Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Könyvet ajánlott a miniszter

2012. december 12. 17:23
Navracsics Tibor mutatta be Mindszenty József 1934-ben kiadott, Padányi Biró Márton veszprémi püspök élete és kora című könyvének reprint kiadását a veszprémi érseki palotában csütörtökön.

Pehm József 496 oldalas könyvét eredetileg Zalaegerszegen adta ki 1934-ben a „Zrinyi” Nyomdaipari Részvénytársaság. A kötet az 1693-ban nemesi családba született Padányi Biró Márton élettörténetét dolgozza fel. Padányi 1729-ben került Veszprémbe mint felsőörsi prépost és veszprémi kanonok. Az egyházi ranglétra minden fokát bejárva 1745-től veszprémi érsekként szolgált. A királyi udvarban népszerű emberré vált, tanácsosként foglalkoztatták. Enchiridion című vitairata, melyben elítéli a reformátusokat, nagy visszhangot keltett.

Padányi pártolta a művészeteket is: olyan díszes barokk épületeket köszönhetünk neki, mint a veszprémi érseki hivatal, a Szentháromság-szobor, a sümegi püspöki palota és a közelében álló új plébániatemplom.

Márfi Gyula veszprémi érsek a könyvbemutató házigazdájaként párhuzamot vont két elődje: a szerző, Pehm József és a mű főhőse, Padányi Biró Márton között. Mindkét főpapot rendkívüli buzgóság, munkabíró képesség jellemezte. Mindketten hihetetlen nagy munkát végeztek. Igazi magyarok voltak, szerették hazájukat, szenvedtek is hitük és magyarságuk miatt. 

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a kötettel kapcsolatban elmondta: az eredeti mű fontos darabja volt egy nagy, a veszprémi püspököket bemutató sorozatnak. A '30-as években jelent meg, amikor a katolicizmus egyik hazai reneszánszát élte - melynek mi veszprémiek például a Margit-templomot is köszönhetjük. Az, hogy a mostani kiadás reprintként jelent meg, egy gesztus a szerző felé, és jelzés, hogy szükség lenne egy újabb katolikus reneszánszra.

A szerzőről

Pehm József néven született későbbi bíboros életútját, aki 1917-ben Felsőpatyon hitoktatóként és káplánként kezdte pályafutását, majd két évvel később Zalaegerszegre került plébánosnak. XII. Piusz pápa 1944-ben nevezte ki Veszprém érsekévé. A szülőhelye, Csehimindszent után a Mindszenty nevet felvevő egyházi méltóság a magyar történelem legsötétebb évtizedeiben is mindenkor kiállt az elnyomottak mellett. Érsekként a nyilasokkal szembeállva tiltakozott a zsidók elhurcolása ellen – emiatt 1944 novemberében le is tartóztatták, és csak fél évvel később, a szovjet csapatok bevonulásakor szabadult ki fogságából. Még ebben az évben esztergomi érsekké, majd bíborossá nevezték ki.

A világháborút követő években következetesen fellépett a demokratikus rendszer szétzúzása, a deportálások, kitelepítések, és a politikai elit egyházellenes intézkedései ellen. 1948-ban államellenes bűncselekményekkel gyanúsították meg és letartóztatták. Megkínozták, majd koncepciós perben életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték. 1956-ban a forradalom kitörését követően magyar katonák szabadították ki. Rögtön neki is látott a meggyengített egyház újraszervezésének. A szabadságharc bukása után az amerikai nagykövetségen lelt menedékre. 1971-ben a pápa invitálására a Vatikánba utazott, majd egy hónap római tartózkodás után Bécsbe költözött. Ettől kezdve elsősorban az anyaországon kívül élő magyar hívek lelki üdvéért dolgozott, lelkipásztori utakat tett a világ magyarlakta területeire Kanadától Dél-Afrikán át Ausztráliáig. 1975-ben Bécsben hunyt el, végakarata szerint ideiglenesen a máriacelli kegytemplomban temették el, majd 1991-ben helyezték végső nyugalomra az esztergomi érseki kriptában. 

A kötet ötezer forintért vásárolható meg a Szaléziánumban. 

Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. 2024. szeptember 28. 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.