Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
11°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
11°C

Ciprus: a szerelem vagy a viszály szigete?

2013. március 28. 14:03
Nem csillapodnak az indulatok a ciprusi válság kapcsán. Előző írásomban rossz, és tisztességtelen megoldásnak tartottam a válság kezelését.

Ugyanis az eredeti terv szerint egy  „jó bank”,  és egy „rossz bank” lesz Cipruson. A jó bank szerepét a Bank of Cyprusnak szánják, ide helyezik át az eurozóna által garantált, 100 ezer euronál kisebb betéteket. A rossz bank  szerepét a Laiki banknak kell betöltenie, ahol is a 100 ezer euro fölötti betéttel rendelkezők, a 100 ezres garancia fölötti betétrészük 40 százalékát elveszítik.

Közben változott a helyzet, és szerda dél körül kiderült, hogy sokkal több pénzre van szükség, így a Laiki bank betétesei a pénzük kb 80 százalékát, a Bank of Cyprus ügyfelei pedig a 40 százalékát bukhatják.

Képzeljünk egy 60 éves ciprusi vállalkozót, vagy középosztálybeli dolgozót, aki egész életében keményen dolgozott az idegenforgalomban, és most 200 ezer euró megtakarítással rendelkezik öreg napjaira. Ebből 80 ezret azonnal elvisznek. Vajon mit gondol ez az ember az Európa Unióról, az eurozonáról? Ne feledjük, nem hitelből, hanem munkából szerezte a megtakarításait. Molnár Ferenc hallhatatlan műve, a Pál utcai fiúk jut eszembe erről! Emlékszünk még az „einstand”-ra. Egyszerűen elveszem.

Az euro válságának ötödik évét éljük már. Ami ezen időszak alatt biztosan kiderült, hogy Angéla Merkel német kancellár, és Schauble német pénzügyminiszter teljesen alkalmatlanok a válság kezelésére. Populista módon kívánnak a hatalomban maradni. Hisz mikor a Deutsche Bank, vagy a Dresdner, esetleg a Bayerische Landesbanken küzdött nagyon súlyos problémákkal, nem emlékszem, hogy a német betétesek pénzét vették volna el.  Lehet, persze azt mondani, hogy „adóparadicsom”, „off –shore” cégek, orosz pénzek, de ne feledjük, mikor Ciprus az eurozóna tagja lett, az eurozóna vezetői tisztában voltak ezzel akkor is. Ennek ellenére beengedték az övezetbe.

A ciprusi probléma sajnos rosszul érintheti városunkat, Veszprémet is , hisz sok veszprémi diák töltötte a gyakorlatát a gyönyörű szigeten, ahol tapasztalatokat szerzett, és még egy kis zsebpénzt is keresett.

Ciprussal nincs vége a problémának, a következő  „áldozat” , Szlovénia lehet.

Témát váltva, néhány szó a forintról. A keddi kamatcsökkentés előtt, és után is rövid időre intenzíven erősödött a magyar fizetőeszköz. Minden nap van egy időszak , mikor egy  „rejtélyes” vevő „belevesz” a forintba. Egyenlőre tartja a 305 alatti szintet, de ahhoz, hogy megnyugodjon a piac, 300 alá kéne „vásárolni” a forintot.

Lámpi Ferenc
Fiókvezető

Buda –Cash Brókerház Zrt
Veszprém

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.