Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elhunyt Buss Gyula – többé nem szólal meg Nero von Schwartz

2008. október 26. 12:23 // Forrás: MTI
81 éves korában elhunyt Buss Gyula színművész, aki a békéscsabai, majd a veszprémi színház után több mint 20 éven át volt a Thália, illetve a Vidám Színpad társulatának tagja - erősítette meg a hírt Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára szombaton.

A fekete szem éjszakája című filmben

Klasszikus és kortárs színpadi és filmszerepek hosszú sorában bizonyította tehetségét. Pályája kezdetén volt Rómeó és Ruy Blas, de láthattuk a Veréb is madár vagy a Névtelen vár című filmekben is. A Macskafogóban Von Schwartz hangja volt, játszott a Kisvárosban és a Fekete városban. 1952-ben, a Színház és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött. A Nemzeti Színház tagja volt 1956-tól 1959-ig, majd, 1960–62-ben a Békés Megyei Jókai, 1962-ben a veszprémi Petőfi, 1963-ban a bp.-i Petőfi Színház szerződtette. A Thália Színház tagja 1964-től 1985-ig. 1985-től a Vidám Színpad művésze. Pályája elején előnyös megjelenése és szép orgánuma a hősi szerepkörre tette alkalmassá, később karakterszerepeket játszott. F.Sz. Rómeó (Sh.); Valér (Molière: A fösvény); Leonardo (García Lorca: Vérnász); Pugacsov (Lengyel M.: Ninocska); Leopold Mayerling (G. Axelrod: Good-Bye Charlie!); Mizsey Lajos (Görgey G.: Szexbogyó).

Füssy Angéla
további cikkek
Meghalt Liam Payne, az egykori One Direction fiúzenekar tagja gyászhír Meghalt Liam Payne, az egykori One Direction fiúzenekar tagja A Buenos Aires-i rendőrség tájékoztatása szerint 31 éves korában elhunyt Liam Payne, a One Direction zenekar tagja, miután kizuhant egy helyi hotel harmadik emeletéről.  tegnap 12:00 Tízéves az Amigos a gyerekekért Alapítvány Forgács-Fábián Sára Tízéves az Amigos a gyerekekért Alapítvány Forgács-Fábián Sára tíz évvel ezelőtt hozta létre az Amigos a gyerekekért Alapítványt, a kórházban fekvő gyerekeket segítő nonprofit szervezetet. tegnap 21:45 Színházi előadást mutattak be a veszprémi fogvatartottak Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Színházi előadást mutattak be a veszprémi fogvatartottak Kedd délután volt a Jóra való buzgóság című előadás bemutatója, melyet a szabadságvesztésüket a veszprémi bv. intézetben töltő fogvatartottak mutattak be. A darabot Várnagy Andrea, Liszt Ferenc-díjas zongoraművésznő szakmai irányításával állították színpadra, és a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság színháztermében mutatták be. 2024. október 16. 15:18 Három éve pezsegteti a belváros kultúráját és gasztronómiáját a KUNSZT kultúra Három éve pezsegteti a belváros kultúráját és gasztronómiáját a KUNSZT Már három éve pezsegteti Veszprém belvárosának kultúráját és gasztronómiáját a KUNSZT brunch-bisztró, ahol az születésnapi hétvége során új kiállítással és zenei élményekkel is lehetett találkozni, miközben konyhában és a pultban sem volt megállás egy pillanatig sem. 2024. október 14. 16:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.