Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
10°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
10°C

OTP: kazah akvizíció a láthatáron?

2013. május 28. 15:30
Sajtóértesülések szerint az OTP tárgyalásokat folytat a kazah Eurasian Bank felvásárlásáról. Ugyanakkor az OTP mellett több más érdeklődő is van, köztük az orosz VTB, az Alfa Bank és a PSB.

A kazah bank mérete nagyjából az OTP 1/15-e: mérlegfőösszege a Bloomberg adatbázisa szerint 2,37 milliárd EUR (OTP: 34,7) , hitelállománya 1,93 milliárd EUR (OTP: 26,1), összes bevétele 213 millió EUR (OTP: 3 milliárd), saját tőkéje 241 millió EUR (OTP: 5 milliárd). A bank 51 millió EUR (kb. 14,8 milliárd Ft) nettó nyereséggel zárta a tavalyi évet, amely több mint 60%-os javulás az előző évhez képest.

Hosszabb távon is a bevételek dinamikus növekedése és az eredménytermelő képesség javulása látszik a rendelkezésre álló adatok alapján. A hitelportfólió minősége sem rossz, a 90 túli késedelmes hitelek aránya tavaly év végén 6,9% volt, de a hitelek céltartalékkal való fedezettsége elmarad az OTP-étől.

Összességében nem tűnik rossznak a célpont, a kazah gazdaság dinamikusan növekszik és a bank is jó mutatókkal rendelkezik. A fő kérdés természetesen a vételár – az eredményt és a saját tőke értékét alapul véve 3-400 millió EUR lehet a nagyságrend. Kérdéses ugyanakkor az is, hogy a OTP mennyire esélyes az orosz vetélytársakkal szemben.

Lámpi Ferenc
Buda –Cash Brókerház zrt

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.