Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C

Csúcsra értek a Jendrassik végzős kézisei

2013. január 29. 22:24
Aranyérmet szerzett a kézilabda diákolimpia országos döntőjében az MKB Veszprém juniorcsapatára épülő középiskolás együttes.

Január utolsó hétvégéjén, Gyöngyösön rendezték a VI. korcsoportos országos kézilabda diákolimpia döntőjét, ahova a Jendrassik - Venesz Szakközépiskola és Szakiskola fiú csapata a megyei, majd a területi bajnokságban elért korábbi tornagyőzelmével vívta ki a szereplést.

A finálé nyolcas mezőnyét sorsolás után két négyes csoportra osztották. Az 1994/95-ös tehetségekre épülő veszprémi gárda a körmérkőzéses lebonyolítást követően csoportgyőztesként jutott tovább az elődöntőbe. Megyénk kézilabdájának erejét jelzi, hogy itt a balatonfürediekkel találkoztak a bakonyiak, s nyertek magabiztosan tíz góllal.


A fekete mezben játszó Jendrassik hódította el a középiskolás szinten
megszerezhető legértékesebb országos trófeát

A döntőben az addig veretlen Csurgó, s egy igazi presztízsmérkőzés várt a jendrásokra, hiszen mindkét oldalon korosztályos válogatottak és már a felnőtt NB I-ben is bemutatkozott játékosok vonultak fel. A 26:25-ös végeredmény szoros küzdelmet sejtet, a találkozót azonban végig kézben tartották a mieink, akik a második játékrészben már öt-hat góllal is vezettek riválisuk ellen. A torna legjobbjának a győztes Jendrassik kiválóságát, Gál Kristófot választották.

A csapat 1995-ös születésű tagjai tavaly az V. korcsoportban szintén elsők lettek, a horvátországi középiskolás vb-n pedig – minden idők legjobb magyar eredményét elérve – negyedikként zártak. Az együttes idősebb tagjai, tehát a mostani végzősök azonban még nem tudtak diákolimpiai bajnoki címet szerezni, két éve ugyanis harmadikok lettek, tavaly pedig a veszprémi „házi” döntőben maradtak alul az iparisokkal szemben.

– Sokaknak ez volt az utolsó lehetősége, hogy középiskolás szinten a csúcsra érjenek, a fiúk pedig szerették volna ezt az alkalmat megragadni. A mindenáron való győzni akarás vezetett a sikerhez – húzta alá Salamon István felkészítő tanára, aki a fél társaság osztályfőnökeként különösön büszke az eredményre. Azt azonban rögtön hozzátette, hogy ez nem csak az ő, hanem az MKB-s edzők érdeme is, hiszen tanítványainak nagy része a húszszoros magyar bajnok utánpótlásvonalában pallérozódik.

Megjegyezte: a serdülőkből, juniorok és ifikből álló legénység így kompletten nem játszik együtt, ezért a sok kiváló tehetségből csapatot kellett építeni. Pedagógusként pedig a sportemberi viselkedést és a tanulás fontosságát is igyekezett átadni a nebulóknak. Érdekesség, hogy a Veszprémi Építők együttesével játékosként 1985-ban és 1986-ban bajnok testnevelő tanár még aktív sportolóként (1984-ben) kezdett dolgozni a Jendrassikban, ahol két év megszakítással csaknem három évtizede tanít.

A szakember a nehézségekről is szót ejtett. Elmondta, hogy az intézmény fenntartóváltása miatt komoly anyagi problémáik adódtak.

– Sokáig a gyöngyösi viadalon való részvételük is kérdőjeles volt. Igazgatónk, Pribelszki János kitartásának is köszönhető ez a siker, aki a nehézségek ellenére is megteremtette az elindulás lehetőségét. De köszönettel tartozunk a Veszprémi Kézilabda Akadémiának is, akik buszt biztosítattak számunkra.

Tavasszal újabb fényes sikert érhet el az iskola, amikor is az 1996/97-es alakulat mérettetik meg ugyanebben a sorozatban.

Eredmények
Csoportmérkőzések:
Gyöngyös, Berze–Veszprém, Jendrassik 26:25 (14:13)
Veszprém, Jendrassik–Budapest, Csanádi 21:15 (10:10)
Békés, Szegedi–Veszprém, Jendrassik 15:-27 (6:19)
Elődöntő:
Veszprém, Jendrassik–Balatonfüred, Szent Benedek 29:19 (12:7)
Döntő:
Veszprém, Jendrassik–Csurgó, Csokonai 26:25 (13:11)

A győztes csapat tagjai: Borbély Ádám, Bonyhádi Tibor, Bujdosó Bendegúz, Gál Kristóf, Horvácki Márió, Horváth Dániel, Ignácz György, Ligetvári Patrik, Márton Balázs, Pócz-Nagy Dániel, Stranigg János, Szeitl László, Sztárai Péter, Ujvári Bence. Felkészítő tanár: Salamon István.

Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.