Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

„Történelmi, irodalmi, néprajzi értékeink nyomában”

2012. december 12. 12:35 // Forrás: Laczkó Dezső Múzeum
A Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum közel 25 millió forintos pályázati támogatásból tízféle programot szervez hat Veszprém megyei nevelési-oktatási intézménynek.

A Bárczi Gusztáv Általános Iskola és Speciális Szakiskola, a Deák Ferenc Általános Iskola, a Lovassy László Gimnázium, a Padányi Katolikus Gyakorlóiskola, a városlődi ÁMK Német Nemzetiségi Óvoda és a szentkirályszabadjai Szent István Király Általános Iskola igényeire épülő program bepillantást enged a múzeumi munkába, a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum műtárgygyűjteményeibe, elmélyíti a résztvevők helyi identitását, lokálpatriotizmusát. A gyerekek interaktív módon ismerkedhetnek meg megyénk kulturális értékeivel, történelmével.

A 2012 októberében induló foglalkozássorozat során a Lovassy diákjai és a városlődi óvodások a Veszprém megyei németek történetét és kézműves hagyományait tanulmányozhatják, a Bárczi Gusztáv iskola és a Padányi iskola tanulói népi kismesterségeket bemutató foglalkozásokon fejleszthetik kézügyességüket. A szentkirályszabadjai diákok a „Pendely, gatya, szűr” című témanapok során szintén a népi hagyományokról szerezhetnek mélyebb ismereteket. A Deák iskolások a múzeum militaria (katonai) gyűjteményén keresztül bővíthetik történelmi tudásukat és a kutatómunka folyamatait is áttekinthetik, a Padányi iskola diákjai pedig egy-egy napos kirándulás keretében ismerkedhetnek meg Örkény István, Petőfi Sándor és Kisfaludy Sándor életpályájával és műveivel. 2013 nyarán „Tüskevár olvasótábor” várja a Padányi, a Deák és a Szent István Király iskolák tanulóit, emellett a szentkirályszabadjai diákok részt vehetnek a „Helyiérték – honismereti témahét” elnevezésű napközis táborban is.

Az egy évig tartó foglalkozássorozat az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett „Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában” című (TÁMOP-3.2.13-12/1 számú) pályázatnak köszönhetően valósul meg. A sikeres megvalósításban kisebb-nagyobb mértékben a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum összes munkatársa közreműködik.

vehir.hu
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. 2024. szeptember 28. 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.