Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
10°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
10°C

Jelentős romlás márciusban a magyar kiskereskedelemben

2013. május 6. 14:43
KSH előzetes adatai szerint a vártnál jobban csökkent márciusban a kiskereskedelmi forgalom volumene, naptárhatástól megtisztítva 2,8%-kal.

Az élelmiszer kiskereskedelem forgalma csak 0,9%-kal maradt el az egy évvel korábbitól, ami tavaly nyár óta a legkevésbé kedvezőtlen. Ellenben a nem élelmiszer forgalom 2,7%-kal csökkent, az üzemanyagoké pedig 5,1%-kal, utóbbinál gyengébb adatot évek óta nem tett közzé a KSH.

A rossz, helyenként kifejezetten zord márciusi időjárásnak lehetett szerepe az üzemanyagok és a nem alapvető cikkek gyenge forgalmában, ezt a hatást nem szűrhette ki a statisztikai hivatal.

Ezzel együtt is előfordulhat, hogy az idén év elején kirajzolódni látszó kedvező tendencia megtörhetett. Évekig tartó stagnálás után 2012-ben jellemzően csökkent a kiskereskedelmi forgalom, az idén január-februárban viszont megállt a romlás a fix bázison számolt, szezonálisan és naptárhatással kiigazított volumenindex alapján. A márciusi adattal együtt ez sajnos már nem feltétlenül igaz.

Ha az időjárás miatt volt ekkora a romlás, a következő hónapok számai majd még megerősíthetik az év eleji folyamatokat, egy egyetlen adat kilóghat a sorból. Egyelőre azonban nagyobb óvatosságra lehet szükség azzal kapcsolatban is, hogy mikor élénkülhet végre a hazai kiskereskedelem, és általában a fogyasztás.

Lámpi Ferenc
Fiókvezető
Buda-Cash Brókerház zrt
Veszprém

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.