferenciának szombaton. 2024. szeptember 14. 22:39 A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum Európa Uniós és a Magyar Állam támogatásával megújítja a Táncsics Mihály Technikum és Kollégium tanműhelyét. A fejlesztésről csütörtök délelőtt, a kivitelezés helyszínén, ünnepélyes keretek között tartottak sajtótájékoztatót. 2024. május 24. 14:40 Adatrögzítői képzés zárult a börtönben Adatrögzítői képzés zárult a börtönben Harminckét fogvatartott teljesítette a Veszprémi Szakképzési Centrum által szervezett adatrögzítői képzést a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. A tanfolyam zárásaként hétfőn osztották ki a bizonyítványt a vizsgát sikeresen teljesítőknek.  2024. május 7. 16:20 Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Az Euronics üzleteket működtető Vöröskő Kft. elsőként élt azzal az új szakképzési törvény által nyújtott lehetőséggel, amely során a munkavállalóik kereskedelmi értékesítő képzésben, valamint vállalkozási- és ügyviteli ügyintéző képzésben vehették át bizonyítványukat most szerda délután.     2024. március 20. 21:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.