Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Dr. Kahler Frigyes: A Brusznyai-per / Hiteles dokumentum a koncepciós pereket vizsgáló jogtörténésztől

2008. október 23. 2:06
Dr. Kahler Frigyes 1998-ban kezdte vizsgálni az ötvenes években lefolytatott koncepciós pereket, a semmisségi törvényt vizsgáló bizottság jogász tagjaként, majd az Antall-kormány idején a történelmi tényfeltáró bizottság elnökeként. Feladata volt, hogy átlássa azt a szövevényt, ami a bolsevikok észjárását jellemezte. Később arról született döntés, hogy közreadják néhány per anyagát, köztük a Földes Gábor, Tóth Ilona és Brusznyai Árpád ellen lefolytatott koncepciós perek dokumentációit. A Brusznyai-per című kötet először 1998-ban, majd 2002-ben jelent meg, akkor már Mádl Ferenc köztársasági elnök előszavával.

Egy jogállamban akkor indul valaki ellen büntetőeljárás, ha bűncselekmény történik, s annak az a feladata, hogy tisztázza a bűncselekmény körülményeit, azt ki és miként követte el. Ha a büntetőeljárásnak politikai célzata van, már koncepciós perről beszélünk – mondta dr. Kahler Frigyes, Nagyvázsonyban tartott könyvbemutatóján. Ezekben általában kitalált a tényállás, tehát nem felel meg az igazságnak, vagy csak részleteiben igaz, de azt úgy montírozzák, hogy egészen más hatást keltsen. A koncepciós pereknek egyébként összesen 12 fajtáját ismerjük – fogalmazott a bíró, jogtörténész. Kutatásai alapján egyértelműen felelőssé tehető Kádár János, Apró Antal, Marosán György és Münnich Ferenc is, akár a felső katonai vezetés, Gyurkó László 30-50 embere, valamint a végrehajtó pufajkások. Mire szabadon vizsgálni lehetett a koncepciós pereket, a nagy többség már nem élt, kivéve a végrehajtó harmadik erőt, akik azóta is megfoghatatlanok – mondta dr. Kahler Frigyes. Elévülés viszont nincs, mert ami akkor történt, az, akár a nácizmus az emberiség ellen elkövetett bűntett volt. Nincs kettős mérce – fogalmazott a bíró-kutató. Majd hozzátette, a két rendszer egy tőről fakadt, az egyik hazug fajelmélet, a másik hazug osztályelmélet. Nincs különbség.

 

Brusznyai Árpád, Tihanyi Árpádhoz, vagy Földes Gáborhoz hasonlóan a rendszer ellensége volt. Tőlük rettegett november 4-én leginkább a kommunista rezsim. Miért is? – mert mindannyian karizmatikus emberek voltak, akiket köztisztelet övezett, akikre hallgatott a nép. Brusznyai tanárember volt, klasszika-filológus, nem voltak politikai ambíciói. Egyetemen tanított, de mivel mélyen vallásos volt, ráadásul bátyja katolikus pap volt, hamar az egyetem falain kívül találta magát. Ezt követően költözött Veszprémbe és lett a patinás Lovassy Gimnázium tanára. Az emberek választották a Megyei Forradalmi Tanács elnökévé – s csak addig kívánta betölteni posztját, amíg fel nem áll egy törvényesen megválasztott testület. Munkáját ezen rövid idő alatt is a legnagyobb humanitással végezte. Amikor Pap János felkereste, hogy munkára van szüksége, eredeti szakmájának megfelelően, vegyésztechnikusi álláshoz juttatta Brusznyai Árpád. Rettegett a fegyvertől és elítélte az erőszakot, így neki köszönhető, hogy az egyetemisták kezébe nem került fegyver és harcok nem folytak Veszprém utcáin. Mindezek ellenére azzal vádolták, hogy halállistát készített – ami persze sosem került elő – valamint 180 orosz katona és 70 civil haláláért tették felelőssé. Az igazság ezzel szemben, hogy úgynevezett testvértűzben, amikor nem ismerték fel a saját erőket, egymást lőtték a szovjetek, de alig néhány orosz katona esett ennek áldozatául. 1957-ben tartóztatták le, akkor már Vácon tanított.


dr. Kahler Frigyes: "Brusznyaié az egyik leghirhedtebb, legabszurdabb koncepciós per"

Brusznyai Árpád pere, jogi cirkusz volt – fogalmazott dr. Kahler Frigyes. A nyomozótiszt, tanú volt egy személyben. Naphosszat beszéltették Brusznyait, mondjon el mindent, ami tudomása szerint Veszprémben történt. Ám jött a csavar. Amikor többé nem számít mi történt és mit követett el. Új kérdéseket fogalmaztak meg irányába: Miért akarta megdönteni a proletárdiktatúrát? Mi a véleménye Nagy Imréről, vagy a szovjet megszállásról. Nem számított mit felel, hiszen már készen volt a gépelt vallomása, s addig verték, míg azt alá nem írta. Mezei Barna jogtörténész hasonlította össze először Brusznyai, Tóth Ilona és Földes Gábor perét, és arra a döbbenetes megállapításra jutott, hogy a vallatók ugyan azon forgatókönyvet alkalmazták, mint az 1800-as években Batthyány esetében. Vagyis a bizonyítási eljárás egy komédia. A Veszprém Megyei Forradalmi Tanács elnöke ellen az a Kónya Lőrinc tanúskodott, aki aláírta a parancsokat. A létező dokumentumokat senki sem szerezte be az eljárás során.

Az elsőfokú ítélet még életben hagyta Brusznyai Árpádot. Pap János, a megyei párttitkár viszont levelet írt a Legfelsőbb Bíróság elnökének, melyben méltatlankodott az enyhe, életfogytig tartó börtönbüntetést kimondó ítélet miatt. A másod fokú ítélet, természetesen súlyosbítás. Kötél általi halál. Még egy esélye volt a fiatal tanárnak, a kegyelmi tanácskozás. Ennek tagjai voltak két honvéd ezredes, két volt ÁVÓ-s tiszt és a tanácselnök. Épp a két katonai vezető érzett rá Brusznyai ártatlanságára, de a többség szava döntött. Az ítéletet végrehajtották. Brusznyai Árpádot kivégezték. 34 éves volt.


Brusznyai emlékű a veszprémi Megyeház téren, Melocco Miklós szobra

 

 

 

 

Füssy Angéla
további cikkek
Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. tegnap 13:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.