Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Reneszánsz Erdélyben

2013. április 3. 21:05
A Fejedelemasszonyok és vallásszabadság Erdélyben című előadássorozat keretében Mikó Árpád, a Magyar Nemzeti Galéria főosztályvezetője beszélt az erdélyi reneszánszról.

Ha a magyarországi reneszánszról beszélünk, megkerülhetetlen Mátyás király udvara, jelentette ki az előadó. Erdélyben ekkoriban ennek a korszaknak a kultúráját leginkább az egyház képviselte. A román stílusú gyulafehérvári székesegyház reneszánsz kápolnája is ekkor épült. Megtudhattuk, az épület stílusa érdekesen ötvözi a pogány és keresztény motívumokat, azaz ugyanúgy megtalálhatók rajta szentek, és mitológiai lények ábrázolása. A később a templomhoz toldott Szent Anna-kápolna azonban már az eredeti épületet képi világát igyekszik utánozni.

Az előadáson szóba került Bethlen István is, aki Erdély első szabályos alaprajzú épületeit építtette. Ezek közül az egyik leghíresebb a bethlenszentmiklósi kastély, ami mintául szolgált a következő nemzedék építészeinek.

Megtudhattuk, Bethlen több hatalmas épület építtetésébe is belekezdett, ám ezeknek jó részét nem sikerült befejezni a haláláig. Ezek közül a legismertebb Várad, ami szintén nem készült el, de így is hatalmas. Halála után az építkezések nagy részét Rákóczi György fejedelem folytatta.


Nagyvárad (forrás: tortenelemportal.hu)

Elhangzott, az erdélyi reneszánszhoz rengeteget adott hozzá Báthory István is, aki sok könyvet vásárolt Krakkóban, és hazaküldte őket unokaöccsének, Zsigmondnak. A fejedelem emellett bátyjának, Kristófnak állítatott egy hatalmas síremléket, ami az idők során sajnos elveszett.

A rendezvény a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény és a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár szervezésében jött létre.

Horák János
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.