Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C

Egy évszázad ünnepe

2008. november 14. 21:06
A színház vendégelőadásokban, rendhagyó színházi estekben bővelkedő jubileumi programsorozatát péntek este könyvbemutatóval, kiállítással és rövid megemlékezéssel indította.
A Petőfi Színház épülete 100 éves. A következő napokban, hetekben az eseményhez méltó programkínálattal várja a színház eddigi és új közönségét.

Megemlékezés

A jubileumi napok programsorozatát Veszprém város polgármestere, Debreczenyi János nyitotta meg. A veszprémi színjátszás kezdetei egészen 1870-ig nyúlnak vissza, állandó kőszínházunk azonban sokáig nem volt - mondta el ünnepi beszédében. 1904-ben kezdődött el a jelenleg is álló épületnek az építése Medgyaszay István tervei alapján. A világ első vasbeton teátruma korszerű módon, tűzbiztos gépházzal, mozinak is alkalmas kialakítással készült el 1908-ban. Az immár évszázados épület Csiky Gergely Nagymama című darabjával nyitotta meg kapuit a közönség előtt.
Egy színház támogatása sohasem kiadás, hanem beruházás. Ahogy Óvári Ferenc mondta: templom. A művészet és a kultúra temploma - folytatta a polgármester, majd a Magyar Hiszekegy sorait idézte: "Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában  / Hiszek egy isteni örök igazságban, / Hiszek Magyarország feltámadásában"! Ezek után Bujtor Istvánnal közösen koszorút helyeztek el a Medgyaszay emléktáblánál.


Bujtor István és Debreczenyi János


A Medgyaszay emléktábla és a péntek esti nyitóelőadás plakátja




Kiállítás

Az, hogy száz évvel ezelőtt megépült a színház, azt mutatja, a veszprémieknek már akkor megvolt az igénye a kultúrára - kezdte beszédét a megyei közgyűlés elnöke, Lasztovicza Jenő. Az épület ma is a veszprémi kultúra központja,  az előadások mellett kiállításoknak, zenei eseményeknek ad helyet. A Petőfi Színház múltja az ország színháztörténetének is jelentős része. Örülök, hogy a gazdasági nehézségek ellenére is vonzza a közönséget - mondta el, majd a megye támogatásáról biztosította az intézményt és vezetőit.
Utána Potzner Ferenc építész vette át a szót, és néhány szóban bemutatta a színház előterében rendezett kiállítás anyagát: a korabeli fényképeken, és írásokon kronologikusan követhetjük végig Medgyaszay munkásságát. Németh Katalin építész pedig felelevenítette a színházépület történetének fontosabb állomásait.
A hétvégén részletes tárlatvezetéssel várja a színház a látogatókat.


Lasztovicza Jenő


Potzner Ferenc


Németh Katalin






A rárosmulyadi sírbolt templom makettje
    
Lexikon

Két kiadvánnyal is ünnepli jubileumát veszprémi kőszínházunk: Száz éves a veszprémi Petőfi Színház épülete címmel, Pethő Imre szerkesztésében jelent meg Potzner Ferenc és Ordasi Zsuzsa tanulmányát, továbbá a jubileumi év előadásainak képeit tartalmazó kiadvány; Veszprém Megyei Színházművészeti Lexikon címmel pedig Poór Ferenc és Szokoly Tamás szerkesztésében egy átfogó kis-enciklopédia, amely számba veszi mindazokat, akiknek az 1760-as évek óta szerepük volt a veszprémi színjátszásban.


Poór Ferenc, Szokoly Tamás, Pethő Imre, Ordasi Zsuzsa és Potzner Ferenc




vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.