Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C

Elment Györgydeák György

2008. november 4. 11:18
Hosszantartó súlyos betegség után mindenszentek éjszakáján távozott közülünk Györgydeák György grafikusművész, Veszprém jeles alkotója, a MEDIAWAVE "Párhuzmos Kultúráért" díjtárgyainak készítője. Életművével sajátos utat járt be, szemben korunk modernségével. Visszanyúlt az eredeti alkotásmód felé. A mitológia hőseit ábrázolta egy képzelt világban. De mindennél jobban szerette a madarakat. Talán azt üzeni ma is, onnan fentről, s művein át is: Szabadok vagyunk!
 

Alkotásait országszerte láthattuk kiállításokon. Több alkalommal is nívó-díjjal jutalmazták. Műveit, ahogy egész életét átjárta a humor, a kalandvágy. Még a Szaharát is a nyakába vette egy művészeti expedíció alkalmával, ahonnan a Nyugat-Szaharai Művésztelep alkotóit magával hozta Kapolcsra, a Művészetek Völgyébe. Kiállított Berlintől, Helsinkin át egész New Yorkig, de a Balatontól hosszú időre sosem tudott elszakadni.

1958-ban született Székesfehérváron. Veszprémben érettségizett, majd a nyomdában montírozóként dolgozott, később a veszprémi vadaspark állatgondozója volt. A veszprémi Bakonyi Múzeumban tíz évig grafikusként dolgozott, 1991-től kilenc éven át a Cigányfúró című folyóirat művészeti szerkesztője volt. Képzőművészeti ismereteit autodidakta módon sajátította el. Egész élete folyamán szabadúszóként dolgozott. Sosem volt röghöz kötött. Megye- és országszerte, s a határokon túl is tucatnyi kiállítása volt, rajzait, grafikáit az Élet és Irodalom, a Magyar Napló, a Valóság és a Magyar Hírlap is rendszeresen közölte. Alkotásait Ajkán, Balatonfüreden, Kaposvárott, Veszprémben és Zalaegerszegen több ízben nívódíjjal jutalmazták.

 

Füssy Angéla

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.