Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C

Komédia a javából / Avagy, ha már félrelépsz, ne az ellenzék titkárnőjével

2008. november 10. 23:27
Mi történhet, ha a miniszterelnök kedvenc minisztere távol marad az éjszakai parlamenti vitáról? A szomszédos hotel egyik lakosztálya átjáró házzá válik. Szeretők és feleségek, illetve fordítva egymást után keresnek menedéket a gardróbban. Egy hulla, egy féltékeny férj és kiéhezett nők sora…s hogy még nagyobb legyen a kavalkád: laza lábakon álló költségvetési tervezet… A tanulság: ha miniszter vagy és félrelépsz, legalább ne az ellenzék titkárnőjével, mert megbukhat a kormány.

A sikeres angol színházi vígjátékszerző, Ray Cooney számos fergeteges darabbal produkált teltházat – világszerte. A miniszter félrelép komédiának eddig minden bemutatója aratott. A Pannon Várszínházé sem lesz másként. Vándorfi László előre talán nem is sejthette, mennyire beletrafál az aktualitásba. Egyes jelenetek ugyanis mosolyogtatóan a napjainkban zajló, szintén komédiába illő költségvetési vitára emlékeztetnek. No de a színpadon a komédia forrását nem a politikai intrikában kell keresni, hiszen a bonyodalom minden forrása a parlamenttől néhány percnyire, egy hotel lakosztályában zajlik. Richard Willey (Koscsisák András) a kormány egyik ambiciózus minisztere épp titkos légyottra készül az ellenék feletébb vonzó titkárnőjével (Stefancsik Annamária), amikor az elhúzott függöny mögött egy „hullára” bukkannak. Ettől a perctől váratlan események sora következik, melyet ennél jobban összekuszálni, már művészet lenne. S ha nem szokványos helyzet és annak megoldási kísérlete önmagában nem volna elég komikus, a kellőképp karikírozott szereplők tovább feszítik a humorforrást. A miniszter félrelép, az a vígjáték, ahol szem nem maradhat szárazon, persze a nevetéstől. Koscsisák Andás szokás szerint jól hozza a sármos szívtiprót, talán ő a legemberibb, leginkább realisztikus figura a komédiában. Ahol kell, főként az első jelenetekben, még ő is hozza, az ez esetben el is várt manírt, majd ahogy bonyolódik a történet, egyre természetesebbé válik. Mindig áldozatkész segítője, Mr George Pigdent szerepe Egyed Brigittára jutott. Jól áll neki ez a titkárszerep. Olyannyira elesett és szerencsétlen, hogy szinte imádnivaló. Anyuci pici fia, aki még saját életét is képtelen a kezében tartani és megfelelően irányítani, hirtelen megoldhatatlannak tűnő problémák mázsás súlyát érezheti a vállán. De hát kell egy balek, aki majd elviszi a balhét, ha nem lesz más megoldás. A miniszter és a titkár ellentéte karakterben is jól megjelenik, A magas, délceg és jóképű miniszter támasza a nála vagy három fejjel alacsonyabb, kimondottan esetlen Pigdent, aki aztán idővel szépen felnő a feladathoz és bekeményít, sőt férfivé válik. Olya annyira, hogy a második felvonás felére már az sem tűnik egészen hiteltelen kijelentésnek, hogy ő volna a parlament bikája. Akad is hirtelen két olyan nő, akinek igényeit ki kellene elégítenie. A társulat két új hölgy tagja, Stefancsik Annamária és Fekete Boglárkaa feleségeket alakítják.


Annamária a Fehérlófia után most egy újabb arcát mutatta meg. Vagyis nem csak törékeny, romantikus hercegnő, hanem szexi dögös, belevaló nő is tud lenni. Boglárka kiemelt figyelemre érdemes, legalább is első bemutatkozás után. Ő az a fajta nő, akinek minden mozdulatából és a hanglejtéséből is szenvedély, sőt némi vadság sugárzik. Míg alkata Dobó Katára, addig hangja Karádi Katalinra emlékeztet. Nem lesz könnyű helyzetben Vándorfi ezzel a lánnyal, hiszen talán a legmagasabb férfiú kollégájánál is magasabb pár centivel. Ez alaklommal a rendező eszközként használta Bogi szép szál méretét. A Pidgenttel (Egyed Brigitta) zajló kettős jelentekben a jelentős magasságkülönbség rátesz egy lapáttal a poénra.

Zayzon Csaba is újat hozott. Most nem megtört szívű hősszerelmes, vagyis igen, csak épp nagyon másképp, mint eddig. Ronnieként jólelkű, de sült idiótát kell alakítania, és tökéletesen meg is oldja a feladatot. Főleg az elő-előtörő sírógörcsei igazán eredetiek.

Kiss Dávid a külső és belső ellentétével domborít. Miközben már égnek tupírozott haja is kellően idiótának mutatja, agyafurtsága mindenkin túltesz, s ezt leginkább a komoly játékkal, a rezzenéstelen arccal tudja kiélezni.

Akit ez alkalommal külön dicséret illet, az Molnár Ervin. Bár már megszoktuk tőle, hogy ügyesen használja a testét, hajlékony, mint egy gumicsirke, most adottságát ellenkező oldalról kell megfognia. Hullát alakítani nem hétköznapi koncentrációt igényel, Ervin pedig egy pillanatra sem esik ki a szerepből. Fegyelemből jeles.
Azt hiszem, a Miniszter félrelép sikere garantált. Pergő, dinamikus, szinte egymás után puffognak a poénok. Az egész estét betöltő produkció felhőtlen szórakozást ígér.

Füssy Angéla

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.