Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
11°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
11°C

Már megint zuhan a forint

2013. március 18. 22:03 // Forrás: Lámpi Ferenc
Az elmúlt időszakban ismét mélyrepülésben a magyar fizetőeszköz, a hétfő délelőtti jegyzések már 308 fölé kerültek az euró ellenében. Vizsgáljuk meg, milyen okok vezettek ahhoz, hogy az eddig jól teljesítő magyar forint idáig esett!

- A Magyar Nemzeti Bank élére Matolcsy György volt nemzetgazdasági miniszter került, kinek személyét fenntartásokkal fogadja a piac.
- Matolcsy a bizottsági meghallgatáson csak a „tankönyvet” mondta fel, az MNB monetáris politikájáról nem ejtett szót.
- Matolcsy első intézkedései között szerepelt a két alelnök - Karvalits Ferenc, és Király Júlia – jogköreinek megnyírbálása, és szavazati joguk visszavonása a Monetáris Tanácsban. Ennek az intézkedésnek igazából sok érdemi jelentősége nem volt, hisz mindkettőjük mandátuma rövidesen lejár, az eddigi szavazásokat, pedig nem az Ő szavazatuk döntötte el.
- Orbán Viktor miniszterelnök egy konferencián kijelentette, hogy elkerülhetetlen a forint kamatának további csökkentése. A kijelentés azonnali forintgyengüléssel járt, hisz a befektetők félve az alacsonyabb kamattól forinteladásba kezdtek.
- Az Európa Unió által kifogásolt alkotmánymódosítást elfogadta a parlament.

Mindezek a belső okok vezettek oda, hogy jelenleg nagyon kritikus szinten tartózkodik a forint. A kormány több tagja részéről érkeztek szóbeli intervenciók a forint árfolyamának védelmében, de mindez kevésnek bizonyult. Milyen veszélyei vannak a gyenge árfolyamnak?

- A devizahitelesek terhei ismét súlyosan növekednek.
- A költségvetés kamatkiadásaimegnőnek, a költségvetési hiánycél elérése nehézzé válhat.
- Mivel a magyar államadósság jelentős része devizahitel, így jelenleg az államadósság nő
- A tartósan gyenge forint inflációt gerjeszt, hisz egyre drágább lesz az import, amit a végfogyasztó fizet meg.
- Ilyen gyenge forint mellett kétséges, hogy képesek leszünk – e kikerülni a túlzott deficit eljárás alól. Ez pedig kohéziós források csökkentésébe kerülhet.

Összegezve , Magyarországnak nem érdeke az ennyire gyenge forint. Varga Mihály gazdasági miniszter a 285-s szintet tartja elfogadhatónak. Jelenleg a 285-s árszint valóban megfelelő, minta devizahitelesek, mint az exportőrök számára. De, hogy a forint újra erre a szintre tudjon erősödni, ahhoz tényleges cselekvésre van szükség. Elsősorban az új jegybankelnök, Matolcsy György megnyilatkozása nyugtathatja meg a piacokat. Ugyanis Matolcsy egyenlőre hallgat, az „új” MNB monetáris politikájával kapcsolatos elképzeléseit még nem közölte a nyilvánossággal.

Lépni kell, gyorsan, mert a jelenlegi árszint sokba kerül az adófizetőknek.

Lámpi Ferenc
Fiókvezető
Buda –Cash
Brókerház Zrt
Veszprém

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.