Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
13°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
13°C

Költségvetési szakadék az USA-ban: a közhiedelemmel ellentétben

2012. december 13. 12:26
Sokat mondjuk dolgokra, hogy a „közhiedelemmel ellentétben”, de nem eleget a pénz és tőkepiacokon. Pedig most lehetne!

Ugyanis a közhiedelemmel ellentétben, úgy látszik, hogy a piacokat a legcsekélyebb mértékben sem foglalkoztatja az, hogy mi lesz a költségvetési szakadékkel. Hogy miért? Azért mert akkora a befektetők magabiztossága azzal kapcsolatban, hogy végül úgy is megegyeznek a demokraták és a republikánusok, hogy nincs miért aggódniuk. Kitűnően tükrözi ezt az is, hogy az amerikai részvénypiaci benchmarkok havi csúcson vannak.

Az ennyire magabiztos kockázatvállaló állapot azért veszélyes is lehet, ugyanis ha nem lesz végül kiegyezés a két nagy párt között a 600 milliárd dolláros kiigazító programról, akkor nagyon hamar kockázatkerülőbe fordulhat át a piac.

Az amerikai jegybank tegnap esti bejelentése megfelelt a piaci várakozásoknak. A kifutó „operation twist” program helyébe, egy újabb kötvényvásárlási program lép (lánykori nevén, pénznyomtatás).
Havi 45 milliárd dollár értékben vásárol az USA jegybankja államkötvényeket. Ezzel havi 85 milliárdra nő a „pénznyomda” mérete, ami dollárgyengüléshez vezethet.

A csomagnak megfelelő dollárgyengítés már nagyjából be van árazva a határidős kamatlábakba, de a devizapiacokon ennyire egyértelműen még nem látszik az USD gyengülésében. Az EURUSD árfolyamában, pontosabban az (eurós párokban) EUR erősödésében inkább a keddi napon a meglepően jó német adatot érezni. Decemberben a vártnál ugyanis lényegesen jobb lett a ZEW által számított a gazdasági kilátásokra vonatkozó mutató, sőt az adat május óta először ugrott a pozitív tartományba, ami azt jelenti, hogy a megkérdezettek a gazdaság bővülésére számítanak a következő 6 hónapban.

Az EURUSD árfolyama kora délután 1,3031-ig emelkedett a reggeli 1,2996-ról. A kurzus ezt követően célba veheti az 1,3127-es legközelebbi ellenállást. Pont egy hete próbálta átvinni ezt a szintet, ám akkor 1,2877-ig gyengült vissza a sikertelen próbálkozást követően az árfolyam. Gyakorlatilag szeptember óta próbálja átvinni az 1,3127-72 közötti sávot az árfolyam, ám eddig sikertelenül.


EURUSD 2012.12.12

Izgalmas napok következhetnek a devizapiacon, kedvező a spekulánsok számára!

Lámpi Ferenc
Fiókvezető
Buda-Cash Brókerház Zrt

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.