Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szó és zene találkozik

2013. április 18. 10:10
Négy irodalmár és három jazz-zenész közös estjét láthatja a közönség a Pannon Várszínházban április 27-én.

Esterházy Péter, Závada Pál, Parti Nagy Lajos és Spiró György egy-egy szabadon választott művét – legyen az regényrészlet, novella vagy akár vers – olvassa fel, az irodalmi szövegekhez pedig Dés László, Dés András és Barcza Horváth József rögtönöz zenét. Az est két részből áll, mindegyikben két-két író olvas, majd a második rész végén mintegy fináléként mindnyájan egy megadott témát dolgoznak fel.

A műsort először a Pesti Színházban láthatta a közönség, ahol a több műfajt felvonultató produkció elsöprő sikert aratott. A kedvező fogadtatást látva javasolta Dés László, hogy Veszprémben is állítsák színpadra a hét művész önálló estjét.

Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója örömmel fogadta az ötletet, hiszen ez a fajta együttműködés jól illeszkedik a színház összművészeti szemléletébe. A direktor kifejtette: azt tartaná eszményi állapotnak, ha a városban lennének olyan irodalmi kávéházak, amelyek a hasonló író-olvasó találkozóknak és műfaji kalandozásoknak teret adhatnának. Mindenesetre a színház boldogan tölti be ezt a szerepet, hiszen a teátrum a szó és a zene találkozásának mindig is fontos színhelye volt.

„Azt gondolom, hogy ez az est nagy ünnep lesz, a magyar kultúra ünnepe, sok drámával, humorral és zenével” - mondta az estről Dés László. - „Napjainkban egy ilyen kulturális eseménynek különösen nagy jelentősége van, hiszen azon túl, hogy nagy formátumú alkotók adják elő műveiket, a hagyományos irodalmi estekkel ellentétben itt az írók olyan írásaikat olvassák fel, amelyek rezonálnak a korra, a pillanatra, amiben mindnyájan élünk.”

Esterházy Péter azt írta az estről: „Jó szívvel tudom ezeket az esteket ajánlani: nem én fogok szaxofonozni. És még más tréfák és szomorúságok is lesznek.”

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.